Saltar al contenido

Hur man tar bort följare på Instagram

22 de junio de 2021
how to remove followers on instagram 4178839 1 5bf302dcc9e77c00511c2c7d

När det gäller Instagram-följare är kvaliteten bättre än kvantiteten. I Instagram-appen kan du ta bort oönskade följare – som spökföljare – utan att först blockera dem. Om du använder en webbläsare måste du blockera (och avblockera) dem, men de vet inte att de någonsin har blockerats.

Vad är spökföljare?

Spökföljare är anhängare som antingen är inaktiva eller inte engagerar dig genom att lämna gillanden eller kommentarer. De kan vara:

 • Bots
 • Lurkers (antingen främlingar eller människor du känner)
 • Användare som bara är intresserade av att följa tillbaka (och som så småningom kommer att följa dig ändå)
 • Användare som en gång var aktiva men sedan övergav sina konton

Det vanliga temat bland alla typer av spökföljare är att de inte ger dig något verkligt värde annat än ett lyft till ditt antal följare.

Hur bli av med följare på Instagram

Det finns inget officiellt sätt att ta bort anhängare från Instagram i en webbläsare. Du måste komma åt ditt Instagram-konto från iOS- eller Android-appen för att kunna använda Avlägsna följare-funktionen.

 1. Öppna Instagram-appen på din iOS- eller Android-enhet och logga in på ditt konto.

 2. Tryck på profilikon i det nedre högra hörnet.

 3. Knacka Följare för att se en lista över dina följare.

 4. För att hitta en följare som du vill ta bort:

  • Bläddra igenom din följarelista tills du hittar dem, eller
  • Börja skriva in ett namn i sökfältet högst upp på skärmen.

  Du måste göra detta steg från din följarelista. Du hittar inget alternativ för borttagning av följare någon annanstans än din följarelista.

 5. Knacka Avlägsna bredvid namnet på den följare du vill ta bort.

 6. Knacka Avlägsna för att bekräfta att du vill ta bort följare.

 7. Upprepa steg fyra till sex för att ta bort en annan följare.

Användare meddelas inte när du tar bort dem som följare. Det är upp till dem att lägga märke till att de inte längre följer dig. Om de märker det, kom ihåg att de är fria att hitta ditt konto och följa dig igen. Du kan göra ditt konto privat om du vill ha möjlighet att godkänna vem som följer dig. 1:23

Se vem som följde dig på Instagram

Tips nr 1: Undvik att använda appar från tredje part som hävdar att de erbjuder borttagning av bulkföljare

En gång i tiden fanns det massor av gratis appar från tredje part som kunde ansluta till ditt Instagram-konto för att hjälpa dig att hantera dina följare. En av de mest användbara sakerna de gjorde var att du kunde ta bort oönskade följare i bulk. Många sådana appar finns fortfarande, men idag bryter de som hävdar att de gör det mot Instagrams API-plattformspolicy. Värre, appar som dessa kan vara föråldrade eller totalt bedrägerier och resultera i att ditt konto äventyras. Det kan vara tidskrävande, men säkerheten för ditt konto beror på din vilja att manuellt ta bort följare på individuell basis. Om du har många följare och därför inte kan hålla reda på vilka följare som engagerar dig, verser vilka som passar rollen som spökföljare, kan du använda en tjänst som Iconosquare (med en 14-dagars gratis provperiod) för att se i -djupanalys av ditt följare-engagemang.

Tips nr 2: Ta bort följare från Instagram.com genom att blockera och avblockera dem

Instagram.com har inte lika många funktioner som appen, och möjligheten att ta bort följare är en av de saknade funktionerna. Lyckligtvis finns det en lösning om du absolut måste ta bort följare från en webbläsare:

 1. Navigera till en följares profil på Instagram.com.
 2. Välj tre prickar i den övre delen av skärmen.
 3. Välja Blockera den här användaren.
 4. Välj tre prickar igen> Avblockera den här användaren.

Blockering tar bort dem automatiskt som en följare, men när du avblockerar dem förblir de en icke-följare. Instagram-användare meddelas inte när du blockerar dem. Detta är en mer tidskrävande process än att använda alternativet för borttagning av följare i appen. Inte bara måste du navigera till varje följares individuella profil utan du måste också utföra ytterligare två steg: blockera dem och sedan omedelbart avblockera dem.

Tips 3: Gör det svårare för spökföljare att följa dig genom att göra din profil privat

När ditt Instagram-konto är offentligt kan vem som helst följa dig, vilket innebär att du har en högre risk att följas av konton som bara vill ha «följa tillbaka» och förmodligen ignorerar ditt innehåll. Om du vill ha möjlighet att skärma nya följare kan du överväga att göra din Instagram privat. Med ett privat konto har du möjlighet att kontrollera vem som följer dig. Användare måste skicka en efterfrågan som du måste godkänna innan de kan följa dig. Om du får en efterfrågningsförfrågan från en total främling, med mycket reklaminnehåll, eller en som följer ett oproportionerligt stort antal användare i förhållande till deras följare, kommer de förmodligen att bli en spökföljare och det är bättre att du avvisar deras följ begäran.