Saltar al contenido

Hur man tar bort geotaggar från iPhone-bilder

25 de julio de 2021
498152775 56a6a5745f9b58b7d0e421c1

Geotagging är en potentiell integritets- och säkerhetsrisk. För att skydda din personliga information, förhindra att iPhone-foton lagrar platsinformation på nya foton du tar. Om du tar bort information om geotaggning från nya foton raderas den inte från äldre bilder du tog med din telefon. Du behöver en app för det. Instruktionerna i den här artikeln gäller iOS 14, iOS 13 och iOS 12 men ska fungera för äldre versioner som körs på vilken iPhone som helst.

Hur man hindrar iPhone från att spara din plats i foton

För att säkerställa att geotagginformation inte fångas när du tar framtida bilder:

  1. Välj på iPhone-startskärmen inställningar.

  2. Gå till Integritet > Platstjänster. Om Platstjänster är nedtonad kan begränsningar av skärmtid aktiveras som förhindrar att alternativ för platstjänster ändras. För att upphäva begränsningen, gå till inställningar > Skärmtid > Innehåll och sekretessbegränsningar > Platstjänster > Tillåt ändringar.

  3. Knacka Kamera och tryck sedan på Aldrig. Detta förhindrar att geotaggdata registreras i framtida bilder som tagits med iPhones inbyggda kameraapp.

    Om andra kameraappar är installerade på telefonen inaktiverar du platsbesparingsfunktionen i dessa appar.

  4. tryck på Hem för att stänga Inställningar. Bilder du tar framåt är inte taggade med platsinformation.

Hur man tar bort geotaggar från äldre iPhone-bilder

Om du inte tidigare har inaktiverat iPhones placeringstjänster för kameraappen, har foton som du tagit med iPhone geotaggad information inbäddad i EXIF-metadata som sparats med bilderna och finns i bildfilerna. För att ta bort geotagginformation från foton på din telefon, använd en app som deGeo eller Pixelgarde. Använd fotosekretessappar för att ta bort platsinformationen i foton; vissa kan ta bort platsmärken från mer än ett foto i taget. Vissa sociala nätverkssajter tar bort platsinformation från bilder som laddas ner från webbplatsen eller laddas upp till webbplatsen från en telefon. Men de flesta sociala mediasidor låter användare lägga till platsinformation efter att bilder har laddats upp, och det kan vara en dålig idé.

Varför geotaggar är en potentiell säkerhetsrisk

Om en bild av ett föremål som säljs online innehåller geotagginformation kan potentiella tjuvar hitta platsen för föremålet. Medan du är på semester bekräftar du att du inte är hemma genom att publicera en bild som är geotaggad. Denna information ger brottslingar kunskap om var du befinner dig, vilket kan hjälpa till med ett rån eller värre. Geotaggar är dock användbara så länge du håller bilderna för dig själv. Du kan ansluta dem till appar från tredje part för att göra snygga saker som att se var på kartan bilderna togs eller för att påminna dig själv om var du har tagit några bilder.

Hur man visar en fotos platsinformation

Du kan se om ett foto har geotaggad information i sina metadata via olika appar och webbplatser. Photo-location.net, Pic2Map och Online Exif Viewer är exempel på webbplatser som kan visa en bilds plats. XnViewMP fungerar också; det körs som ett program från en dator. Google Foto visar bildens plats på en karta och kan användas från vilken webbplats som helst. Utöver dessa appar finns andra metoder som mini-appen iOS genvägar som heter «Var togs detta?»