Saltar al contenido

Hur man vet vems telefonnummer ringer till dig

1 de julio de 2021
how to know whose phone number it is 4058576 3a49963affc7467b904e658733a98fb9

Vi är vana vid att söka efter telefonnummer via namn och adresser, men ibland är det så viktigt att veta vem som är ägare till ett visst telefonnummer. Du kommer över nummer så ofta och vill veta vem ägarna är: numret på en privat uppringare som ringde ett missat samtal eller ett nummer som du noterade någonstans men glömde vem det är. Att söka efter ägaren till ett telefonnummer kallas omvänd telefonsökning. Eftersom varje nummer måste tilldelas en person eller ett företag, bör du tekniskt kunna spåra numret till den enheten, men du får inte alltid tillfredsställande resultat. Egentligen finns det inget säkert och pålitligt system för att slå upp ett nummer. Det fungerar inte som telefonkatalogen där allt är systematiskt, godkänt och komplett. De flesta vill hålla sina nummer privata, och det åligger telefonleverantören att se till att det förblir så. Så du kommer inte att få tillfredsställande tjänster av liknande från telekom, om det inte bara är för fasta telefonnummer. Men många människor gör omvänd telefonsökning efter mobil- och VoIP-nummer, vilket gör det ännu svårare. Vissa tjänster får dig att betala för att leta upp mobilnummer, men när kommunikationsbranschen mognar blir gratistjänster vanligare och ganska effektiva.

Hur fungerar omvänd telefonsökning

När det gäller fasta nummer får du dem från telefontjänstleverantörerna, som finns i deras katalog. Men mobiltelefonnummer tenderar att tillhöra olika och ofta konkurrerande mobiloperatörer. Omvända telefonsökmotorer måste fungera som samlare och sökrobotar för att mata sina databaser. Faktum är att bakom varje app för omvänd uppslagning eller webbplats finns en motor som fångar alla telefonnummer som kommer inom räckhåll, tillsammans med all information som medföljer den om dess ägare – ett namn, en adress, ett land och till och med bilder. Vissa appar extraherar till och med information ur kontaktlistorna för sina användare och matar sina databaser från dem. De utforskar också sina användares kommunikationsnätverk och länkar och extraherar intelligent meningsfull information för att underbygga data kring telefonnummer. Så, om du letar efter en pålitlig app eller tjänst för omvänd telefonsökning, leta efter en med den största databasen med nummer. Så det är inte nödvändigt att varje telefonnummer där ute har en post för det i en av de omvända telefonsökningsdatabaserna, och de som har en post behöver inte nödvändigtvis ha meningsfull information om sina ägare. Faktum är att de flesta telefonnummer (särskilt mobil) inte finns i dessa databaser. Det är därför du inte alltid får tillfredsställande resultat. Men detta är på väg att förändras, med den påträngande karaktären hos sökrobotarna som arbetar bakom apparna för omvänd sökning, och med den takt med vilken tredjelandsmarknader uppgraderas. Resultaten får du säkert, men inte alltid vad du vill. Det är till exempel enkelt för apparna att härleda vilket land ett nummer kommer från och vilken operatör som kör det. Till exempel kan du se ett resultat av något som «Manhattan, Sprint». Inget namn. Även om det för vissa kan vara användbart är det inte vad folk vill ha från omvänd telefonsökning. Ett annat problem du kan stöta på med omvänd telefonsökning är föråldrad information. Uppslagstjänsten kan ha samlat in information från en tidigare ägare av ett nummer i katalogen. När du söker saknar du den nya ägaren och får den gamla. Å andra sidan måste vi notera att vissa appar ger ett stort antal träffar. Så mycket att många av dem erbjuder betaltjänster för omvänd telefonsökning och återbetalning om resultatet inte är förväntat. Exempelvis skryter TrueCaller med att ha mer än två miljarder nummer i sin databas och mer intressant är det gratis. Du kan dock bli ombedd att kasta in något istället för pengarna. Du kan till exempel bli ombedd att logga in med ditt Facebook- eller Google-konto för att njuta av den kostnadsfria tjänsten.

Priset på omvänd telefonnummer Sökning

Skärmdump av webbplatsen StumptheMonkey.com som visar deras avgift för omvänd telefonsökning.

Omvänd telefonsökning är både gratis och betald. Normalt är det gratis för fasta telefonnummer, men om du vill söka efter ägaren till ett mobilnummer måste du betala. Jag skulle säga att du «var tvungen att betala för att så många appar har dykt upp som erbjuder denna tjänst gratis. Det finns ett intressant antal webbplatser och appar för Android och iOS som har ganska stora databaser med mobil- och fasta nummer, och erbjuder omvänd telefonsökning gratis utan begränsning. Du bör inte anse att kostnaden för omvänd telefonsökning är enbart i termer av pengar. Du måste vara medveten om att du också betalar med din integritet. Genom att installera och använda en app för omvänd telefonsökning på din smartphone ger du tjänsten bakom alla rättigheter att använda ditt nummer och vilken information de kan samla om dig tillsammans med det för att mata sin databas så att andra kan hitta dig när de söker för ditt nummer. Appen gör också lite brytning i din kontaktlista och samlar mycket information om dina kontakter för att mata deras databas. För oss är ekvationen tydlig; Om du vill få ut det mesta av gratis appar för uppslagning av omvänd telefonnummer måste du vara redo att glömma bort ditt telefonnummer och numren i din kontaktlista. Som nämnts ovan begär vissa gratistjänster att du loggar in på ditt Facebook- eller Google-konto innan du kan använda tjänsten gratis. De flesta är redan registrerade med sina webbläsare på dessa tjänster så att de inte uppmanas. Gissa nu varför de vill betjäna dig i ditt personliga sociala nätverkskonto? Så de kan extrahera maximalt med information från ditt konto full av länkar till andra människor och full av biodata om dessa personer. Så här bygger de sin databas. När man testade en app för omvänd nummeruppsökning, tog ett av de testade mobilnumren tillbaka det felskrivna namnet och en bild som naturligtvis togs utan kunskap. Vi drog slutsatsen att appen genomsökte och grävde det namnet och bilden från kontaktlistan för en av bekanta som sparade numret på sin smartphone med mobilnummerets ägare felaktigt skriven och en bild de tog. Nu är det fruktansvärda att även om du försöker hålla dig borta från dessa sekretess-busters är chansen att dina data redan finns i deras databas. Vad kan du göra åt det? Inte mycket, spara att du kan begära att de tar bort ditt telefonnummer och därefter all information som följer med från listan. Vi vet att TrueCaller erbjuder detta. Men varje app är annorlunda.

Omvänd telefonsökningstjänster för fasta telefoner

Här går några av de webbplatser där du kan söka efter ett nummer utan att behöva installera en app på din smartphone. Observera att dessa platser är nordamerikanska, vilket innebär att dina chanser att få nummer som tillhör andra delar av världen eller till och med kontinenten är ganska magra.

Vita sidor

Skärmdump av WhitePages-webbplatsen med resultatet för omvänd telefonnummer.

Whitepages.com är förmodligen det vanligaste i Nordamerika. Det erbjuder ett mycket enkelt men trevligt gränssnitt med fyra intressanta alternativ. Först kan du söka efter personer, som med ett namn. Omvänd telefonsökning kommer på den andra fliken. Se till att du klickar där innan du anger numret. Det tredje alternativet är en omvänd adresssökning – du anger någons adress så bra som möjligt. Du kanske inte kan söka efter mobilnummer på det. Slutligen låter det fjärde alternativet dig söka efter offentliga nummer. Tjänsten har ett premiumerbjudande, samt en app, men är inte direkt kopplad till omvänd telefonsökning. Whitepages.com har mer än 200 miljoner bidrag och är begränsat till USA. Du kan också använda Android-appen som en nummerpresentationsapp.

Hur som helst

Skärmdump av webbplatsen AnyWho omvänd telefonnummer.

Tillsammans med sina vita sidor tjänar som en elektronisk telefonbok online, erbjuder AnyWho omvänd uppslagning. Men här är telefonnummer inte tillgängliga. Du får bara siffror i USA. Så du är ganska mycket begränsad. Plus är bara algoritmen som låter dig söka i katalogen i omvänd ordning.

Omvänd telefonsökning för mobilnummer

Att få information om mobiltelefonnummer är mer utmanande, men som nämnts ovan finns det många lösningar. Det finns TrueCaller, som har en katalog med cirka 2 miljarder nummer, huvudsakligen baserat i Indien och Asien. Det finns också många appar av liknande som du kan installera på din smartphone för uppslag. Andra kandidater är Hiya (tidigare känd som WhitePages-appen), Mr. Number, Call Control och Should I svara, för att bara nämna några.