Saltar al contenido

Hur säker är WhatsApps försvinnande meddelanden?

19 de junio de 2021
Disappearing messages.en US 1 dc76caf289344617a905f3b3eca2768c

Viktiga takeaways

  • Användare av WhatsApp-meddelandetjänsten har nu möjlighet att göra sina missister självförstörande.
  • Alternativet för försvinnande meddelande matchar liknande funktioner i appar som Signal.
  • Lita inte på att de försvinnande meddelandena är helt privata, säger experter.
Den nya funktionen för försvinnande meddelande som WhatsApp lanserar den här månaden kanske inte är helt säker, säger experter. När det nya alternativet är aktiverat raderas meddelanden automatiskt efter 7 dagar. Det är ett försök att matcha liknande självförstörande meddelandeförmåga i appar som Signal eller Snapchat. Men experter säger, tror inte att dina privata anteckningar nödvändigtvis är borta för alltid. «Du borde inte lita på att försvinnande meddelanden är privata», säger Matt Boddy, CTO och grundare av Traced Mobile Security i en e-postintervju. «Ja, det kan lägga till en viss sekretess i dina meddelanden, men de är verkligen inte helt privata. Till exempel kan mottagaren ta en skärmdump, kopiera eller vidarebefordra meddelandet innan det försvinner.» «Som standard lagras också media från WhatsApp-meddelanden på en användares telefon, inklusive de från ett försvinnande meddelande. Varje användare måste ändra denna inställning för att stoppa automatisk nedladdning från WhatsApp.»

Försvinner snart på en skärm nära dig

Det är enkelt att aktivera den nya funktionen. Klicka bara på chattnamnet högst upp på skärmen och bläddra ner till ett nytt alternativ för försvinnande meddelanden. Om du aktiverar det här alternativet raderas inte äldre meddelanden och någon av chattmedlemmarna kan styra inställningen men i en gruppchatt har bara administratörer kontroll. Enligt ett FAQ-inlägg kommer den nya funktionen att ta bort alla foton eller videor efter sju dagar. Funktionen försvinnande meddelande kommer att rullas ut till alla WhatsApp-användare den här månaden, säger företaget. En möjlig användning för den nya funktionen är att «när journalister, aktivister, demonstranter eller andra individer i riskzonen arresteras av överdrivna regeringar, finns det en ökad chans att känsligt privat innehåll har raderats när polisen lyckas få tillgång till innehållet på en enhet, säger Ray Walsh, Digital Privacy Expert på ProPrivacy, i en e-postintervju.

Manhattans silhuett i New York City och himmelbakgrund med bubbelchattikoner.

Du måste dock lita på att WhatsApp verkligen tar bort meddelanden, säger säkerhetsexpert Pieter VanIperen. «Men påminn dig själv om att när du är på internet har det aldrig gått för alltid», sa han i en e-postintervju. «Eftersom dessa meddelanden fortfarande har ett spår, kan de fortfarande vidarebefordras, kopieras, arkiveras av misstag och media laddas ned automatiskt till din telefon. Dessutom kan oerfarna användare använda den funktionen för att skicka känslig information som ett personnummer eller kredit kortinformation tänker att det är säkert eftersom meddelandet försvinner. »

Säkrare alternativ finns

Den nya funktionen «verkar bara vara inriktad på användarupplevelsen, vilket innebär att det inte skulle förändra sättet WhatsApp hanterar användardata på deras sida», Michael Huth, grundare och CTO för XAIN och en professor som forskar om cybersäkerhet vid Imperial College London, sa i en e-postintervju. «Vid första anblicken erbjuder den användarna en glänsande ny funktion – som närmare titt har dess nackdelar också – men den löser inte det allvarligare problemet med Facebooks integritetsmetoder. Därför rekommenderar jag starkt att du använder andra säkrare meddelandetjänster som Signal eller Threema. » Försvinnande meddelanden erbjuder mindre flexibilitet än sina konkurrenter, påpekar Huth. Det finns till exempel inget sätt att ändra hur länge meddelanden lagras. WhatsApp sa på sin blogg att «vi börjar med sju dagar eftersom vi tycker att det ger sinnesfrid att samtal inte är permanenta samtidigt som de är praktiska så att du inte glömmer vad du pratade om. Shoppinglistan eller butiken adresserar dig mottagna för några dagar sedan kommer att vara där medan du behöver det och försvinna sedan när du inte gör det. » «Men påminn dig själv om att när du är på internet har det aldrig gått för alltid.» Jämfört med andra end-to-end-krypterade meddelandeprogram, WhatsApp mäter fortfarande inte, sa Caleb Chen, redaktören för Privacy News Online, i en e-postintervju. «Namnlösa: Oförmågan att ställa in hur länge försvinnande meddelanden håller på är en besvikelse, men till och med det använder WhatsApps moderbolag Facebook aktivt metadata från WhatsApp-användare för informationsinsamlingsändamål – något som inte görs nästan lika intensivt av konkurrenter,» tillade han. . För dem som vill hålla nyfikna ögon borta från sina korrespondenser är den nya WhatsApp-försvinnande förmågan värt att kolla in. Lita bara inte på dina mörkaste hemligheter med det.