Saltar al contenido

Hur snabbt behöver din dator verkligen vara?

29 de julio de 2021
xxl desktop pc 98013994 5c4dcc47c9e77c0001380389

Vad du ska veta

  • En 1,3 GHz-processor och 2 till 4 GB RAM räcker för att använda internet och titta på Blu-ray-filmer.
  • En processor på 3,5 GHz och minst 8 GB RAM rekommenderas för CPU-intensivt spel.
  • Kontrollera de individuella RAM-, processor- och internethastighetskraven för de program du vill använda.

Hur snabbt du behöver en processor beror på hur du tänker använda din dator. De flesta datorer är övermäktiga för vad den genomsnittliga användaren behöver, så om du inte spelar en hel del CPU-intensiva onlinespel kan du förmodligen klara dig med en prisvärd stationär dator eller budgetbärbar dator.

Hur snabbt behöver din dator vara?

Processorn (CPU) och RAM är de två viktigaste komponenterna att titta på när du får åtkomst till datorns hastighet. RAM mäts vanligtvis i gigabyte (GB) eller terabyte (TB) medan bearbetningshastigheten mäts i gigahertz (GHz). De vardagliga uppgifterna som de flesta användare utför är så minimalt hårdvarukrävande att de lägsta processorerna i nyare datorer är tillräckligt snabba. Till exempel skulle 2 till 4 GB RAM och en 1,3 GHz Intel Core i3-processor vara helt bra för att surfa på nätet, titta på Blu-ray-filmer och grundläggande produktivitetsuppgifter.

Internetanvändning

De flesta använder datorer endast för internetrelaterade saker, som att skicka e-post, surfa på nätet, kontrollera sociala medianätverk och strömma medieinnehåll. Även om sådana uppgifter kan begränsas av hastigheten på din internetanslutning, begränsas de inte av processorkraft.

Produktivitetsuppgifter

Att skapa dokument, redigera kalkylark och sätta ihop presentationer för skolan eller jobbet faller under kategorin produktivitet. Med webbaserade verktyg som Google Docs behöver du inte köra programvara för att skriva och redigera dokument.

Spela upp videor och ljud

Många använder sina datorer för att titta på filmer eller lyssna på musik som lagras antingen på fysiska medier (CD eller DVD) eller lokalt som digitala filer (MP3-ljudfiler, MPEG-videor och andra). Även med högupplöst video har datorhårdvara (CPU, hårddisk och RAM) optimerats för att hantera de olika standarderna så att mycket liten datorkraft krävs för att titta på en 1080p HD-video. Om din dator har en Blu-ray-enhet har du inga problem att titta på Blu-ray-filmer. men kvaliteten på bilden begränsas av din skärmupplösning.

När ska jag köpa en snabbare dator

Om du planerar att använda din dator för något av de syften som anges nedan, bör hastighet spela en faktor i ditt beslut:

  • Videoredigering
  • 3D-animering
  • CAD-programvara
  • Spel

Kontrollera de enskilda RAM-kraven och processorkraven för de program du vill använda innan du köper en dator. Du bör också testa din internethastighet för att se till att den uppfyller minimikraven för onlineuppgifter som att streama videor och spela onlinespel.

Videoredigering

Videoredigering kräver att datorn beräknar de olika ramarna en efter en och sedan syr ihop dem tillsammans med ett ljudspår. Detta är något som en lågdator inte kan utföra i tid. Med en snabbare maskin kan du se en liveförhandsgranskning av ändringarna när du redigerar.

3D-animering

Det tar mycket datorkraft för att bygga en 3D-modell ur polygoner, men att rendera 3D-modeller är ännu mer beskattande. Det är därför företag som Disney har stora datorer som producerar spektakulära animerade filmer.

CAD-programvara

Datorstödd design, eller CAD, används för att skapa ritningar för produkter och byggnader. CAD är krävande eftersom det gör en mängd olika datorer som hanterar de fysiska och materiella aspekterna för att säkerställa att designen fungerar när den äntligen är monterad. Det kan innebära en hel del matematik på hög nivå som involverar kalkyl och vetenskapliga formler för att säkerställa noggrannhet.

Spel

All 3D-grafik, HD-ljud och komplex AI gör PC-spel hårdvara intensiv. Om du är en hardcore-spelare kanske du vill ha en dator byggd för spel med flera skärmar, som UltraHD (4k) -skärmar, för att uppnå mer skärmfastigheter. Ett system som har minst 8 GB RAM och en 3,5 GHz-processor är mycket för de flesta videospel. Kontrollera grafikhårdvarukraven för enskilda spel för att se till att din dator kan spela dem.

Vad sägs om Chromebooks?

Chromebooks är ett populärt alternativ till datorer på grund av deras låga pris och bärbarhet. Dessa system har färre funktioner och mindre lagringsutrymme än en traditionell dator. Chromebooks är främst utformade för internetanslutning, så de stöder inte samma program som finns på en Windows- eller Mac-enhet. Därför är RAM och bearbetningshastighet inte något du behöver oroa dig för när du köper en Chromebook eftersom operativsystemet är begränsat. Chromebooks har också begränsad potential för uppgraderingar. Även om det är möjligt att lägga till mer RAM eller uppgradera CPU: n på en stationär dator, erbjuder en Chromebook inte den typen av flexibilitet.