Saltar al contenido

Hur spårar Fitbit sömn? Förstå funktionen Sleep Stages

20 de junio de 2021
GettyImages 609824874 5bf4b1c146e0fb002694d646

Massor av olika enheter hjälper dig att spåra hur du sover. Bland dem finns fitnessspårare, inklusive flera Fitbit-modeller. Sleep Stages, en Fitbit-funktion, är utformad för att hjälpa dig att få din bästa sömn. Vissa Fitbit-spårare berättar inte bara hur länge du sover utan också vilken typ av sömn du får medan du var under lakan. Nyfiken hur det fungerar? Här är en översikt över funktionen och hur man förstår de olika sömnstegen som den spårar.

Vilken enhet behöver jag?

För att du ska kunna dra nytta av Sleep Stages måste du använda en enhet som stöder den. För närvarande är det begränsat till Fitbit-trackers som redan spårar din hjärtfrekvens, särskilt Fitbit Alta HR, Fitbit Blaze och Fitbit Charge HR. Dessa är alla handledsburna spårare, och du måste hålla dem på hela natten från när du går till sängs till när du vaknar på morgonen för att funktionen ska fungera.

Hur vet Fitbit att jag sover?

Om du skulle gå till en läkare för en sömnstudie, skulle dina sömnsteg mätas med ett elektroencefalogram, som uppmärksammar din hjärnaktivitet. Du skulle också vara ansluten till andra maskiner som övervakar dina muskelrörelser. Medan din Fitbit inte är en ersättning för att gå till en sömnspecialist, upptäcker den några av samma saker genom att övervaka din hjärtfrekvens och din rörelse medan du sover eller försöker sova. Med hjälp av dessa mätningar kan du göra några rimliga gissningar. Till exempel, om din hjärtfrekvens är ungefär densamma och du inte rör dig på en timme, är chansen bra att du sover.

Fitbit Charge 2 puls & fitnessarmband

Fitbit övervakar din hjärtfrekvensvariation (HRV) medan du sover, vilket hjälper dig att avgöra när du rör dig mellan olika nivåer av sömn. Betygen kommer inte att vara lika robusta som de du får från en läkare, men om du letar efter lite grundläggande information om dig själv och hur dina sömnmönster kan det göra tricket.

Var du kan se dina avläsningar

För att se dina specifika sömnresultat loggar du in på Fitbit-appen på din iOS- eller Android-enhet och synkroniserar din Fitbit. Appen som spårar din sömn är densamma som du använder för att se dina steg. När du gör det ser du en kort översikt över dina resultat i sömnplattan. Du måste ha sovit minst tre timmar för att Sleep Stages ska fungera. Det fungerar inte heller om du bär din tracker löst på handleden eller när batterinivån börjar ta slut. Om du vill se dina avläsningar trycker du på nummer för sömntid för att gå till sömnpanelen. Därifrån kan du se varje sömnstadium representerat i en grafform som visar hur mycket tid du spenderade i varje sömnstadium och hur nära du var ditt totala sömnmål för dagen. Bläddra ner för att se dina sömnresultat för dagen och din genomsnittliga sömn för veckan. Klicka på någon specifik sömnsektion för att få en timme för timme förklaring av hur du sov och vilket sömnstadium du befann dig vid en given tidpunkt. 30-dagars genomsnittet och riktmärken visar hur din sömn jämförs med andra människor i ditt kön och ålder.

Olika typer av sömn

För spårning arbetade Fitbit med sömnforskare och National Sleep Foundation för att lyfta fram fyra specifika typer av sömn, som du ser i en avläsning på morgonen när du vaknar. Här är en sammanfattning, tillsammans med Fitbits förklaring, av vad varje steg betyder:

Vaken: När det gäller att vara vaken på natten tycker många av oss att det är dåliga nyheter att vakna alls. Visar sig att vakna under natten är en normal del av sömnen. Faktum är att det är normalt att vakna var som helst i ballparken 10-30 gånger på en enda kväll. Så om du är en av dem som rullar över några gånger under natten eller står upp för att kissa en eller två gånger, är du precis som alla andra. Det finns inget att vara mycket orolig för.

Lätt sömn: Lätt sömn uppstår när din kropp börjar sakta ner på natten, det är det ögonblicket när du börjar somna, men du kan lätt väckas. Det bästa exemplet är förmodligen de stunder när du pendlar och somnar på tåget eller i passagerarsätet i din medarbetares bil. När du sover lätt kan du vara medveten om vad som händer runt dig, och någon kan väcka dig lätt – men du sover fortfarande. Under detta sömnstadium minskar din hjärtfrekvens något från vad den är när du är vaken. Bara för att du lätt kan väcka betyder inte att detta inte är ett användbart steg – lätt sömn hjälper massor med mental och fysisk återhämtning, så att du kan må bättre efter en timmes lätt sömn än du gjorde innan du började snooze.

Skärmen Fitbit Sleep Stages

Djup sömn: Djup sömn är den typ av sömn du vill ha varje natt. När du vaknar på morgonen och tänker «Goss, det var en fantastisk natts sömn», hade du nog mycket djup sömn under natten. När du sover djupt är det svårare att väcka dig än i lätt sömn. Din kropp blir mindre lyhörd för stimuli, din andning är långsammare och dina muskler slappnar av. Under detta sömnstadium är din hjärtfrekvens regelbunden och din kropp börjar återhämta sig fysiskt från dagen. Detta steg stöder också ditt immunförsvar och kan hjälpa till med minne och inlärning. Tyvärr, ju äldre vi blir, desto mindre djup sömn får vi vanligtvis, även om sömnmönster varierar från person till person.

REM: När du lyckats framgångsrikt genom din första etapp av djup sömn på en kväll går du vanligtvis in i REM-sömn. Du stannar i REM-sömn under en längre tid under sömncykler som inträffar under andra halvan av natten. När du sover i REM blir din hjärna mer aktiv. I de flesta fall uppstår drömmar under detta skede. Under REM-sömn blir hjärtfrekvensen snabbare och dina ögon rör sig snabbt från sida till sida. Muskler under nacken är vanligtvis inaktiva under detta sömnstadium, delvis för att förhindra att du agerar vad som händer i dina drömmar. REM-sömn hjälper till att lära, reglera ditt humör och minne. Under den här tiden bearbetar din hjärna också det som hände under dagen och konsoliderar dina minnen så att de kan lagras i ditt långtidsminne.

Hur du förbättrar dina avläsningar

Till skillnad från att ta fler steg för att hjälpa dig att komma i form finns det inget uppenbart sätt att förbättra dina sömnavläsningar. Under veckan erbjuder Fitbit några förslag på hur du potentiellt kan förbättra dessa siffror.

  • Begränsa alkoholkonsumtionen. Medan du konsumerar alkohol innan sängen kan det hjälpa dig att somna, men det kan också bidra till att du vaknar under natten.
  • Skapa en regelbunden läggdags- och väckningstid. Om det är en utmaning att ha regelbunden läggdags och väckningstid, ställ in din Fitbit så att den påminner dig om att gå till sängs vid samma tid varje natt och sedan väcka dig försiktigt på morgonen med en lätt vibration.

Om du rutinmässigt har problem med att få tillräckligt med sömn är det förmodligen dags att träffa en läkare. Avläsningarna från din Fitbit kan vara användbara för att ge din läkare en grundläggande uppfattning om dina problem innan lämpliga studier eller behandlingar för dig rekommenderas.