Saltar al contenido

Hur tvärpostering från Instagram till Facebook kan påverka din integritet

25 de junio de 2021
GettyImages 155438989 fe41e132f75841f7ab9727c7734d7006

Viktiga takeaways

  • Du kan nu skicka Instagram-berättelser direkt till Facebook-berättelser som en del av en testfunktion.
  • Experter varnar för att det kan vara svårt för osofistikerade användare att veta var deras innehåll hamnar.
  • Eftersom människor använder Facebook och Instagram i olika delar av sina liv, kan förmågan att korspost leda till några klibbiga situationer, säger en observatör.
Facebook testar förmågan att skicka Instagram-berättelser direkt till Facebook-berättelser som en del av företagets ansträngningar att föra samman sina olika plattformar. Den nya funktionen väcker integritetsproblem. Linjerna mellan Facebooks tjänster fortsätter att suddas ut. Facebook- och Instagramchatten slås samman; Oculus-användare måste nu logga in med sina Facebook-konton för att kunna spela i VR. Dessa drag kommer vid en tidpunkt då Facebook och andra tekniska giganter är under ökad granskning för påstådda kränkningar av sekretess och andra problem. Med sådana olikartade tjänster som kan komma ihop kan vissa mindre kunniga människor bli förvirrade. «Människor bör trampa lite lätt när de börjar korspostera.» «Det kommer att bli svårt för användarna att känna till och att korskontrollera vilka sekretessinställningarna är», säger Scott J. Shackelford, professor i juridik vid Indiana University Bloomington som studerar internetstyrning, i en telefonintervju. «Du måste veta hur delningsinställningarna är, och om du inte gör en hel del grävning vet du inte svaret på det. Det kommer att vara förvirrande för många användare.»

Hur det kommer att fungera

Instagram-följare kan länka sitt konto till Facebook genom att aktivera en inställning, enligt en rapport. Följare kommer att kunna se en Instagram-berättelse på Facebook, men Facebook-användare som inte följer på Instagram kommer inte att se den historien. Facebook-berättelser kommer att ha blå cirklar på deras profilfoto och Instagram kommer att ha rosa cirklar.

I appaviseringar som förklarar Facebook och Instagram crossposting

Eftersom människor använder Facebook och Instagram i olika delar av sitt liv kan förmågan att korsa posta leda till några klibbiga situationer, säger professor Jonathan Askin från Brooklyn Law School i en telefonintervju. «Användarna tror att det kommer att vara användbart, men du kan ha olika personas för olika tjänster», tillade han. «Du kan till exempel använda Facebook för personliga inlägg och Instagram för företag. När du automatiskt korsar inlägget är risken att fel information kan hamna på fel plats.»

Tidigare integritetsintrång hemsöker Facebook

I april godkände en federal domare en rekordstraf på 5 miljarder dollar som USA: s Federal Trade Commission (FTC) införde på Facebook för påstått brott mot federal lag och en order om dess integritetspraxis. Fallet härrörde från avslöjandet från 2018 att Cambridge Analytica hade samlat in data från miljontals Facebook-användare utan deras kunskap att använda för politiska annonser. «Det skrupelfria sättet som USA hävdar att Facebook bryter mot både lagen och den administrativa ordningen är fantastiskt», skrev den amerikanska distriktsdomaren Timothy Kelly från District of Columbia i ett yttrande. «Och dessa anklagelser, och en del amici-tröjor, ifrågasätter huruvida lagar som styr hur teknologiföretag som samlar in och tjänar pengar på amerikanernas personliga information måste behandla den informationen.»

Funktion eller strategi?

Att lägga till förmågan att korspost skulle kunna vara en strategi från Facebook för att hindra tillsynsmyndigheter från att prissa företaget ifrån regler mot monopol, sade Shackelford. «Genom att göra detta kan Facebook göra det tekniskt och administrativt bara till en mardröm att varva ner dessa steg», tillade han. «Ett sätt Facebook kan slå tillbaka mot tillsynsmyndigheter är att sticka de olika delarna så tätt ihop som möjligt.» Facebooks mål är att göra sina tjänster ”så klibbiga som möjligt” så att användare dras in i ekosystemet, säger Askin. «De vill att det ska vara så komplett en enda butik som möjligt», tillade han. «Om de kan komma undan med mer monopolkontroll blir det så mycket svårare för användare att befria sig.»

En närbild av en LCD-datorskärm som visar Facebook.com, en webbplats för sociala nätverk och bloggar.

En Facebook-talesman bekräftade enligt uppgift att företaget genomför ett «begränsat test» och hävdar att funktionen «respekterar alla befintliga sekretessinställningar» och Instagram-användare har möjlighet att hålla sina berättelser från Facebook helt om de vill. Men Askin varnade för att integritetsinställningar inte alltid är lätta att använda. «Facebook har många klockor och visselpipor och vi måste se till att folk vet hur man använder dem», tillade han. «Facebook kan säga att det respekterar sekretessinställningar, och det är bra och bra om du är tekniskt kunnig, men det blir mer problematiskt för de som inte är tekniskt kunniga.» Askin sa att han vill veta mer om detaljerna i tvärpostering, som företaget ännu inte har gett. «Vad händer till exempel under omständigheterna när du vill radera en bild?» han sa. «Människor bör trampa lite lätt när de börjar korspostera.»