Saltar al contenido

iPhone-kamera kommer inte att fokusera? Prova dessa korrigeringar

21 de junio de 2021
iphone 926890 5bd3410f46e0fb0058b1822d

När du har en iPhone-kamera som inte fokuserar ordentligt kan problemet bero på programvaruproblem eller fysiska blockeringar av linsen. Tipsen nedan bör få din iPhone att ta tydliga bilder igen. Informationen i denna artikel gäller iPhone 11 till iPhone 6.

Anledningar till att din iPhone-kamera inte kommer att fokusera

Medan en felaktig iPhone-kamera kan orsaka panik finns det ofta oskyldiga förklaringar till varför den inte fokuserar. Vanligtvis avslöjas orsaken till problemet genom motsvarande fix.

Så här fixar du en iPhone-kamera som inte kommer att fokusera

Följ dessa steg i den ordning som anges för att identifiera och fixa en iPhone-kamera som inte fokuserar.

  1. Ta av iPhone-fodralet. Vissa iPhone-fodral blockerar delvis kameralinsen eller blixt. Metallfodral eller tillbehör – särskilt magnetiska – kan påverka iPhones optiska stabilisering.

  2. Rengör iPhone-kameralinsen. Om linsen har damm, fläckar med fingeravtryck eller är på annat sätt smutsig kan den kanske inte fokusera ordentligt. Använd en mikrofiberduk för att rengöra linsen och ta sedan ett foto. Om du tror att du ser smuts inuti linsen, ta din iPhone till en Apple Store eller auktoriserad tjänsteleverantör.

  3. Ställ in fokuspunkten. När kameraappen är öppen trycker du på objektet du försöker fotografera. Det kan vara en persons ansikte, en blomma eller ett annat ämne. Genom att knacka på den berättar du för iPhone vilket element du vill att den ska fokusera på.

  4. Stäng av AE / AF-lås. AE / AF står för automatisk exponering och autofokus. När dessa är låsta håller iPhone-kameran den fokuserade delen av bilden i fokus. Om du vill använda den här funktionen ramar du in bilden och håller sedan ned den del av bilden där du vill att kameran ska fokusera. Kameran håller objektet i fokus även om något annat kommer in i bilden senare.

  5. Öva bra fotografering. Ibland uppstår fokuseringsproblem på grund av hur du använder iPhone-kameran. Undvik att ta bilder av motiv som ligger för nära iPhone. Ändra inte avståndet från motivet, rör dig inte eller skaka telefonen. Dessa gör det svårt för iPhone-kameran att fokusera ordentligt.

  6. Uppdatera iOS. Ibland uppstår fokusproblem från programvarufel. Ett sätt att lösa dessa problem är att uppdatera till den senaste tillgängliga versionen av iOS.

  7. Stäng kameraprogrammet. Ibland stänger du kameraprogrammet och startar om det kan fixa programfel och fel.

  8. Starta om iPhone. Om du startar om en iPhone eller iOS-enhet kan det också lösa problem relaterade till kameralinsen.

  9. Återställ iPhone till fabriksinställningarna. Om din iPhone-kamera fortfarande inte fokuserar ordentligt, återställ iPhone till fabriksinställningarna. Detta innebär att alla telefonens inställningar och data återställs. En fabriksåterställning raderar din personliga information och data och återställer telefonen till det skick den var i när den tillverkades. Undvik att göra detta utan att först säkerhetskopiera dina data. Du kan sedan återställa dina data och appar när du har utfört fabriksåterställningen.

  10. Kontakta Apple support. Om du försökte allt och din iPhone-kamera fortfarande inte fokuserar, ta enheten till Apple och be om en fix eller ersättning. Din iPhone måste vara under garanti om du vill undvika att betala en avgift för reparationer. Vanligtvis varar iPhone-garantier ett år, även om du kan fördubbla den här perioden genom att betala för AppleCare + -täckning när du köper telefonen.