Saltar al contenido

Kan du ladda trådlöst för iPhone?

2 de julio de 2021
charging cell phones wirelessly 577617 3 2f9df91d422c48f9939b72c4e8fc9a24

Med ökningen av smartphones, Wi-Fi och Bluetooths allestädes närvarande och framträdandet av molntjänster som iCloud och Dropbox är det tydligt att framtiden är trådlös. Mycket av erfarenheten av att använda en iPhone är redan trådlös, inklusive saker som tidigare krävde kablar, som att synkronisera din telefon till din dator. Att ladda ditt iPhone-batteri var ett av de sista områdena som fortfarande krävde en kabel. Men inte längre! Tack vare en teknik som kallas trådlös laddning kan du klippa laddningskabeln och hålla din iPhone strömförsörjd utan att ansluta den någonsin igen. Och även om den teknik som är tillgänglig nu är cool, är det som kommer ännu bättre.

Vad är trådlös laddning?

Namnet berättar historien om vad trådlös laddningsteknik är: ett sätt att ladda batterierna på enheter som smartphones utan att ansluta dem till en strömkälla. Som vi alla vet innebär laddning av din iPhone just nu att du hittar din laddningskabel och ansluter telefonen till din dator eller en nätadapter som sedan är ansluten till ett eluttag. Det är inte en svår process, men det kan vara irriterande om du tappar bort din adapter eller om laddningskabeln går sönder, vilket kan leda till att du regelbundet måste köpa utbyten. Trådlös laddning gör att du kan släppa kablar helt, men det är inte så magiskt som det låter. Du behöver fortfarande lite tillbehör och minst en kabel åtminstone för tillfället.

Två konkurrerande trådlösa laddningsstandarder

Det finns ofta en strid mellan konkurrerande versioner av en ny teknik för att avgöra vilken väg tekniken kommer att gå (minns VHS vs. Beta?). Det är sant för trådlös laddning också. De konkurrerande standarderna kallas Qi (uttalas «chee») och PMA. PMA har en av de mest uppmärksammade användningarna: de trådlösa laddstationerna som finns i vissa Starbucks. Som sagt, mycket fler tillverkare och installationer stöder Qi. Kriget har förklarats över, med Qi som segrare. Se till att alla trådlösa laddningsprodukter du köper framöver stöder Qi-standarden.

Varför vill du ladda trådlöst?

Vid denna punkt i artikeln behöver människor som kommer att älska trådlös laddning inte övertyga om att de vill ha det. Men om du befinner dig på staketet kan du överväga dessa fördelar:

  • Ladda din telefon var som helst där det finns en laddstation.
  • Inget behov av att hålla koll på laddningskablar.
  • Du behöver inte köpa ersättningsladdningskablar när gamla går sönder eller går vilse.
  • Din iPhone stöder trådlös synkronisering och alla typer av trådlös anslutning. Trådlös laddning är bara vettigt.

Vad du behöver för trådlös laddning

Läget för trådlös laddning idag är lite annorlunda än vad du kanske föreställer dig. El strålar inte bara magiskt till din iPhone (åtminstone inte ännu). Istället behöver du ett tillbehör för att få det att fungera. Nuvarande trådlösa laddningsprodukter har två viktiga komponenter: en laddningsmatta och ett fodral (men inte för alla iPhone-modeller, som vi kommer att se). Laddmattan är en liten plattform, lite större än din iPhone, som du ansluter till din dator eller en strömkälla. Du behöver fortfarande få elen att ladda ditt batteri någonstans, och så gör du det. Så tekniskt sett är det fortfarande minst en tråd inblandad. Väskan är precis som det låter som: ett fodral som du släpper in din iPhone med en kontakt för telefonens blixtport. Även om detta fall erbjuder ett visst skydd är det mer än ett vanligt fall. Det beror på att den har kretsar som överför ström från laddningsbasen till ditt batteri. Allt du behöver göra är att sätta din iPhone i fodralet och sedan placera den på laddningsbasen. Teknik i fodralet gör att den kan dra ström från basen och skicka den till telefonens batteri. Inte riktigt lika cool som trådlös data, där du kan komma online nästan var som helst utan extra tillbehör, men en ganska bra start. Saker och ting blir svalare på vissa iPhone-modeller som inte ens behöver laddningsfodralet. IPhone 8-serien, iPhone X, iPhone XS och iPhone XR stöder alla Qi trådlös laddning utan fodral. Placera bara en av dessa telefoner på en kompatibel laddningsmatta – inget speciellt fodral behövs – och strömmen går till deras batterier.

Nuvarande trådlösa laddningsalternativ för iPhone

Några av de trådlösa laddningsprodukter som finns tillgängliga för iPhone inkluderar:

  • Apple AirPower: Apples egen laddningsmatta är mycket försenad (den skulle debutera i början av 2018, men företaget har fortfarande inte gett den ett släppdatum), men det kommer att ge några coola funktioner med sig. Förutom att leverera en 50% laddning på bara 30 minuter när den är ansluten till en USB-C, kommer AirPower också att kunna ladda en iPhone, Apple Watch och AirPods samtidigt.
  • Bezalel Latitude: Detta fodral är kompatibelt med både viktiga trådlösa laddningsstandarder, Qi och PMA. Lightning-kontakten kan också exponeras, så att du kan synkronisera eller ladda din telefon när trådlöst inte är ett alternativ utan att ta bort fodralet. Kompatibel med iPhone 6, 6S, 7, 8 och X-serien.
  • iQi Mobile för iPhone: Vill du inte ersätta det fall du redan älskar? Det här är din bästa insats. Den här tunna remsan ligger platt mot baksidan av din iPhone och ansluts till blixtporten. Eftersom den är så tunn kan den passa in i många fall, men hårdare fodral, robusta fodral och de som placerar kreditkort mellan iPhone och iQi kan störa laddningen. Räkna med att spendera cirka $ 35 för iQi Mobile och $ 50 och uppåt för en laddningsbas.
  • mophie juice pack wireless: mophie är det största namnet på den här listan, efter att ha tillhandahållit fodral med förlängd batteritid och andra iPhone-tillbehör i flera år. Batteriet i juice-paketet trådlöst kan hålla upp till 50% mer ström än ett iPhone-batteri, så även efter en full laddning av iPhone bör du ha extra ström lagrad i fodralet innan du behöver en ny laddning. Förvänta dig att spendera cirka $ 100 för fodralet och laddningsbasen tillsammans.

Framtiden för trådlös laddning på iPhone

De nuvarande alternativen för trådlös laddning på iPhone är snygga, men framtiden är verkligen spännande. Utöver de funktioner som introducerades med iPhone 8 och X har framtiden trådlös laddning med lång räckvidd. Med det behöver du inte ens en laddningsbas. Sätt bara en kompatibel telefon inom några meter från en laddningsenhet så strömmar elen över luften till ditt batteri. Det är förmodligen några år från massanvändning, men det kan radikalt förändra hur vi håller batteridrivna enheter laddade.