Saltar al contenido

Komma igång med VoIP

27 de julio de 2021
GettyImages 180406920 57b54feb3df78cd39c339f85 5aa441ba04d1cf003722e56c

När du väl är medveten om fördelarna som VoIP kan medföra för din kommunikationsupplevelse, är det mycket troligt att du bestämmer dig för att byta till den eller åtminstone prova. Så vad nästa? Här är de olika sakerna du behöver ha och göra för att komma igång med VoIP.

Ha en bra internetanslutning

Med VoIP kommer din röst att sändas över IP – Internetprotokollet. Det första du behöver är en bra internetanslutning med tillräcklig bandbredd. Bestäm först vilken typ av anslutning du behöver och hur du vet om din befintliga anslutning är tillräcklig.

Välj typ av VoIP-tjänst

Prenumeration på en VoIP-tjänsteleverantör är nödvändig för att kunna ringa och ta emot samtal. Människors kommunikationsbehov varierar beroende på deras aktiviteter, livsmönster, vanor och budget. Innan du väljer och registrerar dig för en VoIP-tjänst måste du bestämma vilken smak av VoIP som passar dig bäst. Att välja rätt typ av VoIP är avgörande för att utnyttja tekniken optimalt för mer betydande fördelar och lägre kostnader. Det finns flera olika typer av VoIP-tjänster på marknaden, såsom programvarubaserade VoIP-tjänster, mobila VoIP-tjänster, enhetsbaserade VoIP-tjänster och VoIP-tjänster och lösningar för företag. När du har valt vilken typ av VoIP-tjänst du behöver väljer du en tjänsteleverantör.

Skaffa din VoIP-utrustning

Den utrustning du behöver för VoIP kan vara prisvärd eller dyr, beroende på dina behov. För PC-till-PC-kommunikation är den enda hårdvaran som krävs headset eller mikrofon och högtalare. Vissa softphone-applikationer gör att du kan ringa och ta emot samtal med din mobiltelefon, vilket eliminerar behovet av headset och annan utrustning liknande. Antingen installerar du deras softphone-klient på din mobiltelefon eller använder deras webbgränssnitt för uppringning. För hårdvarubaserad VoIP behöver du massivt material. Och det kostar pengar, men inte alltid, som vi kommer att se nedan. Vad du behöver är en ATA (telefonadapter) och en telefonuppsättning. Telefonsatsen kan vara vilken som helst av de traditionella telefonerna du använder med PSTN. Nu finns det unika telefoner för VoIP med specialfunktioner, så kallade IP-telefoner. Dessa behöver inte ha en ATA eftersom de har funktionaliteten inkluderad. IP-telefoner är ganska dyra och används mest av företag. Många maskinvarubaserade VoIP-tjänster tillhandahåller gratis hårdvara (ATA) gratis under hela tjänstens varaktighet. Detta hjälper dig inte bara att spara pengar utan också på kompatibilitet med tjänsten och att låta dig möjligheten att prova en tjänst utan att investera.

Skaffa ett telefonnummer

Om du vill utöka din VoIP till bortom datorn måste du ha ett telefonnummer. Detta nummer ges till dig när du prenumererar på en betald tjänst, vare sig det är programvara eller maskinvarubaserad. Du kommer att använda detta nummer för att ringa eller ta emot samtal till och från fasta eller mobiltelefoner. En brännande fråga för de flesta som flyttar från PSTN till VoIP är möjligheten att behålla sina befintliga nummer.

Ställ in din VoIP

Om du inte distribuerar VoIP i ditt företag är det enkelt att ställa in den och få den igång. Med varje tjänst kommer instruktionerna för installation, varav vissa är bra och andra mindre. Med mjukvarubaserad VoIP är installationen ganska generisk: ladda ner applikationen, installera den på din maskin (vare sig det är en PC, PDA, mobiltelefon, etc.), registrera dig för ett nytt användarnamn eller nummer, lägg till kontakter och starta kommunicera. För betald softphone-tjänst är kreditköp ett steg innan du börjar kommunicera. Med maskinvarubaserad VoIP måste du ansluta din ATA till din internetrouter och anslut din telefon till ATA. Sedan finns det specifika konfigurationer att göra, som ofta använder en dator. För vissa tjänster är det ganska rakt framåt, medan för vissa andra behöver du en tweak eller två, och kanske ett telefonsamtal eller två till supporttjänsten innan du startar.

Ett ord om röstkvalitet

Att ställa in VoIP är ett steg – att använda det är ännu ett steg. Det scenen är vanligtvis roligt för de flesta men orsakar en hel del frustration för vissa andra. Många användare klagar över dålig röstkvalitet, tappade samtal, eko etc. Dessa är främst relaterade till bandbredd och täckning. Om du är en av dessa oturliga användare, förtvivla inte. Det finns alltid en väg ut. Det bästa du kan göra är att ringa supportteamet för din VoIP-tjänst. Tänk alltid på att i de flesta fall är otillräcklig bandbredd orsaken till låg kvalitet. Om du har gått igenom alla dessa steg och njuter av din VoIP-upplevelse flirter du sedan med framtiden för röstkommunikation.