Saltar al contenido

Konsten att ta selfie: Hur man tar en bra selfie

22 de junio de 2021
GettyImages 499502157 58c9848c5f9b581d72c6a332

Du har nog lagt märke till att vi är mitt i selfie-rörelsen, och många av dem som deltar har perfektionerat hur man tar en bra selfie. Om du inte känner till är selfie-rörelsen egentligen bara ett kulturellt fenomen som innebär att du håller din kamerautrustade mobila enhet framför ditt ansikte och tar ett foto av dig själv så att det kan delas på sociala medier. Människor tar selfies väldigt seriöst idag, men allas tid och tålamod är begränsat idag, så det är extremt viktigt att veta hur man tar en bra selfie första gången. Det betyder inte nödvändigtvis att du lägger till mer smink, byter hår eller använder flera fotoredigerings tricks och filter. Det kan ta lite övning, men om du spenderar tillräckligt med tid på att titta på dig själv på kameraskärmen och knäppa foto efter foto kan du lära dig att ta bra selfies på nolltid. När allt kommer omkring är selfietagning inte raketvetenskap. Här är några bra tips att tänka på när du försöker fånga den perfekta selfien.

Tips nr 1: Skaffa en smartphone med en kamera av god kvalitet

När det gäller smartphones görs inte alla kameror lika. Och ja, kvaliteten på din kamera kan göra stor skillnad i hur din selfie blir. Ju äldre eller billigare din enhet, desto mindre sannolikt är det att du har en framåtvänd kamera av hög kvalitet. Du kan göra all redigering du vill ha på din selfie efter att du tagit den, men det kommer förmodligen inte att dölja det faktum att din kamera inte är så bra. Gör din forskning om kamerafunktioner och bildkvalitet nästa gång du väljer din nästa smartphone. Kameran på den senaste modellen på iPhone är utmärkt, och medan vissa Androids har kameror som är lika bra och ännu bättre, har andra definitivt inte det. Ta en titt på de 8 bästa smartphones med de bästa kamerorna om du funderar på att få en ny telefon.

Tips 2: Se till att du har rätt belysning

En kvinna som tar en selfie på stranden.

Belysning spelar en enorm roll i fotografering – oavsett om du är en professionell fotograf eller bara en avslappnad selfie-tagare. Hur många selfies har du sett (eller tagit dig själv) under så svagt ljus att allt ser mörkt och orange och kornigt ut? Mycket? Förmodligen. Var inte en av dem! Planera att ta din selfie i ett väl upplyst rum eller under naturligt ljus. Du kan behöva justera telefonens kamerainställningar så att den ser rätt ut. Överväg att investera i ett selfieljus för att hjälpa till med belysningssituationen. Dessa typer av lampor är utformade för att antingen ansluta till din enhet eller stå framför dig, vilket ger enhetligt ljus när du behöver ta en fantastisk selfie.

Tips # 3: Tvinga inte ditt ansiktsuttryck

En kvinna som tar en selfie.

Det kan vara knepigt, men att överdriva det med ditt leende eller dina ögon eller till och med hur du håller ut handen från din telefon kan skicka meddelandet att du kanske försöker för hårt. Det är svårt att se naturligt ut när allt du försöker göra är att fånga de goda delarna av dig själv, men om du gör det kan människor fånga och bli kvar med ett dåligt intryck. Du vill inte komma ut som en självupptagen selfie-tagare! Försök att fokusera på ett lyckligt minne eller ett roligt skämt eller något annat som ger ett naturligt leende i ditt ansikte. Detta kan hjälpa dig att ta bort ditt fokus från kameran och öka dina chanser att fånga ett äkta leende.

Tips nr 4: Experimentera med olika vinklar

Ett par som tar en selfie med en selfiepinne.

Precis som att ha rätt belysning kan det verkligen förändra din selfie att hitta en vinkel som är rätt. Tror du att du har en «bra sida» när det gäller din profil? Om så är fallet, prova det! Du kan också försöka flytta enheten upp och ner eller luta den något. Om du till exempel håller din enhet något högre kan det skapa en illusion av ett smalare utseende medan du håller den lägre kan ditt ansikte se tyngre ut. Du kanske vill överväga att få en selfie-stick när armen inte är tillräckligt lång för det.

Tips nr 5: Ladda ner en app som låter dig redigera din selfie

En fotoredigeringsapp på en smartphone.

Det finns massor av fantastiska appar där ute som hanterar all finjustering åt dig – från kontrast och ljusstyrka till utjämnande av hud och skärpa suddighet. Kolla in några av dessa bästa selfie-appar om du är intresserad av att finjustera dina selfies. Du vill öva på att använda dessa redigeringsappar först – speciellt om de har många avancerade effekter. Förvänta dig inte att få din selfie att se perfekt ut första gången! Spela runt, experimentera och få andras åsikter om dina redigeringseffekter om du kan.

Tips 6: Gå lätt på filter och redigering

Ett hundfilter på en kvinnas selfie.

Det kan vara väldigt frestande att välja ett av dessa funky appfilter som gör din selfie till ett nästan oigenkännligt foto av dig själv. Ibland arbetar de och visar sig vara riktigt konstnärliga, men andra gånger gör de verkligen inte några gynnar alls – och människor online blir bra på att välja vad som ser riktigt ut och vad som ser falskt ut idag. Samma sak gäller redigering. Dessa redigeringsappar finns där för att hjälpa, men för mycket är aldrig bra. Du vill inte att människor ska kunna berätta att du har blivit galen med att redigera på din selfie.

Tips nr 7: Ha kul och ta inte dina selfies för allvarligt

En kvinna som tar en selfie.

Att ta selfie är mestadels en experimentell konstform och det är osannolikt att du uppnår ultimat selfie-perfektion varje gång. Kom ihåg att det bara är en selfie, så stressa inte för mycket över det! Du kanske inte kan behaga alla, oavsett hur bra din selfie visar sig vara. En selfie som anses vara bra av en person kanske inte anses vara så bra av någon annans standarder. Om du vill förbättra ditt selfiespel kan du försöka vara uppmärksam på hur andra tar sina egna selfies. Du kanske kan få några idéer och prova olika tekniker när du hämtar inspiration från andra. Ha det bra med dina selfie-äventyr och kom ihåg att de mest naturliga bilderna vanligtvis anses vara bland de bästa.