Saltar al contenido

Kopiera VHS till DVD: Vad du behöver veta

20 de junio de 2021
vhs tape cassette 56a4b4203df78cf77283d16f

Vad du ska veta

 • Anslut videobandspelaren till en DVD-inspelare, starta DVD-inspelningen först och tryck sedan på Spela på VHS VCR för att starta banduppspelning.
 • Använd en DVD-inspelare / VHS VCR-kombinationsenhet och tryck sedan på Spela in på DVD-sidan och Spela på videobandspelarens sida.
 • Anslut din videobandspelare till en dator, spela in VHS till datorns hårddisk och överför sedan videon till DVD med datorns DVD-brännare.

Den här artikeln förklarar hur man överför en VHS till en DVD med tre olika metoder.

Alternativ ett: Använd en DVD-inspelare

Så här kopierar du VHS-bandinnehåll till DVD med en DVD-inspelare, här är stegen.

 1. Anslut den sammansatta (gula) video- och RCA analoga stereoutgången (röd / vit) på videobandspelaren till motsvarande ingångar på en DVD-inspelare.

  Specifika DVD-inspelare kan ha en eller flera video- / ljudingångar, som kan märkas på flera sätt, t.ex. AV-In 1/2, Line-in 1/2 eller Video 1/2 In.

  DVD-inspelare AV-ingångar

 2. Välj ingången på DVD-inspelaren som videobandspelaren är ansluten till.

  DVD-inspelare AV-linjeingångsexempel

 3. Placera bandet som du vill kopiera i videobandspelaren.

  Ladda ett VHS-band i en videobandspelare

 4. Placera en inspelningsbar DVD i DVD-inspelaren.

  Sätta i DVD i DVD-spelare eller inspelare

 5. Starta DVD-inspelningen först och tryck sedan på play på VHS VCR för att starta banduppspelning. Anledningen till att du startar DVD-inspelaren först är att se till att du inte missar de första sekunderna av videon som spelas upp på din videobandspelare.

Mer information om DVD-inspelare och inspelning finns i våra vanliga frågor om DVD-inspelare och aktuella förslag på DVD-inspelare.

Alternativ två: Använd en DVD-inspelare / VHS VCR-kombinationsenhet

Du kan kopiera VHS till DVD med en DVD-inspelare / VHS VCR-kombination. Denna metod liknar alternativ 1 men lättare eftersom videobandspelaren och DVD-inspelaren är en enhet. Detta innebär att inga extra anslutningskablar krävs.

Ett annat sätt att använda en DVD-inspelare / VHS VCR-kombination är enklare är att de flesta har en korsdubbningsfunktion. När du har satt i ett uppspelningsband och inspelningsbar DVD väljer du vilket sätt du vill kopiera (VHS till DVD eller DVD till VHS) genom att trycka på a Dubba knapp. Om din DVD-inspelare / VHS VCR-kombinationsenhet inte har dubbningsfunktion i ett steg, tryck på Spela in på DVD-sidan och Spela på videobandspelarens sida (se användarhandboken för mer information). Här är några förslag på DVD-inspelare / VCR-kombinationer.

Funai DVD-inspelare VHS VCR Combo

Alternativ tre: Anslut en videobandspelare till en dator via en videoinspelningsenhet

Här är en lösning som blir mer populär och praktisk (med vissa försiktighetsåtgärder). Detta tredje sätt att överföra dina VHS-band till DVD innebär:

 • Ansluta din videobandspelare till en dator via en analog-till-digital videoinspelningsenhet.
 • Spela in din VHS-video på datorns hårddisk.
 • Överföra videon till DVD med datorns DVD-brännare.

Sådana enheter kommer med en låda som har de nödvändiga analoga video- / ljudingångarna för att du ska kunna ansluta din videobandspelare och en USB-utgång för anslutning till din dator. Förutom att överföra VHS-bandvideo till en dators hårddisk, kommer vissa av dessa enheter också med programvara som hjälper till att göra videoöverföringen mer flexibel med redigeringsfunktioner som gör att du kan förbättra din video med titlar, kapitel etc. att ta hänsyn till med hjälp av VCR till PC-metoden är:

 • Mängden RAM-minne du har på din dator
 • Hastigheten på både din processor och din hårddisk.

Anledningen till att dessa faktorer är viktiga är att filstorlekarna är stora när man konverterar analog video till digital video. Detta tar inte bara upp mycket hårddiskutrymme, men om din dator inte är tillräckligt snabb kan din överföring stanna, eller så kan du slumpmässigt förlora några videoramar under överföringsprocessen. Detta resulterar i att du hoppar när den spelas upp från hårddisken eller från DVD: n att hårddisken också överför videon.

Elgato Analog till USB Video Capture Device

Tiden kan ta slut för DVD-inspelning

VHS-videobandspelare har funnits sedan mitten av 1970-talet, men efter en 41-årig produktion upphörde tillverkningen av nya enheter 2016. Sedan introduktionen av DVR-skivor, DVD, Blu-ray-skivor och internet-streaming är videobandspelare inte längre praktiska. Även om många VHS-videobandspelare fortfarande används är det svårare att hitta ersättare eftersom återstående lager försvinner. Som ett resultat bevarar många konsumenter VHS-bandinnehåll på DVD. Om du inte har gjort det är tiden slut. Även om en DVD-inspelare, DVD-inspelare / VHS VCR-kombination eller PC DVD-brännare är praktiska sätt att överföra VHS-band till DVD, förutom att avbrytandet av videobandspelare, DVD-inspelare och DVD-inspelare / VHS VCR-kombinationer också blir mycket sällsynta och färre datorer och bärbara datorer tillhandahåller inbyggda DVD-brännare. Men även om DVD-inspelningsalternativen minskar försvinner DVD-uppspelningsenheter inte snart.

En illustration av sätten att kopiera vhs-filmer till DVD.

Tänk på den professionella vägen

Förutom de alternativ som diskuterats ovan finns en annan metod för att kopiera VHS till DVD att överväga som är allmänt tillgänglig, särskilt för viktiga videor, som bröllop eller andra videoband av familjehistorisk betydelse, är att få det gjort professionellt. Du kan kontakta en videoduplikator i ditt område (finns online eller i telefonboken) och låta dem överföras professionellt till DVD (kan vara dyrt – beroende på hur många band som är involverade). Det bästa du kan göra är att låta tjänsten göra en DVD-kopia av ett eller två av dina band. Om test-DVD: n kan spelas på din DVD- eller Blu-ray-skivspelare (du kan prova på flera för att försäkra dig om det), kan det vara värt att låta tjänsten göra kopior av alla band du vill bevara. Om du har budget kan duplicatorn också göra justeringar som kan förbättra inkonsekventa färger, ljusstyrka, kontrast och ljudnivåer, samt lägga till ytterligare funktioner, såsom titlar, innehållsförteckning, kapitelrubriker och mer. Du kan bara kopiera icke-kommersiella VHS-band som du själv har spelat in på DVD. Du kan inte göra kopior av de flesta kommersiellt tillverkade VHS-filmer på grund av kopieringsskydd. Detta gäller även professionella tjänster för kopiering / kopiering av band.