Saltar al contenido

Måste du köpa samma iPhone-app för var och en av dina enheter?

16 de julio de 2021
app licensing 57e3c27c5f9b586c351ac4c3

Många människor äger både en iPhone och en iPad, men behöver du köpa en app för varje enhet de vill använda den på? Om du har använt tillräckligt med datorplattformar, till exempel datorer, spelkonsoler, smartphones eller surfplattor, har du stött på begreppet licensiering av programvara. Detta är det lagliga och tekniska verktyget som låter dig använda programvaran du köper på en viss enhet. Ibland kan programvarulicenser innebära att du måste köpa samma program mer än en gång om du vill använda den på mer än en enhet. Det kan vara dyrt, speciellt om du har många enheter. Men så är inte fallet för personer som äger flera iOS-enheter. Läs vidare för de utmärkta nyheterna om att ladda ner samma app på flera enheter.

Du behöver bara köpa iOS-appar en gång

När du köper en iOS-app från App Store kan du använda den på så många enheter du vill utan att behöva betala en andra gång. En fångst är att alla dina enheter måste använda samma Apple-ID som du använde för att köpa appen ursprungligen. Så länge alla dina enheter är inloggade på samma Apple-ID är alla dina appar tillgängliga på alla enheter. Detta gäller naturligtvis inte gratisappar. De är gratis: du kan ladda ner dem så många gånger du vill och använda dem överallt.

Begränsningarna för iOS-applicenser

Det finns två begränsningar för köp-en-gång-användning-var som helst av iOS-appar:

  • Som nämnts måste alla dina enheter vara inloggade på samma Apple-ID. När du köper en app är den knuten till det Apple-ID som används för att köpa den och letar efter det på andra enheter för att godkänna deras användning.
  • Apputvecklare kan välja att kräva att användare betalar för senare versioner, vanligtvis större uppgraderingar av appen. De gör det i allmänhet genom att släppa en ny version av appen under ett något nytt namn (en uppgradering till «Cool App» kan till exempel vara «Cool App 2»). I så fall måste du köpa den nya versionen. Men när du väl har gjort det kommer alla dina enheter att kunna använda den.

Så här ställer du in automatiska appnedladdningar

Ett enkelt sätt att få betalda appar till alla dina kompatibla enheter är att använda de automatiska nedladdningsinställningarna inbyggda i iOS. Med det påslaget installeras varje ny app du köper automatiskt på alla dina kompatibla enheter. Så här aktiverar du automatisk nedladdning:

  1. Tryck på inställningar app.

  2. Bläddra till och välj iTunes & App Store.

  3. I Automatisk nedladdning flytta skjutreglaget bredvid Appar till på / grönt läge. Du kan också aktivera automatiska nedladdningar för musik och Böcker och ljudböcker. Vill du automatiskt installera appuppdateringar på den här enheten när de släpps? Flytta Uppdateringar skjutreglaget till på / grönt.

Hur ladda ner appar från iCloud igen

Ett annat sätt att se till att alla dina enheter har samma appar är att ladda ner dem igen från ditt iCloud-konto. Om du har köpt en app, använd en enhet som inte har den appen installerad och är inloggad på samma Apple-ID. Gå till App Store-appen. Tryck på Sök och ange appens namn i sökfältet. Ladda ner det när det dyker upp i sökresultaten. Du kommer inte att debiteras igen. För en mer detaljerad titt på detta alternativ, kolla in vår artikel om nedladdning av appar.

Använda Familjedelning för att dela appar

Apples Family Sharing-funktion tar möjligheten att dela appar över enheter ett steg längre. Istället för att bara dela appar på dina egna enheter kan du dela appar på alla enheter som används av dina familjemedlemmar och som är anslutna till din familjedelningsgrupp. Detta är ett utmärkt sätt att dela allt betalt innehåll: inte bara appar utan också musik, filmer, böcker och mer.

Hur programvarulicensiering fungerar med andra produkter

Apples strategi för köp-en-gång-användning-var som helst för iOS-applicenser var ovanlig när App Store debuterade. På den tiden var det vanligt att behöva köpa en kopia av ett program för varje dator du ville använda det på. Det förändras. Dessa dagar kommer många mjukvarupaket med licenser för flera enheter till ett enda pris. Exempelvis innehåller Microsoft Office 365 Home-utgåvan stöd för fem användare, som alla kör programvaran på flera enheter, till en inköpspris. Om du laddar ner den enhetliga Microsoft Office iPad-appen, som innehåller Word, Excel och PowerPoint, gäller samma regler som alla andra iOS-appnedladdningar. Detta är inte allmänt sant. Avancerade program behöver fortfarande licensieras på engångsnivå, men mer och mer, oavsett vilken plattform du använder, hittar du appar som bara behöver köpas en gång.