Saltar al contenido

Microsoft Windows XP på nya datorer

16 de julio de 2021
xp 56aa11bc5f9b58b7d000b196

För flera år sedan slutade Microsoft tillhandahålla säkerhetsuppdateringar eller teknisk support för operativsystemet Windows XP. Ändå erbjuder vissa återförsäljare fortfarande renoverade datorer utrustade med Windows XP eftersom hårdvarukraven är mindre än de som krävs för Windows Vista via Windows 10.

Från och med april 2014 stöder Microsoft inte längre Windows XP. Vi rekommenderar att du uppgraderar till Windows 10 för att fortsätta ta emot säkerhetsuppdateringar och teknisk support.

Risker med att köra Windows XP

Om du väljer att köpa en dator som kör Windows XP, planera för dessa allvarliga säkerhetsproblem som du måste hantera:

  • Sårbarhet för nya buggar: Hackare söker ständigt efter buggar i befintliga operativsystem. När dessa buggar utnyttjas, lappar (fixar) företag som gör operativsystemen dessa buggar. När det gäller Windows XP kommer Microsoft inte att fixa dessa fel.
  • Inkompatibla drivrutiner: Eftersom de flesta hårdvarutillverkare slutade stödja Windows XP-drivrutiner måste du använda gamla drivrutiner. Gammal drivrutinsprogramvara är lika mottaglig för nya buggar som det gamla operativsystemet.
  • Gammal programvara: De flesta programvaruföretag slutade också stödja Windows XP, så du kommer att arbeta med föråldrad programvara på din dator. Föråldrad programvara riskerar också att hacka.
  • Föråldrade nätverkskort: Ju äldre ett nätverkskort är, desto mer troligt är det att hackare har hittat problem som de kan utnyttja och hacka in på din dator. Detta gör det särskilt farligt att ansluta din Windows XP-dator direkt till internet.

Säkra din nya Windows XP-dator

Om du köper en dator med Windows XP och inte kan uppgradera till ett modernt operativsystem, följ dessa speciella säkerhetsåtgärder:

  • Installera antivirusprogram: Även om du vidtagit åtgärder för att säkra datorn, installera gratis antivirusprogram för att säkerställa ultimat säkerhet.
  • Uppdatera all programvara: Även om operativsystemet inte tar emot korrigeringar kan du förbättra säkerheten genom att ofta uppdatera allt du installerar på datorn.
  • Undvik att surfa på internet: På grund av riskerna är det inte tillrådligt att ansluta en Windows XP-dator till internet. Om du gör det, undvik att använda webbläsare.
  • Installera minimal programvara: Ju färre applikationer som är installerade på en dator som kör Windows XP, desto lägre är oddsen att det finns en programvarusårbarhet som hackare kan utnyttja.