Saltar al contenido

Nintendo Switch vs Nintendo Switch Lite: Vilken konsol är bäst för dig?

7 de julio de 2021
nintendo switch vs nintendo switch lite featured a85a769096c649239d5a93e0b81ff7f1

Nintendo Switch har betydligt bättre grafik än de på Wii U och 3DS och konsolen kan spelas upp ansluten till en TV för en traditionell spelkonsolupplevelse, eller genom att använda sin egen inbyggda skärm för handhållet spel. Nintendo Switch Lite finns i samma konsolgeneration som Nintendo Switch och stöder samma bibliotek med spel och appar, men det går inte att ansluta till TV-apparater och är främst utformad för handhållen eller bärbar spelning.

 

Vad är Nintendo Switch?

Vad vi gillar

 • Spel kan spelas på en TV.
 • Levereras med två Joy-Con-kontroller.
 • Stort bibliotek med videospel.

Vad vi inte gillar

 • Dyrare än Nintendo Switch Lite.
 • Switch-skärmen kan vara slöseri med pengar om du bara spelar på TV.
 • Dockan kan vara slöseri med pengar om du bara spelar i Handheld Mode.

Nintendo lanserade Nintendo Switch-konsolen i början av 2017. Den har ett helt nytt bibliotek med videospel med överlägsen grafik än de som släpptes på Wii U och 3DS. Vissa Wii U-spel, till exempel Nya Super Mario Bros U, Super Mario Kart 8 och Super Smash Bros Ultimate har släppts på nytt med Switch med små grafiska uppgraderingar och ytterligare innehåll. De ursprungliga Wii U- och 3DS-versionerna kan dock inte importeras till en switch. Nintendo Switch kan spelas antingen som en handhållen spelanordning eller på en TV som en traditionell videospelkonsol när den placeras i en speciell docka som medföljer Switch. Nya Switch-konsoler kommer också med två specialkontroller, officiellt benämnda Joy-Cons, som kan anslutas till konsolens sidor när de är i handhållet läge eller kopplas bort och används av två spelare när de spelar på en TV i TV-läge. Nintendo Switch stöder också ett bordsläge, som låter spelare använda enhetens skärm som en liten TV. I detta läge kan Joy-Cons kopplas bort och skärmen hålls upprätt med ett inbyggt kickstand.

 

Vad är Nintendo Switch Lite?

Nintendo Switch Lite videospelkonsol.

Vad vi gillar

 • Billigare än den vanliga Nintendo Switch.
 • Bra alternativ för handhållna spelare.
 • Mindre delar för barn att förlora och gå sönder.

Vad vi inte gillar

 • Det går inte att ansluta till en TV-skärm.
 • Ingen USB-port för hörlurar eller kort.
 • Skärmen kan vara för liten för vissa spel.

Nintendo Switch Lite släpptes i mitten av 2019 och är enbart en handhållen konsol. Den stöder alla Nintendo Switch-spel och appar, men de måste spelas på konsolens egen skärm, eftersom den inte kan ansluta till en docka och visa sitt spel på en TV. Till skillnad från den vanliga Nintendo Switch-modellen kan Nintendo Switch Lite-kontroller inte tas bort och användas separat. På grund av detta måste en annan trådlös handkontroll, till exempel Nintendo Switch Pro Controller, användas när du spelar i Tabletop-läge. Nintendo Switch Lite saknar en USB-port så att den inte kan ansluta trådbundna styrenheter som kräver en USB-anslutning. Detta betyder att du måste använda en trådlös Bluetooth-modell för att ansluta en GameCube-kontroller till en Nintendo Switch Lite. Nintendo Switch-måtten är något mindre på Lite än den vanliga modellen, med skärmen som mäter 5,5 tum jämfört med originalets 6,2 tum.

 

Nintendo Switch vs Nintendo Switch Lite Funktionsjämförelse

Båda Nintendo Switch-modellerna stöder samma bibliotek med videospel och appar, där deras huvudsakliga skillnader är deras fysiska storlek och förmåga att ansluta till en TV. Var och en kan ansluta till Nintendo Switch Online och stöder Nintendo Switch Online Family Membership-tjänsten. Här är en snabb genomgång av de viktigaste funktionerna och specifikationerna för Nintendo Switch och Nintendo Switch Lite:

Nintendo Switch Nintendo Switch Lite
Nintendo Switch-spel Ja Ja
Nintendo Switch-appar Ja Ja
TV-anslutning Ja Nej
Bordsläge Ja Ja
Handhållet läge Ja Ja
Nintendo Switch-mått 4 ”hög, 9,4” lång, .55 ”djup 3,6 ”hög, 8,2” lång, .55 ”djup
Batteri-liv 4,5 till 9 timmar 3 till 7 timmar
Internetanslutning Ja Ja
Ljuduttag Ja Ja
USB uttag Ja Nej
Amiibo Figurstöd Ja Ja

Även om det är möjligt att spela populära spel som Fortnite på Nintendo Switch, måste de som vill strömma sin Nintendo Switch-spel på Twitch eller andra strömningsplattformar som Mixer köpa den vanliga Nintendo Switch-modellen. En HDMI-kabelanslutning krävs för att strömma, men Nintendo Switch Lite har ingen HDMI-port.

 

Ska du få en Nintendo Switch eller en Nintendo Switch Lite?

Nintendo Switchs avtagbara Joy-Cons gör också originalmodellen till ett solidt val för hushåll med mer än en spelare, eftersom dessa kan fungera som två fullt fungerande spelkontroller för multiplayer-spel. Den ursprungliga modellens USB-port kan också stödja en mängd olika trådbundna styralternativ, inklusive de populära GameCube-kontrollerna, och kan användas för att strömma på Twitch och spela Nintendo Switch-videospel på en bärbar dator eller dator. Nintendo Switch Lite saknar en hel del funktioner, men är vanligtvis cirka $ 100 billigare än Nintendo Switch-modellen. Nintendo Switch Lite kan dock vara ett bra alternativ för dem som bara spelar i handhållet läge. Lite-versionen av Nintendo Switch är också betydligt billigare än den vanliga modellen, vanligtvis handlar det för cirka 100 dollar mindre, vilket betyder att det kan vara ett bra val för spelare med en budget eller som en gåva för yngre spelare som har en vana att släppa eller bryta dyr teknik. Utan tvekan är den ursprungliga Nintendo Switch-modellen det överlägsna valet för dem som är intresserade av att hoppa till den här generationen Nintendo-spel. Den har stöd för alla dess formfaktorer och är den enda Nintendo Switch som kan spelas på din TV.