Saltar al contenido

Tips, tricks och tips för «Bravely Default» på Nintendo 3DS

19 de abril de 2023
bravely default nintendo 3ds 1126287 8a219807ffad48f7a4b1416498c0837f

«Bravely Default» är ett rollspel (RPG) för Nintendo 3DS från Square-Enix. På många sätt minns dess turbaserade stridssystem, slumpmässiga möten och fyra «destinerade hjältar» en tid då RPG var enkla att förstå och spela. Å andra sidan erbjuder «Bravely Default» också en hel del variation på den klassiska RPG-formeln – tillräckligt för att motivera en liten lista med praktiska trick och tips. Om du planerar att arbeta igenom detta unika spel från Square-Enix, här är några förslag som hjälper dig att modiga fiendens attacker och ekonomin i spelet.

Ladda ner och spela demon från Nintendo 3DS eShop

«Bravely Default» har en 3DS-demo som du kan ladda ner gratis från Nintendo 3DS eShop. Men medan de flesta demos helt enkelt erbjuder dig en bit av hela spelet, är förhandsvisningen «Bravely Default» ett fristående äventyr. Det är speciellt framtaget för att ge spelarna en smak av hur «Bravely Defaults» unika stridssystem fungerar. Det erbjuder också ett brett utbud av «Jobb» (klassfärdigheter) som du kan byta ut i farten, vilket ger dig chansen att välja favoriter innan du dyker in i hela äventyret. Om du slutför demot kommer du att få bonusföremål och rustningar som kan överföras till hela spelet. Du kan också överföra en del av din befolkning från Norendes minispel för återuppbyggnad av staden (upp till tjugo personer).

Bygg upp Norendes vapen-, rustnings- och tillbehörsbutiker

Tidigt i spelet får du chansen att börja återuppliva Tiz hemstad Norende. Ignorera inte detta till synes triviala minispel; det är din nyckel till fantastisk utrustning som kommer att tjäna dig väl under hela ditt äventyr. För att köpa saker tillverkade i Norende, prata med Äventyraren. Han är den spelräddande snubben i rött som hänger i de flesta städer och fängelsehålor.

Rekrytera Norende bybor

Det finns två sätt att rekrytera Norende bybor: StreetPass med andra «Bravely Default»-spelare, eller rekrytera folk via en Wi-Fi-anslutning. Om du bor i ett glesbefolkat område är det bäst att gå online. Prata med äventyraren och välj Spara. Välj sedan Uppdatera data från undermenyn. Du kan uppdatera din data en gång om dagen. Var medveten om att uppdatering släpper in både bybor och nemeser till din stad.

Var uppmärksam på Nemeses nivåer innan du engagerar dig

När du uppdaterar din data för Norende eller träffar nya bybor via StreetPass, kommer monster som kallas «Nemeses» också att göra ett hemskt utseende. Även om dessa bestar inte kommer att störa dig om du inte stör dem, kan du ta ner dem för en extra utmaning. När du besöker Norende, tryck helt enkelt på ett monster och välj Bekämpa! Innan du gör det, var dock uppmärksam på Nemesis nivå! Några av dem är astronomiskt kraftfulla och att dö i en Nemesis-kamp räknas som en vanlig död i spelet. Du kan «skicka» Nemeses online för att besöka andra städer, även om det faktiskt inte får monstret att lämna din egen stad.

Skydda Nemeser du vill ha kvar

Upp till sju Nemeser kan bo i Norende samtidigt. När en åttondel kommer ersätter den den äldsta Nemesis. Om det finns en Nemeses du vill ha kvar för att slåss senare, tryck på den och välj Skydda. Detta kommer att förhindra att Nemesis trycks bort från kön. Detta är en bra teknik att tänka på om nemeser på nivå 99 fortsätter att anlända till din by och du vill behålla en eftersläpande som är på en hanterbar nivå 25.

Modig för stridsbonusar

«Bravely Default» är uppkallad efter sitt stridssystem, som låter dig «modiga» faran eller «default» mot den. Om du standard hoppar du över din tur, men du lagrar en «modig poäng» medan du försvarar dig mot fara. Du kan lägga upp till tre modiga poäng utöver din vanliga tur. Med andra ord, om du har tre modiga poäng kan du utföra upp till fyra åtgärder i en enda tur efter att du valt «modig» på stridsmenyn.

Här är kickern: Det gör du inte ha att samla modiga poäng för att använda funktionen «modig». Du kan välja modig när som helst under striden och agera fyra gånger i en enda tur. Men om du inte har tillräckligt med modiga poäng i kö kommer du att få ett underläge i lika många varv som du tog. Om du inte agerar försiktigt kan du uppleva att du inte kan agera i flera varv. detta kan resultera i att fienden tar en stor del av dig. Trotsa är dock en liten risk som kan ge enorma belöningar. Du kan tjäna bonusar om du presterar bra i strid. Till exempel, om du besegrar alla fiender i en enda tur, tjänar du mer erfarenhet. Och om du vinner en strid utan att ta skada tjänar du några fler jobbpoäng. Braving kan hjälpa dig att ta ner fiender med den snabba effektivitet som krävs för dessa bonusar. Ha det i åtanke, särskilt när du ställs mot bekanta fiender.

Justera spelets svårighetsgrad när som helst för att passa dina behov

Det finns alla möjliga saker du kan göra för att mixtra med «Bravely Defaults» svårighetsinställningar. Från spelets huvudmeny (X på standardkontrollschemat), välj Konfig. Välj sedan Svårighet. Från den här menyn kan du justera spelets svårighetsgrad. Ju enklare inställningen är, desto starkare är fienderna och desto fler träffpoäng har de.

Justera frekvensen för slumpmässiga möten när som helst

Kanske krypade du till när du först hörde att «Bravely Default» har slumpmässiga möten – sporadiska strider med fiender som dyker upp från ingenstans. Detta arkaiska stridssystem har dock en modern twist: Du kan justera möteshastigheten i Svårighet meny. Sätt den så högt eller så lågt som du vill. Glöm dock inte att du måste kämpa för att ditt parti ska bli starkare.

Frilansarförmågan «Dungeon Master» är avgörande för vissa fängelsehålor

När du får dina första jobb vill du antagligen hoppa i dina nya kläder så snabbt som möjligt. Det är bra, men glöm inte den ödmjuka frilansaren. Klassen får en mycket praktisk förmåga på jobbnivå fyra kallas Dungeon Master. Dungeon Master låter dig navigera ofarligt genom fängelsehålsfällor som sandsprängare (som drabbar ditt sällskap med «blind»-status), giftkärr (som plågar hela ditt sällskap med «gift» när du kliver i dem) och mer. Eftersom att hela din fest varje gång du tar ett fel steg blir irriterande snabbt (för att inte tala om dyrt), är Dungeon Master en ovärderlig färdighet att ha.

Behöver du slipa? Prova Auto-Battles

Att slipa för nivåer och jobbpoäng kan vara lite jobbigt (eller lugnande, beroende på din personlighet), men «Bravely Defaults» automatiska strider gör slipningen en kick. När du har skrivit in dina önskade stridskommandon, tryck helt enkelt Y på din nästa tur. Dina fighters kommer att utföra samma order som de fick i föregående tur. Du behöver inte lägga in kommandon med varje ny strid heller. Tryck bara på Y i början av kampen. Och om du någonsin hamnar i problem, tryck på Y igen för att avbryta striden och ändra dina kommandon. Självfallet är automatisk strid inte alltid det bästa valet när du ställs mot en chef eller ställs mot nya fiender i okänt territorium.

Påskynda striderna

Ett annat praktiskt tips för slipning: Att trycka åt vänster eller höger på 3DS d-pad påskyndar striden eller saktar ner den. När du är i maxhastighet, flammar även tråkiga strider förbi på några sekunder.

Monk är en utmärkt tidig klass

En av de första jobbklasserna du får tillgång till i «Bravely Default» är munken. Munken är en snabb karaktär med hög fart och en hårdslående grundattack. Dessutom attackerar de bäst med bara nävar (tills du hittar några kloliknande vapen), vilket sparar dig en bunt med vapen och rustningar. Anmäl en tidigt!

Tappert genväg

Ytterligare ett tips för nivåslipare: Knacka L på din Nintendo 3DS för att modiga och R till standard. Du kan ändra denna ordning i stridsinställningar alternativet i config meny.

Växla mellan japanska och engelska röstskådespelare (och ändra text också)

Du kan växla mellan japanska och engelska röstskådespeleri när som helst genom att välja meddelandeinställningar från config meny. Du kan också ändra texten på skärmen till ett av flera språk. Är inte en globaliserad värld underbar?

Gör självstudieuppdrag för föremål

Handledningsuppdrag (tillgängliga via menyn längst ned på skärmen, som också är där du kommer åt Norende och spara-menyn) belönar dig med objekt för att utföra vissa enkla uppgifter, t.ex. «Utrusta ett vapen i båda händerna.» Det här är ett bra sätt att fylla på med värdefulla föremål samtidigt som du lär dig om «Bravely Defaults» mekanik.

Ha så kul!

«Bravely Defaults» stridssystem kan verka skrämmande till en början, för att inte säga något om alla jobb du så småningom får välja mellan (likaså imponerande om du inte är bekant med «Final Fantasy»-seriens traditionella jobbsystem).

Bli inte galen

Både demon och hela spelet ser till att du kommer in i handlingen. Det är ganska svårt att förlora mot tidiga fiender, och det tar lite tid innan du kastas mot riktigt formidabla fiender.

Kom ihåg: Du kan justera spelets svårighetsgrad när som helst, och vapen från Norende kan vara till stor hjälp. Och även om du väljer att inte utveckla Norende, ingen svett! Du klarar dig bra med spelets vanliga utrustning. När du har fastnat för något, läs igenom Ringabels uppslagsverk (tillgänglig via menyn längst ned på skärmen). Den är full av kortfattade, lättförståeliga instruktioner som tar dig tillbaka på rätt spår på nolltid. Gå ut modigt.