Saltar al contenido

PS5 VR aka PSVR 2: Nyheter och förväntat pris, släppdatum, specifikationer; och fler rykten

10 de octubre de 2022
psvr2 headset controllers 45d5e11f5c364b2faff3a67d9e13861c

Med PS5 i distribution har Sony och olika presskanaler släppt godbitar med information om uppdateringen till den nuvarande PlayStation VR. Vi är ännu inte säkra på det specifika releasedatumet eller priset, men vi vet vilka spel som kommer, hårdvaruspecifikationerna och några av de nya funktionerna.

När kommer PSVR 2 att släppas?

Det officiella ordet från Sony är att vi kommer att se PS5 VR i «tidigt 2023». Detta har byggts i några år nu. Under 2019 sa företagets senior vice president för FoU, Dominic Mallinson, till CNET «det är bra att ha lite andrum mellan dessa saker» i en tydlig signal om att konsumenterna bara ska luta sig tillbaka och njuta av sin PlayStation som den är för nu. Och sedan, i slutet av 2021, twittrade hårdvaruanalytikern och VR-designern Brad Lynch att PSVR 2 skulle vara snart in i sin massproduktionsfas. Mer nyligen, i mitten av 2022, analytiker och läckare Ming-Chi Kuo sa att en fullständig lansering är möjlig under första kvartalet 2023 (som vi nu vet är korrekt).

Lifewires uppskattning av releasedatum

Sony bekräftar att början av 2023 är när vi kommer att se VR-systemet. Vi får veta detaljerna när tiden närmar sig.

Pris Rykten

Sony gör inget billigt, så vi förväntar oss att den nya PSVR börjar på $399. Den ursprungliga PSVR var prissatt till $499 men har nu fastnat i en $349 prislapp, så det är vettigt att en helt ny, uppgraderad version skulle sätta konsumenterna tillbaka bara lite mer än den nuvarande produkten. Den närmaste konkurrenten, Oculus Quest 2, är prissatt till $299 till $399 och Sony kommer utan tvekan att vilja ses som premiumalternativet. Ändå hjälper inte en hög prislapp att positionera VR som något för den genomsnittliga konsumenten, vilket är vad Sony behöver uppnå om man vill fånga massmarknaden. Eftersom PS5 (med skiva) är prissatt till $499, måste företaget komma in lägre än så för att hjälpa konsumenterna att se det som ett tillbehör värt att köpa.

Förbeställningsinformation

Det finns redan en PlayStation VR2-sida på PlayStation.com, men förbeställning kommer inte att påbörjas förrän Sony gör det officiellt. Vi uppdaterar den länken så snart förbeställningen börjar.

PSVR 2-funktioner

Sony avslöjade några detaljer om PlayStation VR2 i början av 2022. Den lägger till en «äkta nästa generations upplevelse med högfientliga bilder, nya sensoriska funktioner och förbättrad spårning – tillsammans med en förenklad enkabelkonfiguration.» Vi hittade flera patent som tilldelats Sony för att köra ett videospel som spelas av en användare via en huvudmonterad display. Till exempel, i september 2020, beviljades ett amerikanskt patent som involverade «motion capture-data indikerar rörelse av ett flertal marknader placerade på en yta av en första patient.»

Sony US patent 10783690 ritning

Ett annat amerikanskt patent som vi såg beviljades i juni 2020, visar tydligt en headsetanvändare som spelar på ett molnbaserat spelnätverk. Beskrivningen är spännande: Det verkar indikera återskapandet av spelsessioner i molnet, vilket kan indikera att två användare på separata platser kan spela ett VR-spel tillsammans.

En amerikansk patentritning från Sony som visar molnspel

Baserat på dessa och andra rykten vi hör, plus officiella nyheter från Sony, tror vi att du kommer att se följande i ett nästa generations VR-headset från företaget.

 • Foveated rendering för att minska bildkvaliteten för perifert syn och minska renderingskraven
 • Förbättrad upplösning (2000×2040 per öga), pixelkvalitet och uppdateringsfrekvens (90/120Hz)
 • Avatarer
 • En enda, löstagbar USB-C-kabel som ansluter headsetet till PlayStation
 • Ett headset med lättare vikt
 • Molnspelalternativ för interaktivt spel på avlägsna platser
 • Livestreaming med PS5-kameran
 • Integrerade kameror inbäddade i headsetet spårar dig och din handkontroll utan behov av en extern kamera
 • Förbättrad realism genom spårning av ögonrörelser så att du kan titta i en specifik riktning för att skapa en extra input för spelkaraktären
 • Headset-feedback som förstärker känslan av handlingar i spelet
 • Inbyggd mikrofon
 • Cinematic Mode för att låta PSVR 2 visa allt som körs på PS5 via en 1920×1080 HDR virtuell skärm med 120Hz uppdateringsfrekvens
 • Ställ in ditt utrymme och se din omgivning medan du bär headsetet via pass-through-funktionen
 • Gestbaserad shadowbanning (via ett patent inlämnat 2017)

Techradar påstår sig ha hittat bevis på framtiden för VR i det nya PS5-spelet Astro’s Playroom, och en Twitter-användare vid namn Lumen startade ett fladder om andra potentiella PS5-referenser till VR. I alla fall, Ask PlayStation UK uppmuntrar bestämt användare på Twitter att använda nuvarande tillbehör med PS5, så alla «ledtrådar» kan bara vara röda sillar.

PSVR 2-specifikationer och hårdvara

Detta är de officiella specifikationerna från Sony:

PlayStation VR2-specifikationer
Upplösning: 2000×2040 per öga / OLED / HDR
Panelens uppdateringshastighet: 90Hz, 120Hz
Linsseparation: Justerbar
Synfält: Cirka 110 grader
Sensorer: Rörelsesensor: Sexaxligt rörelseavkänningssystem (treaxligt gyroskop, treaxligt accelerometer) / Tillbehörssensor: IR-närhetssensor
Kameror: 4 kameror för headset- och kontrollerspårning / IR-kamera för ögonspårning per öga
Respons: Vibration på kontroller och headset
Kontakt med PS5: USB-C
Audio: Ingång: Inbyggd mikrofon / Utgång: Stereohörlursuttag

Att fästa headsetet och anpassa storleken på det är väldigt enkelt genom en ratt på baksidan. PSVR 2-headsetet stöder IPD-justering (interpupillärt avstånd) så att du kan finjustera det specifikt till ditt ansikte. Men det som gör det här väldigt användbart är att du inte behöver känna till din IPD för att ställa in headsetet.

Sony PS VR2 headset och kontroller

Istället genomgår du en kalibrering som ser till att dina ögon sitter korrekt. Det fungerar genom att visa dig två cirklar på ett animerat ansikte. Justera bara headsetets passform och IPD så att dina ögon (cirklarna) ser normala ut på den tecknade filmens ansikte. Officiella bilder av hela systemet är tillgängliga via praktiska testare. Till exempel kunde The Verge ta en titt på PSVR 2 i den här videon, där vi ser hur headsetet och kontrollerna sätts på, en recension av några av specifikationerna och några speldemos.

PSVR 2-kontroller

Sony avslöjade PS5 VR-kontrollern i mars 2021. Den orb-liknande designen ser ergonomisk ut och kommer, enligt Sony, att ge utvecklare mer frihet att skapa unika spelupplevelser. Styrenheterna har spännande nya funktioner som adaptiva triggers, haptisk feedback och fingertouchdetektering för smidigare och mer realistiskt spelande.

Lämnar in PSVR 2-kontrollerna

PlayStation VR2 Sense Controller Specifikationer
Knappar: [Right]​ PS-knapp, alternativknapp, åtgärdsknappar (cirkel / kors), R1-knapp, R2-knapp, högersticka / R3-knapp / ​[Left]​PS-knapp, Skapa-knapp, Åtgärdsknappar (triangel/fyrkant), L1-knapp, L2-knapp, Vänster Stick/L3-knapp
Avkänning/spårning: Rörelsesensor: Sexaxligt rörelseavkänningssystem (treaxligt gyroskop + treaxligt accelerometer) / Kapacitiv sensor: Finger Touch DetectionIR LED: Positionsspårning
Respons: Triggereffekt (på R2/L2-knapp), Haptic Feedback (med enstaka ställdon per enhet)
Hamn: USB-C
Kommunikation: Bluetooth 5.1
Batteri: Inbyggt uppladdningsbart litiumjonbatteri

Bekräftade PSVR 2-spel

Följande spel har annonserats:

PlayStation VR2-spel
Efter livet GOLF+ Fortplantning
Aliens Grönt helvete Rekvisition
Alvo Hellsplit Arena Resident Evil 4
Bland oss Horizon Call of the Mountain Resident Evil Village
Black Trail Hybris Löpare
Blacktop Hoops Hyperstackar Samurai slakthus
Cave Digger 2: Gräv hårdare Kajak Shadowgate VR: The Mines of Mythrok
Demeo Legion Soul of Kaeru
Förvrängning LÅG-FI Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge – Enhanced Edition
Öppna inte Madison Exorcisten
Engram Medeltida dynasti Skymningszonen
Brandvägg Ultra Hägring The Walking Dead: Saints & Sinners, Kapitel 2: Retribution
Fäste Moss bok II Ultrawings 2
Galaxy Kart No Man’s Sky Vulkankärna
Galaxy’s Edge Paradise Hotel Vandrar i rymden
spökjagare Pavlov
Spöken från Tabor Projekt Louisiana: The Bounds

Det är värt att notera här att det inte kommer att finnas någon bakåtkompatibilitet för PSVR-spel, så du kommer inte att kunna spela original PSVR-spel på PSVR 2.

De senaste nyheterna om PSVR 2

Du kan få fler spelnyheter från Lifewire om alla typer av ämnen; här är fler historier och rykten om Sonys planer för PSVR 2.

Registrera dig för nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev