Saltar al contenido

Quest for the 8mm / VHS Adapter

22 de junio de 2021
8mm vhs adapter 1845834 987ccca62b2d4564b621a6ca5c2201be

Du vill titta på ett 8mm / Hi8- eller miniDV-band, men du vill inte ansluta kablar från din videokamera till din TV, så du går till en lokal elektronikbutik för att köpa en «8mm / VHS-adapter». Du plockar upp något som säger att det är en VHS-adapter. Men till din bestörelse passar 8 mm tejpen inte. Frustrerad kräver du att säljaren skaffar dig en VHS-adapter för 8 mm-band. Säljaren svarar att det inte finns någon adapter för att spela 8mm band. Du svarar, «Men min kusin i Jersey har en, han dyker bara upp i videokassetten i adaptern och lägger den i sin videobandspelare». Men säljaren har rätt.

DET ÄR INGEN 8mm / VHS-ADAPTER!

8mm / Hi8 / miniDV-band kan inte spelas i en VHS-videobandspelare. Jersey-kusinen har en VHS-C-videokamera som använder en annan typ av liten tejp som kan använda adaptern som kan sättas in i en videobandspelare.

Varför finns det ingen 8mm / VHS-adapter

8mm, Hi8, miniDV-videobandformaten har andra tekniska egenskaper än VHS. Dessa format har aldrig utvecklats för att vara kompatibla med VHS-teknik.

 • 8 mm / Hi8-tejp är 8 mm breda (ca 1/4 tum) och miniDV-tejpen är 6 mm bred, medan VHS-tejpen är en 1/2-tums bredd. Detta innebär att en VHS-videobandspelares videohuvuden inte kan läsa den tejpade informationen korrekt eftersom en VHS-videobandspelare kräver ett 1/2-tums brett band för att kunna spelas upp.
 • Tillsammans med de inspelade video- och ljudsignalerna finns det ett kontrollspår. Kontrollspåret berättar för videobandspelaren vilken hastighet bandet spelas in i och hjälper videobandspelaren att hålla bandet i linje med roterande huvudtrumma på videobandspelaren ordentligt. Eftersom kontrollspårinformationen är annorlunda på ett 8 mm / Hi8 / miniDV-band än på ett VHS-band, kan en VHS-videobandspelare inte känna igen information om 8 mm / Hi8 / miniDV-kontrollspår. Detta innebär att videobandspelaren inte skulle kunna hålla bandet ordnat ordentligt med VHS-bandhuvuden.
 • Eftersom 8mm / Hi8-band spelas in och spelas med olika hastigheter än VHS, även om banden skulle kunna vara i en VHS-videobandspelare, kan videobandspelaren fortfarande inte spela upp banden med sina rätta hastigheter eftersom dessa hastigheter inte matchar VHS-bandinspelning och uppspelningshastigheter.
 • 8 mm och Hi8-ljud spelas in annorlunda än VHS. 8 mm / Hi8-ljud spelas in i AFM HiFi-läge, medan ljudet på ett miniDV-band spelas in antingen i ett 12-bitars eller 16-bitars digitalt format. Denna ljudinspelning sker via samma huvuden som gör videoinspelningen.
 • Ljudet i VHS-format spelas in och spelas upp antingen av bandet som rör sig över ett stillastående huvud, bort från videohuvudena, eller, i fallet med HiFi Stereo VHS-videobandspelare, genom en process som kallas Djupmultiplexering, där separata huvuden på den roterande VCR-trumman spelar in ljudet under videoinspelningsskiktet, istället för på samma lager som videosignalen, som 8mm och HI8 gör.
 • På grund av hur VHS-videobandspelare spelar in och läser ljud är de inte utrustade för att läsa AFM-ljud (Audio Frequency Modulation – liknande ljud för FM-radio) inspelat på ett 8 mm- eller Hi8-band.
 • 8mm / Hi8 / miniDV-video har högre upplösning än VHS och spelas in i en bredare bandbredd, vilket skiljer sig från VHS. En videobandspelare kan inte läsa videoinformationen korrekt, även om bandet kan passa in i en videobandspelare.

Jämförelse av 8 mm / VHS-videokassettstorlek

VHS-C-faktorn

Låt oss komma tillbaka till «Jersey Cousin» som placerar sitt band i en adapter och spelar det i en videobandspelare. Han äger en VHS-C-videokamera, inte en 8mm-videokamera. De VHS-C-band som används i hans videokamera är mindre (och kortare) VHS-band (VHS-C står för VHS Compact) men har fortfarande samma 1/2 «bredd som ett vanligt VHS-band. Video- och ljudsignalerna spelas in i samma format och använder samma inspelningshastigheter som vanlig VHS. Som ett resultat finns det adaptrar tillgängliga för att spela VHS-C-band i en VHS-videobandspelare. Eftersom VHS-C-band är mindre än VHS-band i standardstorlek, många användare förvirrade dem med 8 mm-band. Många människor hänvisar bara till alla små videoband som ett 8 mm-band, utan att ta hänsyn till att det kan vara ett VHS-C- eller miniDV-tejp. Om de är mindre än ett VHS-band måste de vara ett 8 mm tejp.

VHS-C Adapter från Hama

Hur du verifierar vilket bandformat du har

För att verifiera vilket formatband du har, ta en titt på din bandkassett. Har den 8 mm / Hi8 / miniDV-logotypen, eller har den en VHS-C- eller S-VHS-C-logotyp? Du kommer att upptäcka att om du kan placera den en VHS-adapter måste den ha en VHS-C- eller S-VHS-C-logotyp. För att ytterligare bekräfta detta, köp ett 8 mm eller Hi8-band, ett miniDV-band och ett VHS-C-band. Försök att sätta var och en i VHS-adaptern – endast VHS-C-tejpen passar. För att avgöra vilket bandformat din videokamera använder, se din användarhandbok eller leta efter den officiella logotypen för VHS-C, 8mm / Hi-8 eller MiniDV någonstans på videokameran. Endast videokameraband som används i en officiellt märkt VHS-C-videokamera kan placeras i en VHS-adapter och spelas i en videobandspelare.

8 mm / VHS och VHS-C / VHS kombinationsvideobandspelare

En annan sak som ökar förvirringen är att det var en kort tidsperiod då vissa tillverkare tillverkade 8mm / VHS och VHS-C / VHS Combo VCR. Goldstar (nu LG) och Sony (endast PAL-versionen) gjorde produkter som innehöll både en 8 mm VCR och VHS VCR inbyggd i samma skåp. Tänk på dagens DVD-inspelare / VHS-kombinationsenheter, men istället för att ha en DVD-sektion på ena sidan hade de en 8 mm sektion, förutom den separata sektionen som används för inspelning och uppspelning av VHS-band. Ingen adapter var dock inblandad eftersom 8 mm tejpen sattes in direkt i vad som var en 8 mm videobandspelare som just befann sig i samma skåp som en VHS-videobandspelare. 8mm-tejpen kunde aldrig sättas in i VHS-delen av kombinationsvideobandspelaren med / eller utan adapter. JVC gjorde också några S-VHS-videobandspelare som hade möjlighet att spela ett VHS-C-band (inte 8 mm-band) utan att använda en adapter. VHS-C-adaptern byggdes in i videobandspelarens laddningsfack. Dessa enheter var inte pålitliga och produkterna avbröts efter en kort period. Det är också viktigt att betona att dessa enheter aldrig kunde acceptera ett 8 mm tejp. JVC har också gjort MiniDV / S-VHS combo-videobandspelare som innehöll både en miniDV VCR och S-VHS VCR inbyggd i samma skåp. Återigen är dessa inte kompatibla med 8 mm och miniDV-tejpen sätts inte in i VHS-kortplatsen för uppspelning.

Hur en 8mm / VHS-adapter skulle fungera om den fanns

Om det fanns en 8 mm / VHS-adapter måste den göra följande:

 • Adaptern måste rymma 8 mm tapekassett korrekt.
 • Kassettadapterns hölje måste också innehålla speciella kretsar för att konvertera signalen på 8 mm-bandet och spela in den igen till ett VHS-band (justering för kompatibel VHS-uppspelningshastighet och krav på ljud / videoformat) allt inom VHS-adapterns dimensioner fall.
 • Även med dagens miniatyriseringsteknik (och omöjligt med teknik som används för 15 eller 20 år sedan när 8mm / Hi8 och VHS användes i större utsträckning) har ingen sådan teknik utvecklats, än mindre gjort tillgänglig för konsumenter, annat än att behöva ansluta en extern 8 mm videokamera eller 8 mm videobandspelare till en TV eller videobandspelare för bandvisning eller kopiering.
 • Att bara sticka ett 8 mm tejp i ett VHS-kassettskal (även om det skulle kunna passa) tar inte upp de ytterligare tekniska förhållandena som anges ovan. För att en 8mm / VHS-adapter ska fungera måste alla ovanstående tekniska hinder lösas, vilket inte är möjligt.

Adresserar 8mm / VHS-adapterkrav

Som nämnts på flera sätt ovan är det omöjligt för en VHS (eller S-VHS) videobandspelare att spela eller läsa informationen som spelats in på ett 8 mm / Hi8- eller miniDV-band. Som ett resultat har ingen VHS-adapter för 8mm / Hi8 eller miniDV-tejp någonsin tillverkats eller sålts.

 • Tillverkare som tillverkar VHS-C / VHS-adaptrar (som Maxell, Dynex, TDK, Kinyo och Ambico) tillverkar inte 8mm / VHS-adaptrar och har aldrig gjort det. Om de gjorde det, var är de?
 • Sony (uppfinnaren av 8 mm) och Canon (medutvecklare), designade, tillverkade eller sålde aldrig en 8 mm / VHS-adapter och licensierade inte heller tillverkning eller försäljning av en sådan enhet av andra.
 • Eventuella påståenden om förekomsten av en 8mm / VHS-adapter är felaktiga och måste krävas för att åtföljas av en fysisk demonstration för att anses legitim. Den som erbjuder en sådan enhet till salu identifierar antingen felaktigt en VHS-C / VHS-adapter för en 8 mm / VHS-adapter, eller så lurar de direkt konsumenten.

För ett fysiskt demonstrationsexempel på varför det inte finns några 8mm / VHS-adaptrar – Se videon publicerad av DVD Your Memories.

Hur du tittar på ditt 8mm / Hi8-bandinnehåll

Även om 8 mm / Hi8-band inte är fysiskt kompatibla med en VHS-videobandspelare har du fortfarande möjlighet att titta på dina band med din videokamera och till och med kopiera dessa videokameravideor till VHS eller DVD. För att titta på dina band, koppla in videokamerans AV-utgångsanslutningar till motsvarande ingångar på din TV. Du väljer sedan rätt TV-ingång, trycker på play på din videokamera och du är redo att gå.

Vad du ska göra om du inte har din videokamera längre

Om du befinner dig i en situation där du har en samling av 8 mm- och Hi8-band och inget sätt att spela upp eller överföra dem eftersom din videokamera inte längre är i drift eller du inte längre har en, finns det flera alternativ tillgängliga:

 • Låna en Hi8- eller 8mm-videokamera från en vän eller släkting för tillfällig användning (gratis – om du har tillgång till en).
 • Köp en begagnad Hi8 (eller en Digital8-videokamera som har möjlighet att även spela upp en analog Hi8- och 8 mm) -videokamera för att spela upp dina band.
 • Köp en Sony Digital8 / Hi8 VCR (endast tillgänglig som används av tredje part just nu).

Hur kopierar man 8mm / Hi8 till VHS eller DVD?

När du väl har en videokamera eller spelare för att spela dina band bör du överföra dem till VHS eller DVD för längre tids bevarande och uppspelningsflexibilitet (DVD föredragen eftersom VHS äntligen har upphört). För att överföra video från en 8mm / Hi8-videokamera eller 8mm / Hi8 VCR, ansluter du kompositutgången (gul) eller S-Video och den analoga stereoutgången (röd / vit) på din videokamera eller spelare till motsvarande ingångar på en VCR eller DVD-inspelare. Om din videokamera och videobandspelare eller DVD-inspelare båda har S-Video-anslutningar, föredras det med det alternativet bättre videokvalitet än kompositvideoanslutningar. En videobandspelare eller DVD-inspelare kan ha en eller flera av dessa ingångar, som kan vara märkta AV-In 1, AV-In 2 eller Video 1 In eller Video 2 In. Använd den som är mest bekväm.

 1. För att «överföra» eller skapa din kopia från 8 mm / Hi8, välj rätt ingång på inspelaren.

 2. Placera bandet som du vill kopiera i videokameran och placera ett tomt VHS-band i din videobandspelare eller tom inspelningsbar DVD i din DVD-inspelare.

 3. Starta först videon eller DVD-inspelaren och tryck sedan på play på din 8mm / Hi-videokamera för att starta banduppspelningen. Anledningen till detta är att se till att du inte missar de första sekunderna av videon som spelas upp på din videokamera.