Saltar al contenido

Rensa upp ditt Windows-skrivbord

17 de julio de 2021
computer 4425525 1920 ac52337045a547aab6988d74c98b3ece

Vad du ska veta

  • Lägg filer på skrivbordet i Mina dokument mapp (eller någon annanstans än skrivbordet).
  • Skapa genvägar på skrivbordet för de filer du använder ofta. Använd Start meny för att parkera appgenvägar.
  • Planera en vanlig rengöring för att lägga bort filer när de ackumuleras på skrivbordet. Ta bort filer och mappar som du inte längre använder.

Den här artikeln förklarar hur du städar ditt Windows-skrivbord och håller det på det sättet. Instruktionerna i den här artikeln gäller Windows 10, Windows 8 och Windows 7.

Så här rensar du upp ditt Windows-skrivbord

Om din tidigare snabbkörande dator har avtagit märkbart, titta närmare på skrivbordet. Är den full av ikoner, skärmdumpar och filer? Var och en av dessa saker tar minne som din dator kan använda för att bättre kunna användas någon annanstans. Rengör ditt Windows-skrivbord för att snabba upp din dator. Varje gång Windows startas används operativminne för att visa alla filer på skrivbordet och för att lokalisera positionen för alla filer som representeras av genvägar. Om det finns dussintals filer som sitter på skrivbordet använder de massor av operativminne, i princip utan något syfte eller vinst. Det bästa sättet att städa upp skrivbordet är att placera dina dokument i mappen Mina dokument och dina andra filer där de hör hemma (någon annanstans än skrivbordet). Om du har många filer kan du lägga dem i separata mappar och märka dem därefter. Skapa genvägar på skrivbordet endast för de mappar eller filer du ofta använder. Genom att förenkla skrivbordsinnehållet frigörs operativminne, minskar tiden och frekvensen som hårddisken används och förbättrar datorns svar på program du öppnar och saker du gör. Den enkla handlingen att rengöra skrivbordet gör att din dator går snabbare.

Hur du håller skrivbordet rent

Ju fler skrivbordsobjekt du har, desto längre tid tar det för din dator att starta. Gör ett medvetet försök att «parkera» färre ikoner på skrivbordet. Andra steg du kan ta är:

  • Planera en rengöring varje vecka eller månad för att korrigera eventuella vilse som har samlats på skrivbordet sedan den senaste rengöringen.
  • Använd Start-menyn som en parkeringsplats för genvägar till appar. Fäst vilken app som helst på skrivbordet till Start-menyn genom att högerklicka på den och välja Fäst i Start.

Fäst för att starta valet

  • Ta bort alla genvägar, skärmdumpar eller filer som du inte längre använder.
  • Samla alla filer och mappar du vill ha på skrivbordet och placera dem istället i en enda mapp på skrivbordet.
  • Dölj alla ikoner på skrivbordet genom att högerklicka på skrivbordet, ska Se och avmarkera Visa skrivbordsikoner i snabbmenyn. Upprepa processen för att visa dem igen.

Meny som visar alternativet Visa skrivbordsikoner

Du kan behöva ordna din Start-meny i grupper för att hålla allt där snyggt och tillgängligt. Innan du vet ordet av kommer att samla filer på skrivbordet till det förflutna och din dator kommer att köras som den gjorde när den var ny.