Saltar al contenido

Så här aktiverar du mörkt läge på Instagram

28 de junio de 2021
black smartphone 2733675 d5b6fd27c3aa4b15bf6e035bd4c4ab47

Om du befinner dig kisande och anstränger ögonen medan du tittar på Instagram på din enhet i mörkret kanske du vill veta hur du aktiverar mörkt läge på Instagram.

Vad är mörkt läge på Instagram?

Instagrams mörka läge är helt enkelt ett mörkt tema för appens layout. I stället för en ljus bakgrund med mörk text, som du ser på det vanliga ljuset, vänder det mörka läget om det genom att göra bakgrunden mörk och texten ljus. Mörkt läge är perfekt för att titta på Instagram i mörka förhållanden, som på natten eller i svagt ljus. Detta hjälper till att minska ögonbelastningen. Du kan också öka skärmens ljusstyrka upp till så mycket som 100% i mörkt läge utan att tömma enhetens batteri. Mörkt läge påverkar bara bakgrunden, texten och några av layoutfunktionerna (som knappar och ikoner) på Instagram. Ingen av färgerna i bilderna eller videoklippen du ser kommer att ändras.

Så här aktiverar du Instagrams mörka läge på iOS

Följ dessa instruktioner om du använder Instagram-appen på en iPhone eller iPad. Du bör ha den senaste versionen av Instagram-appen och din enhet måste uppdateras till iOS 13. Lär dig hur du uppdaterar din iPhone eller din iPad.

 1. Tryck på din inställningar app från startskärmen.

 2. Bläddra ner och knacka Display och ljusstyrka.

 3. Tryck på under Utseende Mörk. Du bör lägga märke till att bakgrunden på skärmen blir mörk och texten blir ljus. Att aktivera mörkt läge från enhetens inställningar innebär att vissa andra appar också ser mörka ut – inte bara Instagram. Om du vill aktivera mörkt läge bara på Instagram måste du sitta hårt och vänta på att den här funktionen ska släppas på Instagram-appen för iOS. Den är för närvarande endast tillgänglig för Android-versionen.

 4. Avsluta inställningarna och öppna Instagram-appen. Den ska se mörk ut med ljus text.

 5. För att stänga av mörkt läge, upprepa steg ett och två ovan och välj sedan Ljus. Lär dig hur du schemalägger mörkt läge så att det automatiskt slås på och av när du vill så att du inte behöver göra det manuellt varje dag.

Så här aktiverar du Instagrams mörka läge på Android

Följ dessa instruktioner om du använder Instagram-appen på en Android-enhet. Du bör ha den senaste versionen av Instagram-appen och din enhet måste uppdateras till Android 10. Lär dig hur du uppdaterar ditt Android-operativsystem.

 1. Gå till enhetens inställningar från startskärmen (eller alternativt från skärmen Alla appar, Favoritfältet eller Snabbinställningar).

 2. Knacka Visa.

 3. Tryck på Mörkt tema knapp. Bakgrunden på skärmen blir mörk och texten blir ljus. Att aktivera mörkt läge från enhetens inställningar innebär att andra appar också kommer att se ut som Instagram. Om du bara vill att Instagram ska vara i mörkt läge kan du göra detta från Instagram-appen genom att navigera till din profil, knacka på meny ikonen, knacka inställningar, knacka Tema och välja Mörk.

 4. Avsluta inställningarna och öppna Instagram-appen. Det verkar vara i mörkt läge.

  Steg för att aktivera mörkt läge på Android.

 5. För att stänga av mörkt läge, upprepa steg ett och två ovan och tryck sedan på Mörkt läge för att stänga av den.