Saltar al contenido

Så här återställer du en Surface Pro, Go, Laptop eller Book

12 de agosto de 2021
surfacebook 5b98dcf446e0fb0025da5a9a 351664f6b3974f248b5c84f61f4b9cbb

Om du har många problem med din Surface Pro, Surface Go, Surface Laptop eller Surface Book kan utförandet av en fabriksåterställning vara lösningen. Att göra en fabriksåterställning på ytan, även kallad hård återställning, tar bort all användardata och återställer i huvudsak enheten till det tillstånd den var i när du först mottog den. Återställa din Surface Pro eller annan Windows 10 -enhet är ett stort beslut och ska inte förväxlas med alternativet Starta om i Start -menyn som bara stänger av och på datorn igen. En fabriksåterställning kan användas för att åtgärda stora tekniska problem på din Surface eller för att ta bort all din data så att du kan sälja eller ge den till någon annan att använda. Här är allt du behöver veta om att göra en hård återställning på Surface Pro.

Vad händer under en fabriksåterställning på ytan?

Alla moderna Surface-datorer, från Surface Pro till Surface Laptop, levereras med Windows 10-operativsystemet förinstallerat. När du utför en återställning på en Surface som kör Windows 10 kommer följande att inträffa:

 • Alla dina filer raderas.
 • Alla appar kommer att avinstalleras.
 • Alla drivrutiner du har installerat raderas.
 • Ändringar som du har gjort i systeminställningarna, till exempel inställningar för ljusstyrka i Windows 10, kommer att återställas.

När ska jag göra en Surface Hard Reset?

Återställa din Windows -enhet bör betraktas som en sista utväg. Många problem som är förknippade med en Surface -enhet kan ofta lösas genom att bara starta om eller uppdatera operativsystemet och apparna till de senaste versionerna. Det är värt att prova dessa och eventuella andra potentiella lösningar innan du återställer.

Saker att göra innan du återställer din yta

Återställa din yta är en stor åtgärd som i princip torkar ut hela din närvaro från enheten; Det är viktigt att vara ordentligt förberedd innan du börjar återställningen.

 • Säkerhetskopieringsfiler: I de flesta återställningsfall raderas alla dina filer, så se till att du har kopierat allt du vill behålla till en extern lagringsenhet. Windows 10 ger ett återställningsalternativ som påstår sig behålla personliga filer, men det är en bra idé att säkerhetskopiera allt för säkerhets skull.
 • Molntjänster: Om du använder en molntjänst som OneDrive eller Google Drive, se till att din Surface är ansluten till internet och har synkroniserat alla dina filer ordentligt. När din återställning är klar kan du logga in på dina molnkonton och alla dina filer bör synkroniseras till din Windows -enhet igen.
 • Andra Windows 10 -användare: Om flera användare använder din Windows 10 -dator, informera dem om återställningen och se till att de också har säkerhetskopierat alla sina data.
 • Anslut din Windows -enhet: Detta är extremt viktigt. Om enhetens batteri tar slut under återställningsprocessen kan du uppleva stora fel eller till och med filkorruption.

Så här fabriksåterställer du en Surface Pro, bok eller bärbar dator

Nu när du vet vad en fabriksåterställning påverkar och har förberett ditt system för processen är det dags att faktiskt utföra återställningen.

Alternativet att återställa din Surface -enhet är dolt i appen Windows 10 Inställningar.
 1. Välj den lilla fyrkantiga ikonen längst ned till höger på skärmen för att öppna Windows 10 Action Center. Alternativt kan du svepa in från höger sida av skärmen med fingret för att öppna Action Center.

 2. Välj Alla inställningar för att öppna inställningar app.

 3. När appen Inställningar öppnas väljer du Uppdatering och säkerhet.

 4. Välj i menyn till vänster Återhämtning.

 5. På nästa skärm, under Återställ den här datorn väljer du Komma igång knapp.

 6. Du får två alternativ: Behåll mina filer och Ta bort allt. Båda utför en fabriksåterställning och raderar dina appar och inställningar.

  Behåll mina filer kommer att behålla dina personliga filer på din Surface, medan Ta bort allt kommer att ta bort dem tillsammans med appar och inställningar.

 7. Om du råkar ha mer än en enhet på din Surface -enhet blir du tillfrågad om du bara vill återställa huvudenheten där Windows 10 är installerat eller alla anslutna enheter. Välj antingen Endast enheten där Windows är installerat eller Alla enheter att fortsätta. Om du inte ser det här alternativet beror det på att din Surface bara har en enhet. Det är helt ok och du kan fortsätta till nästa steg.

 8. Välj antingen Ta bara bort mina filer eller Ta bort filer och rengör enheten. Båda alternativen återställer din Surface genom att radera dina filer (om de väljs tidigare), appar och inställningar.

  Ta bara bort mina filer är det snabbaste alternativet och rekommenderas om du planerar att fortsätta använda Surface -enheten själv.

  Ta bort filer och rengör enheten tar längre tid men gör det svårare för dina personliga filer att återställas av någon annan om du ger bort din Surface eller säljer den.

 9. Slutligen visas en skärm som sammanfattar alla dina återställningsinställningar som valts i föregående steg. Välj Återställ för att starta återställningsprocessen eller annullera för att börja om från början och välja olika inställningar.

 10. Din Surface -enhet påbörjar nu återställningsprocessen. När den är klar startar datorn om som en helt ny Windows 10 -enhet.

Om du inte kan logga in på din Surface-dator från Windows 10-inloggningsskärmen kan du fortfarande aktivera ovanstående återställningsmetod. Håll in. På inloggningsskärmen Flytta när du väljer Omstart alternativ. Din yta startas sedan om och du får en ny skärm med alternativet för Felsöka. Välj det och välj sedan Återställ den här datorn för att påbörja återställningen.

Så här fabriksåterställer du en Windows 8 -yta

Om du råkar äga en äldre Surface -modell som kör antingen operativsystemet Windows 8 eller Windows 8.1 kan du fortfarande göra en återställning genom att göra följande. En återställning kallas en uppdatering i Windows 8 och 8.1.

 1. Öppna inställningar genom att dra in fingret från skärmens högra sida och knacka sedan på inställningar ikon.

 2. Gå till Ändra PC -inställningar > Uppdatering och återställning > Återhämtning.

 3. Knacka på Komma igång knappen under antingen Uppdatera din dator utan att påverka dina filer eller Ta bort allt och installera om Windows. Det första alternativet är detsamma som återställningsalternativet för Windows 10 och behåller dina personliga filer men tar bort alla appar eller inställningar du har ändrat. Den andra är densamma som en Windows 10 hård fabriksåterställning och tar bort allt från en enhet.

 4. Enheten startar nu uppdateringsprocessen. När du är klar får du det som kommer att kännas som en helt ny Windows 8 Surface!