Saltar al contenido

Så här åtgärdar du Core.dll inte hittade eller saknade fel

19 de mayo de 2023
core dll error message 5ab3bf728e1b6e00379ec776

Core.dll-fel orsakas av situationer som leder till borttagning eller korruption av kärn-DLL-filen. I vissa fall kan core.dll-fel indikera ett registerproblem, ett virus- eller skadlig program eller till och med ett maskinvarufel.

Core.dll-fel

Det finns flera sätt som core.dll-fel kan dyka upp på din dator. Här är några av de vanligaste felmeddelandena som du kan se:

 • Core.dll hittades inte
 • Det här programmet kunde inte starta eftersom core.dll inte hittades. Om du installerar om programmet kan det här problemet lösas.
 • Kan inte hitta [PATH]core.dll
 • Filen core.dll saknas.
 • Kan inte starta [APPLICATION]. En obligatorisk komponent saknas: core.dll. Vänligen installera [APPLICATION] igen.

En «core DLL»-fil skiljer sig från filen «core.dll». Den första betyder bara en viktig, större DLL-fil som programmet är mycket beroende av, medan core.dll är en specifik fil. Det finns också massor av DLL-filer som går under ett liknande namn (t.ex. system.core.dll, sscore.dll, mfcore.dll), men som sannolikt kräver andra felsökningssteg än vad som beskrivs på den här sidan. Dessa meddelanden kan visas när du använder eller installerar vissa program, eller när Windows startar eller stängs av. Adobe Creative Cloud är ett exempel på programvara som vi vet är associerad med den här filen. Felmeddelandet core.dll kan gälla alla program eller system som kan använda filen på något av Microsofts operativsystem, inklusive Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Windows 2000.

Så här åtgärdar du Core.dll-fel

Följ dessa steg i den ordning de är listade nedan för att ta itu med de mer troliga korrigeringarna först. Ladda inte ner core.dll från en «DLL-nedladdningswebbplats». Det finns många anledningar till varför det är en dålig idé att ladda ner en DLL-fil på det sättet. Om du behöver en kopia av core.dll är det bäst att skaffa den från dess ursprungliga, legitima källa.

 1. Återställ core.dll från papperskorgen. Den enklaste möjliga orsaken till en «saknad» core.dll-fil är att du av misstag har tagit bort den. Om du misstänker detta, men du redan har tömt papperskorgen, kanske du kan återställa filen med ett kostnadsfritt filåterställningsprogram. Se bara till att filen fungerade korrekt innan den togs bort (dvs. den var inte skadad eller skadlig). Starta Windows i felsäkert läge för att slutföra något av dessa steg om du inte kan komma åt Windows normalt på grund av core.dll-felet.

 2. Kör en virus-/malwareskanning av hela ditt system. Vissa core.dll-fel kan vara relaterade till ett virus eller annan infektion med skadlig kod på din dator som har skadat DLL-filen. Det är till och med möjligt att felet du ser är relaterat till ett fientligt program som maskerar sig som filen.

 3. Använd Systemåterställning för att ångra senaste systemändringar. Om du misstänker att core.dll-felet orsakades av en ändring som gjorts i en viktig fil eller konfiguration kan systemåterställning lösa problemet.

 4. Installera om programmet som använder filen core.dll. Om DLL-felet uppstår när du använder ett visst program, bör ominstallation av programmet ersätta filen. Gör ditt bästa för att slutföra detta steg. Att installera om programmet som tillhandahåller filen core.dll, om möjligt, är en trolig lösning på detta fel.

 5. Uppdatera drivrutinerna för hårdvaruenheter som kan vara relaterade till core.dll. Om du till exempel får felmeddelandet «Filen core.dll saknas» när du spelar ett 3D-videospel, försök att uppdatera drivrutinerna för ditt grafikkort. core.dll-filen kan eller kanske inte är relaterad till grafikkort – det här var bara ett exempel. Nyckeln här är att vara mycket uppmärksam på sammanhanget för felet och felsöka därefter.

 6. Återställ en drivrutin till en tidigare installerad version om core.dll-fel började efter uppdatering av en viss hårdvaruenhets drivrutin.

 7. Kör kommandot System File Checker för att ersätta en saknad eller korrupt kopia av core.dll-filen. Om den här DLL-filen tillhandahålls av Microsoft, bör verktyget System File Checker återställa den.

 8. Installera alla tillgängliga Windows-uppdateringar. Många service pack och andra patchar ersätter eller uppdaterar några av de hundratals Microsoft-distribuerade DLL-filer på din dator. Filen core.dll kan inkluderas i en av dessa uppdateringar, eller så kan en uppdatering som installeras via Windows Update vara nödvändig för att core.dll ska fungera korrekt.

 9. Testa ditt minne och testa sedan din hårddisk. Vi har lämnat merparten av maskinvarufelsökningen till det sista steget, men din dators minne och hårddisk är lätta att testa och är de mest troliga komponenterna som kan orsaka core.dll-fel när de misslyckas. Om hårdvaran misslyckas med något av dina tester, byt ut minnet eller byt ut hårddisken så snart som möjligt.

 10. Reparera din installation av Windows. Om de individuella felsökningsråden ovan misslyckas, bör en startreparation eller reparationsinstallation återställa alla Windows DLL-filer till deras fungerande versioner.

 11. Använd en gratis registerrensare för att reparera core.dll-relaterade problem i registret. Ett av dessa program kanske kan hjälpa till genom att ta bort ogiltiga core.dll-registerposter som kan orsaka DLL-felet. Vi rekommenderar sällan användningen av registerrensare (se varför i våra vanliga frågor om registerrensare), men vi har inkluderat alternativet här som ett «sista utväg»-försök innan det destruktiva steget kommer nästa.

 12. Utför en ren installation av Windows. Detta kommer att radera allt från hårddisken och installera en ny kopia av Windows. Om inget av stegen ovan korrigerar core.dll-felet bör detta vara din nästa åtgärd. All information på din hårddisk kommer att raderas under detta steg. Se till att du har gjort bästa möjliga försök att fixa core.dll-felet med ett felsökningssteg före detta.

 13. Felsök för ett maskinvaruproblem om några core.dll-fel kvarstår. Efter en ren installation av Windows kan ditt DLL-problem bara vara maskinvarurelaterat.