Saltar al contenido

Så här åtgärdar du Setup.dll inte hittade eller saknade fel

3 de enero de 2023
setup dll error message fdbcc21cc28844b284f5547f0bf757f0

Setup.dll-fel orsakas av situationer som leder till att installations-DLL-filen tas bort eller förstörs. I vissa fall kan dessa fel indikera ett registerproblem, ett problem med virus eller skadlig programvara eller till och med ett maskinvarufel. Felmeddelandet kan gälla alla program eller system som kan använda filen på något av Microsofts operativsystem, inklusive Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Windows 2000.

Setup.dll-fel

Det finns flera sätt som setup.dll-fel kan dyka upp på din dator. Här är några av de vanligaste sätten du kan se dem på:

 • Setup.dll hittades inte
 • Det här programmet kunde inte starta eftersom setup.dll inte hittades. Om du installerar om programmet kan det här problemet lösas.
 • Kan inte hitta [PATH]setup.dll
 • Filen setup.dll saknas.
 • Saknar resurs setup.dll
 • Kan inte starta [APPLICATION]. En obligatorisk komponent saknas: setup.dll. Vänligen installera [APPLICATION] igen.

Filen setup.dll kan användas för att köra specifika kommandon före och/eller efter en programinstallation eller avinstallation, så dessa felmeddelanden kan visas under dessa tider eller när du använder eller installerar vissa program, när Windows startar eller stängs av, eller kanske till och med under en Windows-installation. Kontexten för felet är en viktig del av information som kommer att vara till hjälp när du löser problemet. Vissa instanser av setup.dll är associerade med InstallShield. Se vilka versioner av programmet som använder den här filen på InstallShield Redistributable Files.

Blanda inte ihop den här filen med en annan som stavas på liknande sätt, som syssetup.dll, winsetup.dll eller iesetup.dll.

Så här åtgärdar du Setup.dll-fel

Ladda inte ned setup.dll från en «DLL-nedladdningswebbplats». Det finns många anledningar till varför det är en dålig idé att ladda ner en DLL-fil. Om du behöver en kopia av den här filen är det bäst att skaffa den från dess ursprungliga, legitima källa. Starta Windows i felsäkert läge för att slutföra något av följande steg om du inte kan komma åt Windows normalt på grund av felet.

 1. Återställ setup.dll från papperskorgen. Den enklaste möjliga orsaken till en «saknad» setup.dll-fil är att du av misstag har tagit bort den. Om detta är din situation, men du redan har tömt papperskorgen, kanske du kan återställa setup.dll med ett kostnadsfritt filåterställningsprogram. Att återställa en raderad kopia av den här filen är bara en smart idé om du är säker på att du själv har tagit bort filen och att den fungerade korrekt innan du gjorde det.

 2. Kör en virus-/malwareskanning av hela ditt system. Vissa setup.dll-fel kan vara relaterade till ett virus eller annan infektion med skadlig kod på din dator som har skadat DLL-filen. Det är till och med möjligt att felet du ser är relaterat till ett fientligt program som maskerar sig som filen.

 3. Använd Systemåterställning för att ångra senaste systemändringar. Om du misstänker att setup.dll-felet orsakades av en ändring av en viktig fil eller konfiguration, kan systemåterställning lösa problemet.

 4. Installera om programmet som använder filen setup.dll. Om DLL-felet uppstår när du använder ett visst program, bör ominstallation av programmet ersätta filen. Felet «Missing resource setup.dll» ses ofta när du installerar antivirusprogrammet Avira. Om det är då du ser felet bör du veta att Avira är designat för Windows 11–7. Se dessa gratis antivirusprogram för några alternativ som fungerar på äldre system. Gör ditt bästa för att slutföra detta steg. Att installera om programmet som tillhandahåller filen setup.dll, om möjligt, är en trolig lösning på detta fel.

 5. Uppdatera drivrutinerna för hårdvaruenheter som kan vara relaterade till setup.dll. Om du till exempel får felmeddelandet «Filen setup.dll saknas» när du spelar ett 3D-videospel, försök att uppdatera drivrutinerna för ditt grafikkort. Den här filen kan vara relaterad till grafikkort eller inte – det här var bara ett exempel. Nyckeln här är att vara mycket uppmärksam på sammanhanget för felet och felsöka därefter.

 6. Återställ en drivrutin till en tidigare installerad version om felen började efter uppdatering av en viss hårdvaruenhets drivrutin.

 7. Installera alla tillgängliga Windows-uppdateringar. Många service pack och andra patchar ersätter eller uppdaterar några av de hundratals Microsoft-distribuerade DLL-filer på din dator. Filen setup.dll kan inkluderas i en av dessa uppdateringar, men även om den inte är det kan den förlita sig på en saknad uppdatering som kan installeras via Windows Update.

 8. Testa ditt minne och testa sedan din hårddisk. Vi har lämnat merparten av maskinvarufelsökningen till det sista steget, men din dators minne och hårddisk är lätta att testa och är de mest troliga komponenterna som kan orsaka setup.dll-fel när de misslyckas. Om hårdvaran misslyckas med något av dina tester, byt ut minnet eller byt ut hårddisken så snart som möjligt.

 9. Reparera din installation av Windows. Om de individuella felsökningsråden ovan misslyckas, bör en startreparation eller reparationsinstallation återställa alla Windows DLL-filer till deras fungerande versioner.

 10. Använd en gratis registerrensare för att reparera setup.dll-relaterade problem i registret. Ett program för registerrensning kan kanske hjälpa till genom att ta bort ogiltiga registerposter som kan orsaka DLL-felet. Vi rekommenderar sällan användningen av registerrensare. De ingår som ett alternativ här som ett «sista utväg»-försök innan det destruktiva steget kommer härnäst.

 11. Utför en ren installation av Windows. Detta kommer att radera allt från hårddisken och installera en ny kopia av Windows. Om inget av stegen ovan korrigerar felet bör detta vara din nästa åtgärd. All information på din hårddisk kommer att raderas under en ren installation. Se till att du har gjort bästa möjliga försök att fixa setup.dll-felet med ett felsökningssteg före detta.

 12. Felsök för ett maskinvaruproblem om några fel kvarstår. Efter en ren installation av Windows kan ditt DLL-problem bara vara maskinvarurelaterat.

Behöver du mer hjälp?

Om du inte är intresserad av att fixa det här problemet själv, se Hur fixar jag min dator? för en fullständig lista över dina supportalternativ, plus hjälp med allt på vägen som att räkna ut reparationskostnader, ta bort dina filer, välja en reparationstjänst och mycket mer.