Saltar al contenido

Så här felsöker du ett fel i en URL

1 de julio de 2021
alert icon 5807a14f5f9b5805c2aa679c

Få saker är mer frustrerande än när du klickar på en länk eller skriver in en lång webbplatsadress och sidan laddas inte, vilket ibland resulterar i ett 404-fel, ett 400-fel eller ett annat liknande fel. Det finns flera anledningar till att detta kan hända, men ofta är webbadressen helt enkelt felaktig.

Om det finns ett problem med en webbadress hjälper de här enkla att följa stegen dig att hitta den:

Tid som krävs: Att noggrant inspektera webbadressen du arbetar med borde inte ta mer än några minuter.

Så här felsöker du ett fel i en URL

 1. Om du använder http: eller https: del av webbadressen, inkluderade du snedstreck framåt efter kolon? https: //
 2. Kom du ihåg www? Vissa webbplatser kräver att detta laddas ordentligt. Se Vad är ett värdnamn? för mer om varför detta är fallet.
 3. Kom du ihåg .com, .nettoeller annan toppdomän?
 4. Har du skrivit in det aktuella sidnamnet om det behövs? Till exempel har de flesta webbsidor specifika namn som bakadapplerecipe.html eller människan räddar livet på hwy-10.aspx, etc
 5. Använder du snedstreck istället för rätt snedstreck framåt // efter https: del av webbadressen och under resten av webbadressen vid behov? Här är ett exempel på en korrekt formaterad URL: https://www.livetstrad.com/computers-laptops-and-tablets-4781146
 6. Kontrollera www. Glömde du a w eller lägg till en extra av misstag: wwww?
 7. Har du skrivit rätt filtillägg för sidan? Till exempel finns det en värld av skillnad i .html och .htm. De är inte utbytbara eftersom den första pekar på en fil som slutar i .HTML medan den andra är på en fil med .HTM-suffixet – de är helt olika filer och det är osannolikt att de båda finns som dubbletter på samma webb server.
 8. Använder du rätt versaler? Allt efter det tredje snedstrecket i en URL, inklusive mappar och filnamn, är vanligtvis skiftlägeskänsligt. Till exempel kommer detta till en giltig sida: https://www.digg.com/2019/what-earth-would-look-like-if-all-the-oceans-were-drained-visualized

  Men detta kommer inte: https://www.digg.com/2019/WHAT-earth-WOULD-look-like-if-all-the-oceans-were-drained-visualized

  Detta gäller ofta bara för webbadresser som anger filnamnet, som de som visar tillägget .HTM eller .HTML i slutet. Andra gillar https://www.livetstrad.com/what-is-a-url-2626035 är antagligen inte skiftlägeskänsliga.

 9. Om du kopierade webbadressen från webbläsaren och klistrade in den i adressfältet, kontrollera att den hel URL kopierades ordentligt. Till exempel ofta en lång URL i ett e-postmeddelande ofta spänner över två eller flera rader men bara den första raden kommer att kopieras korrekt, vilket resulterar i en för kort URL i urklipp. På samma sätt låter vissa webbläsare klistra in den befintliga webbadressen och ersätta den för att göra plats för den du klistrar in. Men om detta inte görs korrekt kan du lägga till din nya webbadress till den gamla, vilket gör en riktigt lång webbadress som helt enkelt inte fungerar för att ladda någonting.
 10. Ett annat kopiera / klistra in misstag är extra skiljetecken. Din webbläsare är ganska förlåtande med mellanslag men se upp för extra perioder, semikolon och andra skiljetecken som kan ha funnits i webbadressen när du kopierade den. I de flesta fall bör en URL sluta med antingen ett filtillägg (som html, htm, etc.) eller en enda snedstreck.
 11. Din webbläsare kan komplettera webbadressen automatiskt, så att den ser ut som om du inte når den sida du vill ha. Det här är inte ett URL-problem i sig, utan mer ett missförstånd om hur webbläsaren fungerar. Till exempel om du börjar skriva Youtube i din webbläsare eftersom du vill söka på Google efter YouTubes webbplats kan det föreslå en video du nyligen har sett. Det gör det genom att automatiskt ladda den webbadressen i adressfältet. Så, om du trycker på enter efter «youtube» laddas den videon istället för att starta en webbsökning efter ordet du skrev. Du kan undvika detta genom att redigera webbadressen i adressfältet för att ta dig till hemsidan. Ibland använder du Backspace -tangenten stoppar autoslutförandet var du än slutade skriva. Eller så kan du rensa sökfältets historik eller webbläsarens hela historik så att den glömmer bort vilka sidor du redan har besökt.
 12. Om webbplatsen är vanlig som du känner till, dubbelkolla sedan stavningen. Till exempel, www.googgle.com är mycket nära www.google.com, men det kommer inte till den populära sökmotorn.