Saltar al contenido

Så här fixar du det när Android-skärmen inte roterar

22 de junio de 2021
how to fix it when android screen won t rotate 5088086 2 4f3f882d375842fdba1fae878d85de3c

När du felsöker en Android-skärm som inte roterar när du vrider telefonen i sidled, leta efter den vanligaste orsaken. Maskinvarufel är minst troligt, så det är den enklaste lösningen att försöka starta om eller uppdatera telefonen först. Vi har sammanställt beprövade korrigeringar för det här problemet från det enklaste till det svåraste. Tipsen nedan ska fungera oavsett vem som tillverkade din Android, oavsett om det är Samsung, Google, Huawei eller någon annan som kör Android OS.

Orsaken till att Android-skärmen inte roterar

Något av nedanstående problem kan förhindra att skärmen roterar ordentligt när du vrider på telefonen.

 • Alternativet för automatisk rotering är avstängt eller fungerar inte.
 • Skärmen du använder är inte inställd på att rotera automatiskt.
 • Senaste appar stör automatisk rotering.
 • Du rör vid skärmen när du roterar.
 • Din Android måste uppdateras.
 • G-sensorn eller accelerometern är felaktig.

Hur man när Android-skärmen inte roterar

Det här problemet har rapporterats på någon Android-telefon, så det är vanligtvis inget att oroa sig för. Gå igenom dessa steg och du borde kunna lösa problemet.

 1. Aktivera automatisk rotering. Du hittar den här inställningen i snabbinställningsmenyn. Om du ser Rotera automatiskt markeras i blått, då är automatisk rotering aktiverad. Om du inte ser Auto rotera, men det finns en Porträtt istället är automatisk rotering inaktiverad. Knacka Porträtt för att aktivera automatisk rotering. Om du har aktiverat Talkback-appen i tillgänglighetsinställningar bör du veta att det kan orsaka problem att aktivera automatisk rotering. Om du roterar skärmen avbryts all muntlig återkoppling som för närvarande är under behandling.

 2. Rör inte vid skärmen. Kom ihåg att din Android-skärm är en pekskärm. Om du håller fingret på skärmen medan du vrider på telefonen låses automatisk rotering från att fungera. Att göra några gester kommer att ha samma effekt. Så när du roterar telefonen, håll den bara vid kanterna på kroppen. Om du är övertygad om att du inte rör vid skärmen, kalibrera pekskärmen och se till att skärmen inte känner av kranar när du inte rör vid den.

 3. Starta om din Android-telefon. Om du startar om telefonen rensas systemminnet som ofta löser många konstiga beteenden. Det löser inte bara mindre problem som att din Android-skärm inte roterar, men det kan också lösa långsamhet eller till och med en frusen skärm. Detta bör bara vara en omstart, inte en återställning. Du behöver inte återställa din Android-telefon för att åtgärda problemet med att skärmen inte roterar.

 4. Tillåt startskärmsrotation. Om en viss skärm, som din startskärm, låsskärm eller röstsamtalskärmen inte roterar medan andra appar gör det, kanske det här inte är ett problem med funktionen för automatisk rotering alls. Som standard kommer automatisk rotering inte att rotera dessa skärmar. Du kan aktivera detta genom att gå tillbaka till den automatiska roteringsikonen som beskrivs i det första steget och knacka precis under ikonen för att ange dess inställningar. Aktivera växlarna för Hemskärm, Låsskärm, eller Röstsamtalskärm för att möjliggöra det.

 5. Uppdatera din Android. Nya OS-uppdateringar innehåller ofta korrigeringar för buggar och andra problem. Om det finns nya virus eller skadlig kod som påverkar automatisk rotering kan de senaste uppdateringarna innehålla korrigeringar. Om du upplever andra symtom på ett Android-virus måste du arbeta med att ta bort viruset från din telefon. Om du upptäcker att du var tvungen att rensa din Android från ett virus, vill du se till att du installerar en bra antivirusapp för att förhindra att detta händer igen i framtiden.

 6. Dubbelkolla roteringsinställningarna i appen du använder. Du kan till exempel ställa in videoklipp som ska roteras i Google Foto. Dessa appinställningar kan vara i konflikt med att din telefon försöker rotera automatiskt.

 7. Kalibrera din Android-sensorer. Det handlar om att flytta din telefon i en figur åtta rörelse. Detta gör att accelerometern och G-sensorn justerar sina inställningar till standard. Detta kan eventuellt hjälpa telefonen att svara bättre på rörelsen att vrida handen när du vill rotera skärmen.

 8. Avinstallera nyligen installerade appar. Om du nyligen installerade några appar innan detta beteende startade kan den appen orsaka konflikter med din Androids automatiska roteringsfunktion.

 9. Skicka in telefonen för reparation. Grundorsaken kan vara felaktig hårdvara och det kan behöva professionell reparation.