Saltar al contenido

Så här fixar du det när din PS4 överhettas

2 de julio de 2021
ps4isoverheating 1f78255c29f34ac48e89a34ee98dd657

Det finns tre olika iterationer av PlayStation 4-konsolen, och de kan alla överhettas av liknande skäl. Om din PS4 överhettas beror det vanligtvis på problem som ventilationsavstånd, igensatta ventiler eller att fläkten inte fungerar, men det finns också några andra problem att kolla in.

Vad orsakar överhettning av PS4?

När din PS4 överhettas ser du vanligtvis ett meddelande så här:

Dessa instruktioner gäller alla versioner av PS4-hårdvaran, inklusive den ursprungliga PlayStation 4, PS4 Slim och PS4 Pro. Det finns ett antal saker som kan få en PS4 att överhettas, varav många du kan fixa själv hemma. Din PS4 kan överhettas om ventilerna är blockerade eller om det inte finns tillräckligt med utrymme mellan ventilationshålen och andra föremål. PS4 tenderar också att överhettas om det finns mycket damm inuti. Temperaturen i ditt rum kan också ha en effekt, liksom felaktig hårdvara eller firmware. Sony rekommenderar att du endast använder PS4 i miljöer där temperaturen ligger mellan 41 och 95 grader Fahrenheit, med ett smalare intervall på 50 till 80 grader att föredra. Om ditt rum är varmare än 80 grader kan det leda till att din PS4 överhettas.

Hur man stoppar en PS4 från överhettning

Om du har problem där din PS4 överhettas, följ den här felsökningsmetoden för att kyla av saker.

 1. Stäng av din PS4 och vänta. Innan du försöker något annat, stäng av din PS4 och låt den svalna till normal temperatur. Slå sedan på den igen och återgå till den aktivitet som orsakade att den överhettades. Om den inte överhettas kan du säkert använda din konsol som vanligt.

 2. Se till att luftflödet placeras korrekt. Din PS4 behöver utrymme för att driva bort den varma luften (och inte suga tillbaka den samma heta luften i systemet). Om konsolen placeras i ett litet slutet område tenderar den att överhettas. Det kan också överhettas om ventilationshålen placeras för nära skåpets väggar, annan elektronik och andra hinder. Försök att flytta din PS4 till ett område där det har utrymme på alla sidor.

 3. Kontrollera temperaturen i ditt rum. Som nämnts tidigare bör du avstå från att spela din PS4 om den omgivande lufttemperaturen i ditt spelrum är över 80 grader Fahrenheit. Om det är varmare än det och du inte kan göra något för att sänka lufttemperaturen, flytta konsolen till ett svalare rum eller överväg att använda ett PS4-kylställ.

 4. Rengör damm från PS4-ventilerna. Använd konserverad luft, tryckluft, en elektrisk luftdammsugare eller liknande för att försiktigt blåsa damm från ventilationsöppningarna på PS4. Alternativt kan du använda slangfästet i ett vakuum för att suga damm från ventilerna. En kombination av dessa två tekniker fungerar vanligtvis bäst. När du har tagit bort så mycket damm som möjligt, kontrollera om PS4 fortfarande överhettas. I vissa fall kan du behöva ta isär din PS4 för att helt ta bort allt damm. Om din PS4 fortfarande är under garanti, kontrollera om Sony reparerar eller byter ut den gratis. Att ta isär konsolen själv kan upphäva garantin.

 5. Uppdatera din PS4 manuellt. I vissa fall kan gammal eller skadad firmware hindra fläkten från att tändas när den ska. För att utesluta detta måste du se till att du kör den senaste versionen av PS4-systemprogramvaran.

 6. Uppdatera ditt spelprogram. Om din PS4 överhettas när du spelar ett visst spel kan själva spelprogramvaran vara fel. För att utesluta detta måste du söka efter uppdateringar till spelet och installera dem om tillgängliga.

  1. Välj spelet på PS4-huvudmenyn.
  2. Välj Sök efter uppdatering.
  3. Välj Installera uppdatering, om det finns en uppdatering.
  4. Vänta tills uppdateringen installeras och försök spela spelet.

  Om spelet är helt nytt eller om det precis fått en större uppdatering kan det finnas ett fel i spelkoden som får ett av PS4: s system att köra på sin högsta kapacitet och orsaka att systemet överhettas. I så fall måste du vänta på att utgivaren tillhandahåller en fix och uppdaterar ditt spel när det händer.

Vad händer om din PS4 fortfarande är överhettad?

Om din konsol fortfarande har ett överhettningsproblem efter att ha följt alla dessa steg är det troligt att du har ett hårdvaruproblem som du inte kan fixa hemma utan speciella färdigheter och verktyg. I så fall är det bäst att överlämna arbetet med detta problem till proffs. Din fläkt i sig kan behöva repareras eller bytas ut, eller det kan finnas ett annat problem med din hårdvara. I vissa fall kan det också hjälpa att ta bort kylflänsen och byta ut den termiska pastan. Du kan försöka ersätta dessa saker själv, men att göra det kan sluta slösa pengar om du slutar byta ut fel komponenter eller upphäva din garanti om du fortfarande har en. För ytterligare hjälp med detta problem, överväga att kontakta Sonys kundtjänst.