Saltar al contenido

Så här fixar du det när din PS5 inte startar

22 de junio de 2021
Sony PS5 PlayStation 5 Gaming Console 7 1434c073922c4bf59bca47a33013a6dd

Den här artikeln förklarar hur du fixar det när din PlayStation 5 inte slås på. Instruktioner gäller för PlayStation 5 Standard och Digital Edition.

Orsaker till att en PS5 inte slås på

PS5 har ett fel som kan förhindra att konsolen startar om efter att den har gått i viloläge. Den enklaste lösningen för detta problem är att hålla ner strömbrytaren i 15 sekunder. Här är några andra möjliga skäl till varför din PS5 inte startar:

 • Problem med strömförsörjningen
 • Problem med PS5-systemprogramvaran
 • Insidan av konsolen är smutsig
 • Problem med konsolens interna hårdvara

Om din PS5 startar i felsäkert läge är det troligen ett programvaruproblem. Om konsolen inte svarar helt har du ett hårdvaruproblem.

Så här fixar du det när din PS5 inte startar

Prova dessa steg i ordning tills din PS5 startar som vanligt.

 1. Starta om PS5 manuellt. Om din konsol inte slås på efter att ha gått i viloläge, håll ned strömbrytaren i 15 sekunder. Konsolen startas om och du ser ett varningsmeddelande. Innan Sony släpper en korrigeringsfil för att åtgärda detta fel är det bäst att inaktivera viloläge i PS5-inställningarna.

 2. Försök att sätta i en spelskiva. Om du har en Standard Edition PS5 och skivenheten är tom, försök försiktigt sätta in ett spel; tvinga inte det. Om PS5 automatiskt drar in skivan kan din konsol starta som vanligt.

 3. Koppla bort strömförsörjningen. Koppla bort strömförsörjningen från din PS5 och eluttaget i 30 sekunder. Anslut strömförsörjningen igen och försök sedan sätta på konsolen.

 4. Slå på din PS5. Om konsolen slås på men inte startar, håll ned strömbrytaren tills den blinkande lysdioden släcks. Koppla bort strömförsörjningen och låt konsolen sitta i 20 minuter, anslut den igen och försök att sätta på systemet.

 5. Använd en annan strömkabel. PS5 använder samma standard IEC C7-strömkabel som PS4 och PS3 använde. Om du har en av de äldre konsolerna, slå ut strömkablarna för att se om det löser problemet. Du kan hitta en ersättningskabel i valfri elektronikbutik om det behövs.

 6. Använd ett annat eluttag. Det kan finnas ett problem med ditt nätuttag, ditt överspänningsskydd eller vägguttaget. Om andra enheter inte kan dra ström från samma uttag, försök ansluta din PS5 någon annanstans.

 7. Starta om din PlayStation 5 i felsäkert läge. Om konsolen kan slås på stänger du av den och håller sedan ner strömbrytaren tills du hör ett andra pip för att gå till felsäkert läge. Härifrån trycker du på PS-knappen på din kontroller och välj att starta om konsolen.

 8. Uppdatera PS5-systemprogramvaran manuellt. Om du kan starta i felsäkert läge, försök ladda ner den senaste versionen av systemprogramvaran på en USB-enhet och installera den manuellt.

 9. Återställ din PS5 i felsäkert läge. Om du återställer konsolen återställs systemet till fabriksinställningarna och raderar dina spara data, så betrakta detta som en sista utväg.

 10. Rengör insidan av din PS5. Damm kan komma in i konsolen och orsaka överhettning eller andra maskinvarufel, så använd tryckluft för att rengöra din PS5. PS5-höljet är lätt att öppna, men du måste vara extra försiktig när du rengör de små inre delarna.

 11. Få din PS5 reparerad eller ersatt av Sony. Om allt annat misslyckas, gå till Sonys PlayStation Fix and Replace-sida och följ anvisningarna för att se om din PS5 kvalificerar sig för en gratis reparation eller utbyte.