Saltar al contenido

Så här fixar du det när du är låst från Windows 10

21 de junio de 2021
GettyImages 97613110 ba940c113815409ab952609cf9c47f06

Att låsa sig utanför Windows 10 skiljer sig från när en dator «låser upp» eller «hårda lås» (i princip svarar datorn inte). Dessa termer hänvisar till en Windows 10-dator som är frusen på grund av ett program- eller hårdvaruproblem. Så här fixar du det när du är låst från Windows 10.

Kan du låsa dig ur Windows 10?

Ja, det är möjligt att låsa sig utanför en Windows 10-dator. Windows 10 erbjuder möjligheten att säkra ditt konto med lösenord, PIN-kod eller biometrisk inloggningsinformation. Den här funktionen håller främlingar utanför din Windows-dator, men om du glömmer din inloggningsinformation kan den också låta dig vara utanför Windows 10. Att vara «utestängd» från Windows 10 betyder att du har tappat inloggningsinformationen för ett Windows 10-konto. Det är fortfarande möjligt att komma åt Windows 10 via andra konton om du har glömt inloggningsinformationen för ett konto. Men många användare har bara ett konto inrättat, så att förlora inloggningsinformationen för kontot låser användaren effektivt helt från Windows 10-datorn.

Så här fixar du det när du är låst från Windows 10

Det finns flera sätt att fixa ett låst Windows 10-konto. Metoderna varierar beroende på hur du ställer in ditt konto, men en av följande korrigeringar ska fungera.

  1. Återställ lösenordet för ditt Microsoft-konto. Windows 10 uppmuntrar kraftigt användare att logga in med ett Microsoft-konto istället för ett lokalt konto. Återställning av ditt Microsoft-kontolösenord ändrar också lösenordet som du använder för att logga in på Windows 10. Återställning är den enda metoden som fungerar om du är låst från ett Windows 10-konto som är länkat till ett Microsoft-konto. De återstående metoderna fungerar endast med lokala konton. Är du inte säker på vilken du har? Lär dig skillnaden mellan ett lokalt konto och ett Microsoft-konto i Windows.

  2. Klicka på Återställ lösenord alternativet som finns under lösenordsfältet. Det här alternativet visas för lokala Windows 10-konton efter att du har angett lösenordet fel en gång. Windows 10 kommer att ställa en serie säkerhetsfrågor som du ställer in när du skapade kontot. Du kommer att kunna ändra lösenordet om du svarar på frågorna korrekt.

  3. Låt en Windows-administratör återställa lösenordet. Det här alternativet använder avsnittet Användarkonton på Windows kontrollpanel för att återställa ett lösenord för kontot. Det är bara tillgängligt om du för närvarande är inloggad med ett Windows-konto med administratörsbehörighet och det kan inte ändra lösenordet för ett Microsoft-konto.

  4. Använd en disk för återställning av lösenord. Du kan skapa den här disken med guiden för glömt lösenord och sedan använda den för att logga in. Detta fungerar dock bara om du ställer in den innan du låstes ut.

  5. Installera om Windows 10. Den här lösningen är inte perfekt, men det är ditt enda alternativ om de andra misslyckas. En ren ominstallation av Windows 10 tar bort alla befintliga konton. Det raderar också de flesta befintliga data, så gör det bara som en sista utväg.