Saltar al contenido

Så här fixar du det när du inte kan ringa eller ta emot samtal på Android

11 de julio de 2021
stressed woman using cell phone 649660615 5c5355e34cedfd0001efd4cb

När du varken kan ringa eller ta emot samtal på en Android-smartphone kan orsaken vara ett antal problem. Här ska du börja när du försöker komma tillbaka till talvillkor med din telefon. Om du kan ringa utgående samtal men telefonen inte ringer när du får ett inkommande samtal är det en separat fråga. Fixa din Android-telefon om den inte ringer.

Vad du ska göra när telefonen inte fungerar

Prova dessa felsökningssteg i ordning. Även om du inte får reda på exakt vad som är fel kan dessa taktik lösa en rad Android-smarttelefonproblem.

 1. Kontrollera att du är i nätverket. Medan det är relativt sällsynt finns det fortfarande döda fläckar. Du kan stöta på detta när du är under jord (i en källare eller vid masstransit) eller på landsbygden. Mottagningsproblem kan också inträffa om du är nära ett annat lands gräns och din telefon tror att du strövar.

 2. Se till att flygplansläget inte är på. När detta läge är aktiverat inaktiveras mobilnätverk och inkommande telefonsamtal går till röstbrevlådan. Om Wi-Fi är på kan du fortfarande surfa på nätet och skicka meddelanden med hjälp av data. Dra ner från toppen av telefonens skärm för att komma till snabbinställningar eller gå till inställningar > Nätverk & internet > Flygplansläge för att kontrollera status.

 3. Kontrollera att mobildata är aktiverat. När din telefon ansluter till ett nätverk bör du se operatörens namn. Om inte, kan ett meddelande om «inte ansluten» eller «roaming» visas.

 4. Kontakta din operatör. Har du betalat din räkning? Även om du har konfigurerat autolön kan det misslyckas på grund av problem med din bank eller ett tekniskt fel. Din operatör bör varna dig om detta, men det kan ske via snigelpost. Om det inte finns någon betalningsproblem kan teknisk support hjälpa dig att söka efter andra problem och varna dig för områdesavbrott.

 5. Starta om din telefon. Om inget av ovanstående är problemet kan den här åtgärden lösa många problem.

 6. Sök efter skadlig kod. Ibland träffar skadlig programvara Android-telefoner. Det finns några steg du kan ta för att ta bort skadliga appar från din enhet. Att starta om din telefon i säkert läge är ett utmärkt sätt att identifiera problem.

 7. Utför en fabriksåterställning. En hård återställning kan ta hand om problem som en enkel omstart inte gör, men se till att du har säkerhetskopierat viktiga data innan du gör det.

  Android fabriksåterställning

 8. Kontakta tillverkaren eller transportören. Om allt annat misslyckas kan problemet bero på hårdvaruskada eller skadlig kod. Ta reda på om det är värt att reparera eller hur du får en ersättare. Om du kan, ta din telefon till en lokal butik så att tekniken kan utföra felsökning.

Skydda din telefon

När du har räknat ut problemet och åtgärdat det gör du en säkerhetsgranskning på din enhet:

 • Kontrollera att den har de senaste säkerhetsuppdateringarna.
 • Avinstallera oanvända appar.
 • Ladda bara ner appar och filer från betrodda källor, till exempel Google Play Store.