Saltar al contenido

Så här fixar du det när en PS4 inte tar, läser eller matar ut en skiva

17 de julio de 2021
ps4disc 67d6f3102d0440a4a1920e56d738b25b

Medan PlayStation 4 låter dig ladda ner och spela spel digitalt, finns det en stor chans att en betydande del av dina spel- och filmbibliotek fortfarande finns på skivor. När PS4-skivenheten inte fungerar på något sätt kan du upptäcka att det inte tar nya skivor, inte läser skivor eller vägrar att mata ut dina skivor. Så här får du din enhet att fungera igen.

Dessa instruktioner gäller alla versioner av PS4-hårdvaran, inklusive den ursprungliga PlayStation 4, PS4 Slim och PS4 Pro.

Vad orsakar fel på PS4-skivhantering?

När en PlayStation 4 har problem med att hantera skivor beror det på ett problem med den fysiska hårdvaran, konsolens firmware som styr allt eller skadade skivor. Själva skivdrivmekanismen kan vara trasig, skivgivaren eller utmatningsknappen kan vara trasig, eller det kan finnas en bugg eller korruption i firmware som förhindrar att systemet accepterar, läser eller matar ut skivor eller någon kombination av dessa problem. För att ta reda på varför din PS4 har problem med skivhantering måste du först begränsa det specifika problemet du har att göra med.

PS4 accepterar inte skivor

Det här problemet uppstår när det redan finns en skiva i systemet när skivan du försöker sätta i är smutsig eller skadad, eller om systemet inte känner igen att du försöker sätta in en skiva.

PS4 läser inte skivor

Detta orsakas vanligtvis av en smutsig eller skadad skiva. Själva skivenheten kan också skadas, eller så kan du få ett firmwareproblem.

PS4 matar inte ut skivor

Detta problem kan orsakas av smutsiga eller förorenade inre komponenter, en skadad utmatningsmekanism och en handfull andra problem. Du kan alltid mata ut skivan med den manuella utmatningsskruven, men det kan vara svårare att åtgärda problemet.

Så här fixar du det när en PS4 inte tar, läser eller matar ut en skiva

Om du har problem med skivhantering med din PS4 och det inte tar, läser eller matar ut ett spel eller en filmskiva, använd dessa felsökningssteg för att få det att fungera igen. Några av dessa steg gäller specifikt en fråga, som en skiva som inte matas ut. Om ett steg inte är relevant för det problem du upplever kan du hoppa över det.

 1. Se till att det inte finns en skiva i din PS4. Om du inte kan sätta in en skiva i ditt system kan du försöka trycka på utmatningsknappen på konsolens framsida. Du kanske har glömt att du har lagt in ett spel eller en film, eller att någon kanske har lagt in en utan din vetskap. Om ett spel matas ut borde du kunna infoga det du ville spela.

 2. Starta om din PS4. Det finns en chans att du kan hantera ett mindre tillfälligt fel, i vilket fall att stänga av och starta om din PS4 kan lösa problemet. Om konsolen börjar acceptera, läsa och mata ut skivor efter en omstart kan du använda den som vanligt, och bara återgå till den här listan om den börjar fungera igen.

 3. Försök använda den manuella utmatningsskruven. Om du försöker mata ut en skiva från din PS4 och ingenting händer, eller om du är osäker på om det finns en skiva i systemet, kan du använda den manuella utmatningsskruven för att ta bort allt som finns i enheten och börja om. Så här använder du en PS4 manuell utmatningsskruv:

  1. Stäng av PS4 och koppla bort alla kablar.
  2. Ta bort hårddiskskyddet eller toppanelen om det behövs.
  3. Leta reda på den manuella utmatningsskruven.
  4. Dra åt skruven för att mata ut skivan.

  Om du försiktigt håller PS4 så att skivfacket pekar nedåt kan skivan bli fri.

 4. Rengör ditt spel eller din filmskiva. Om du är helt säker på att det för närvarande inte finns någon skiva i systemet är det möjligt att skivan du försöker sätta i är smutsig eller skadad. Undersök skivan fysiskt för damm, smuts och andra föroreningar som mat. Rengör vid behov skivan med en mikrofiberduk och försök sedan sätta in den igen. Torka av skivan i raka linjer från mitten till ytterkanten och använd endast en torr mikrofiberduk.

 5. Prova ett annat spel eller en annan film. Om du fortfarande inte kan sätta in en skiva, eller om PS4 inte läser din skiva, lägg av skivan du arbetade med och prova en annan. Prova olika PS4-spelskivor och DVD- eller Blu-Ray-skivor om du har dem för att se om systemet accepterar och läser någon av dem. Om det gör det finns det en god chans att du bara har en eller flera skadade skivor.

 6. Bygg om din PS4-databas från säkert läge. Det kan vara ett problem med firmware som kör din PS4 om den fortfarande inte kan acceptera eller läsa skivor. Försök att starta om konsolen i säkert läge och välj sedan Bygg om databasen alternativ. Om det inte fungerar, prova Installera om systemprogramvaran alternativ som också finns i säkert läge.

 7. Rengör insidan av din PS4-skivenhet. Rengör dammet från din PS4-enhet med konserverad luft eller en fläkt. Du kan behöva ta bort topplocket för att helt ta bort dammet. Om det finns för mycket damm i enheten eller rullarna är smutsiga kan det vägra att ta in nya skivor eller läsa skivor som finns i systemet.

 8. Inspektera din PS4-skivenhet för skador. Ta bort det övre locket på din PS4 och inspektera skivenheten fysiskt. Om några främmande föremål har tillåtits att komma in i skivfacket kan du hitta dem fastnat inuti skivenheten. Klistermärken, tejp och andra föremål som sitter fast på spel- eller filmskivor kan också fastna i enheten och förhindra att den fungerar korrekt. Om du hittar några främmande föremål i skivenheten, ta bort dem försiktigt. Var försiktig och undvik att röra vid några komponenter som du kan undvika. Använd om möjligt pincett eller annat liknande verktyg för att ta bort främmande föremål utan att störa hårets hårda delar.

Vad händer om din PS4 fortfarande inte tar, läser eller matar ut skivor?

Om din konsol fortfarande har skivhanteringsproblem efter att ha gått igenom alla felsökningsstegen, är det troligt att du har någon typ av maskinvarufel som bäst lämnas till proffsen. Din skivenhet kommer troligen att behöva repareras eller bytas ut, och försök att göra det själv kan bli ett dyrt förslag om du reparerar eller byter ut fel komponenter. Kontakta Sonys kundtjänst för ytterligare hjälp och hjälp.