Saltar al contenido

Så här fixar du det när en PS4-kontroller inte ansluter till PS4

17 de junio de 2021
GettyImages 951529574 ec3457613f5d47298e88e5eef1e8b345

DualShock 4 är en utmärkt styrenhet som kan användas både trådlöst och i trådbunden konfiguration, och den fungerar till och med med många andra enheter än din PlayStation 4. Om du upptäcker att din PS4-kontroller inte kommer att ansluta till din PS4 du kanske har problem med firmware, störningar, dåligt batteri eller ett antal andra problem. För att hjälpa dig att lösa problemet börjar vi dig med den enklaste lösningen och fortsätter därifrån.

Vad orsakar att en PS4-kontroller inte ansluter?

Synkroniseringsproblem är den vanligaste anledningen till att PS4-kontroller misslyckas med att ansluta. Kontrollenheten kan bli synkroniserad på egen hand, eller någon kan ha synkroniserat den med en annan konsol eller enhet. I vissa fall kan ett firmwareproblem med styrenheten till och med förhindra att det synkroniseras korrekt. Förutom synkroniseringsproblem kan du ha en USB-kabel eller ett batteriproblem. Du behöver en USB-kabel som kan både data- och kraftöverföring för att utföra synkroniseringsprocessen, och problem med slitna kablar och skadade USB-portar kan också förhindra att din styrenhet ansluter. Eftersom PS4-kontroller använder Bluetooth för att ansluta trådlöst är signalstörningar också ett problem som du kanske har att göra med. Om det finns många trådlösa enheter i närheten av din PS4, kan det hindra din handkontroll från att ansluta.

Så här fixar du en PS4-kontroller som inte kommer att ansluta

För att ta reda på varför din handkontroll inte fungerar korrekt och få den ansluten till din PS4 så att du kan börja spela igen, utför du följande steg i ordning.

  1. Använd en USB-kabel. Ditt mål är förmodligen att spela trådlöst, men det första steget är att se till att din controller verkligen fungerar. Om det fungerar när det är anslutet till PS4 med en USB-kabel är själva styrenheten åtminstone nominellt funktionell och du kan fortsätta.

  2. Se till att batteriet fungerar. Om kontrollenheten inte slås på, försök ladda den. Om den fortfarande inte slås på, även när den är ansluten till PS4, misstänker du batteriet. För att byta ut ett PS4-kontrollbatteri måste du ta isär styrenheten.

  3. Kontrollera om det finns en lös USB-anslutning. Med en USB-kabel ansluten till din handkontroll, sticka försiktigt ut kontakten. Om det känns löst eller lätt kommer ut kan det vara ett problem med uttaget eller kabelkontakten. Du kan ta hand om den senare genom att helt enkelt prova en ny kabel, medan du måste ta isär styrenheten för att fixa USB-porten i en PS4-kontroller. Om din anslutning är lös, kontrollera om det finns skräp i uttaget. Du kanske kan ta bort skräpet försiktigt med konserverad luft och en liten tandpetare eller liknande verktyg.

  4. Testa din USB-kabel. Innan du går vidare måste du se till att din USB-kabel faktiskt fungerar. Om din kontroller tänds när den är inkopplad är det en bra antydan om att den förmodligen fungerar. Det kan dock ge ström men inte en dataanslutning. För att vara säker på att din USB-kabel faktiskt fungerar, prova den med en annan enhet. Se om det fungerar med en annan PS4-kontroller om du har en, eller om du kan använda den för att överföra data från en enhet som din telefon till en dator. Om kabeln fungerar för både dataöverföring och ström, är det förmodligen inte problemet.

  5. Prova en annan USB-kabel. Om du inte kan testa din USB-kabel eller om resultaten inte var avgörande, försök ansluta din handkontroll till PS4 med en annan USB-kabel. Använd om möjligt en högkvalitativ mikro-USB-kabel som du är säker på att du både kan överföra data och ge ström. Om kabeln fungerar kan du fortsätta med att försöka synkronisera din controller.

  6. Synkronisera din PS4-kontroller. Om din PS4-kontroller inte längre synkroniseras med din konsol, kommer den inte att anslutas. Du eller någon annan kan ha synkroniserat det till en annan konsol tidigare, eller så kan det ha blivit desyncerat på annat sätt. Om styrenheten inte synkroniseras direkt, se till att prova både de trådlösa och trådbundna synkroniseringsmetoderna.

  7. Koppla bort din controller från andra enheter. Har du använt din PS4-kontroller med en PC eller Mac, anslutit den till din telefon eller använt den med någon annan enhet än din PS4-konsol? Om den fortfarande är ansluten till den ursprungliga enheten kan det förhindra att den ansluter till din PS4, särskilt om den andra enheten är i närheten och fortfarande försöker ansluta. Om du har använt din PS4-kontroller med något annat än din PS4, se till att ta bort den från den andra enhetens lista över Bluetooth-anslutningar, stäng av Bluetooth på den andra enheten eller stäng av den andra enheten helt.

  8. Ta bort källor till Bluetooth-störningar. Om din handkontroll slås på, men du inte kan synkronisera den med antingen den trådbundna eller trådlösa metoden, eller om den snabbt tappar anslutningen, kan du ha för mycket störningar mellan din PS4 och din handkontroll. Försök ta bort alla enheter i närheten som använder Bluetooth eller på annat sätt skapar störningar på samma 2,402 – 2,4835 GHz-band som dina kontroller litar på. Du kanske också vill försöka flytta din handkontroll närmare konsolen. Om det gör att det kan fungera, hanterar du förmodligen störningar.

  9. Återställ din PS4-kontroller. Denna procedur kan ta hand om många PS4-kontrollerproblem, inklusive problem med anslutning. Du bör börja med en mjuk återställning om möjligt, vilket kräver åtkomst till en andra PS4-kontroller som är i gott skick. Om det inte fungerar, eller om du inte har en andra styrenhet, försök en hård återställning. När du har återställt din kontroller, försök att para ihop den med din konsol för att se om den har börjat fungera ännu.