Saltar al contenido

Så här fixar du det när en PS4-kontroller inte laddas

24 de julio de 2021
ps4controller 1311fddd9b1c47a58eebb273c194f16e

DualShock 4-kontrollenheten är utformad för att användas både trådlöst och trådbundet med din PlayStation 4, och den ska laddas när du ansluter den via USB. Om du upptäcker att din PS4-kontroller inte laddas finns det en möjlighet att batteriet måste bytas ut, men det är bara en potentiell lösning bland många. Innan du slänger din handkontroll eller skickar in den för dyra reparationer har vi ett antal enkla lösningar du kan prova själv.

Vad orsakar att en PS4-kontroller inte laddas

När en PS4-kontroller inte laddar finns det en handfull potentiella orsaker att undersöka. Det kan finnas ett problem med laddningsporten eller kabeln, ett problem med PS4 som förhindrar att den tillhandahåller ström via USB eller ett problem med PS4-kontrollerns batteri. Här är en snabb titt på de frågor du kanske har att göra med:

 1. Laddar portfrågor: Porten kan blockeras av skräp eller fysiskt skadad. Åtgärderna inkluderar rengöring eller helt enkelt byte av port.
 2. Laddningskabelproblem: Kabelns mikro-USB-ände kan vara trasig eller sliten, kabeln i sig kan vara dålig eller kabeln kanske inte är konstruerad för denna typ av användning. Vissa USB-kablar är inte konstruerade för laddning.
 3. PS4-problem: Vissa problem kan hindra PS4 från att ladda dina kontroller. Du kanske kan åtgärda detta genom att återställa kontrollen eller strömcykla konsolen, eller bara ladda din controller med en annan laddare.
 4. Hårdvaruproblem: De två vanligaste maskinvarufel med denna typ av problem är laddningsporten och batteriet. Dessa är båda ganska enkla att byta ut, även om många användare kommer att vara mer bekväma att anlita tjänster från en professionell.

Så här fixar du en PS4-kontroller som inte laddas

Om din DualShock 4-kontroller är död och inte tar någon laddning, utför du var och en av följande felsökningssteg för att få den att fungera igen.

 1. Kontrollera laddningskabelanslutningen. DualShock 4-kontroller laddas via mikro-USB, vilket är en mycket låg profilanslutning som är beroende av små fjäderstålklämmor för att hålla laddaren på plats. Om din kontroller inte börjar ladda omedelbart tar du försiktigt bort mikro-USB-kontakten från porten i kontrollenheten och sätter in den igen. Se till att kontakten sitter helt och att den inte snurrar runt. Om mikro-USB-kontakten känns lös eller faller ur, har du förmodligen en sliten kabel. Kontrollera de små fjäderstålklämmorna på kontakten för att se om de har skjutits in eller slitits.

 2. Prova en annan USB-kabel. Eftersom mikro-USB är så vanligt finns det en stor chans att du har mer än en av dessa kablar. Om du har flera kablar till hands, försök några av dem för att se om din handkontroll kan ladda. Det är viktigt att använda en kabel som både kan ge ström och överföra data. Medan alla de bästa mikro-USB-kablarna kan utföra båda funktionerna, kan vissa billigare kablar bara göra den ena eller den andra.

 3. Anslut din USB-kabel till något annat än din PS4. I vissa fall har en PS4-kontroller svårt att ladda från PS4 USB-portar. Istället för PS4 kan du använda valfri USB-laddare av hög kvalitet eller till och med en USB-port på din dator eller bärbara dator. Om din handkontroll laddas när den är ansluten till en laddare, din dator eller en annan enhet kan det vara ett problem med USB-portarna på din PS4.

 4. Inspektera och rengör laddningsporten på din kontroller. Kontaktdonen som används av mikro-USB är så små att det faktiskt är mycket enkelt att ansluta en, även om porten har smuts, damm eller andra föroreningar inuti. I värsta fall kan skräpet faktiskt hindra dig från att ansluta kabeln hela vägen och ordentligt placera den. I andra fall förhindrar smutsiga anslutningar bara att strömmen överförs. Använd konserverad luft eller en elektrisk fläkt för att rensa ur laddningsporten och undersök insidan med en ficklampa. Om du ser något skräp, eller om kontrollenheten fortfarande vägrar att ladda, kan du försöka rengöra den ytterligare med ett litet redskap som en tandpetare. Om porten visar tecken på skada eller om den vinklar kan den skadas och behöver bytas ut.

 5. Återställ din PS4-kontroller. Din styrenhet kan ha ett firmwareproblem som förhindrar att den laddas. För att fixa det kan du sätta in en tandpetare eller annat liknande redskap i det lilla hålet på baksidan av din kontroller i ungefär fem sekunder. Därefter kopplar du in styrenheten, startar upp din PS4 och ser om styrenheten tar en laddning.

 6. Slå på din PS4. Om handkontrollen fortfarande inte laddar kan strömcykeln hjälpa konsolen. För att göra detta måste du stänga av konsolen och styrenheten, koppla bort konsolen från strömmen och lämna den urkopplad i cirka 20 minuter. Detta hjälper bara din PS4 att ladda din controller. Om du redan har provat en annan laddare utan framgång hjälper det inte.

 7. Byt ut PS4-kontrollens laddningsport. Om du upptäcker att laddningsporten är lös eller skadad är den enda lösningen att byta ut porten. Detta kräver att du tar isär styrenheten, skruvar ur laddningsportkortet och kopplar bort bandkabeln som ansluter laddningsportkortet till huvudkortet. Det är inte särskilt svårt, men du vill vara helt säker på att laddningsporten är fel först för att undvika att slösa tid och pengar.

 8. Byt ut PS4-kontrollerns batteri. När allt annat misslyckas finns det bara två alternativ. Antingen är batteriet dåligt eller så har kontrollenheten gått sönder. Du kanske vill skicka din kontroller för reparationer i det här steget eller det föregående, eller så kan du bara öppna kontrollenheten och byta ut batteriet. Medan DualShock 4 inte använder lätt utbytbara batterier som Xbox One-kontrollen, är det inte så svårt att byta ut batteriet. Allt du behöver göra är att ta isär styrenheten, koppla bort batteriet från huvudkortet och ersätta det med ett nytt batteri.