Saltar al contenido

Så här fixar du det när Google Play Butik inte fungerar

25 de julio de 2021
GooglePlayStore 45abe4c309ef48d19108c6316301d2c9

Google Play Store är din källa för appar, spel och mer på din Android-mobilenhet. Ibland kan du försöka öppna den, bara för att mötas med Google Play Store-fel istället, eller så kanske du inte får något fel alls. Om detta händer är det dags att felsöka Google Play Butik som inte fungerar.

Felsökningsstegen i den här artikeln gäller smartphones och surfplattor som kör Android 7.0 (Nougat) och senare. Vissa steg kan variera beroende på modellen på din Android-enhet.

Orsaker till att Google Play Butik inte fungerar

Har du problem med att ladda ner appar? Kraschar din Google Play Butik? Appen kanske inte fungerar på grund av ett stort antal orsaker. Det kan till exempel vara din internetanslutning eller ett enkelt fel i appen. Orsakerna varierar beroende på det bakomliggande problemet. Innan du gör något annat kan du eventuellt lösa alla problem med din Android-enhet, inklusive problem med Google Play Butik genom att starta om enheten. En omstart kan hjälpa din enhet att återställa sig själv och eventuellt åtgärda fel eller fel i Google Play Store-appen.

Så här fixar du det när Google Play Store inte fungerar

Om en omstart inte löser ditt problem är det dags att fortsätta felsökningen.

  1. Se till att problemet med Google Play Butik är slut. Du kan kontrollera statusen för Google Play Butik med tjänster som Downdetector. Om ett aktuellt problem med Google Play har rapporterats måste du vänta på det.

  2. Tvinga Google Play Butik att sluta. Ibland kan det hända att din app bara behöver få en uppmaning att ta en paus. Du kan tvinga din app att sluta som ett sätt att återställa den på din enhet och försök sedan öppna Google Play igen.

  3. Kontrollera dina internet- och mobildataanslutningar. För att Google Play Butik ska fungera korrekt måste du ha en solid internet- eller mobildataanslutning. Försök att aktivera och inaktivera flygplansläget för att återställa din anslutning.

  4. Inaktivera och aktivera tids- och datuminställningar. Din Android-enhet använder tid och datum när du kör Google Play. Om de inte fungerar kan det orsaka underliggande problem med appen. För att göra detta, gå till inställningar > Systemet > Datum Tid. Om Automatiskt datum och tid är aktiverat, inaktivera det och aktivera det igen.

  5. Uppdatera Google Play-tjänster. Play Store kanske inte fungerar korrekt om Google Play Services inte uppdateras. Även om det är en bakgrundsapp är det viktigt för nedladdning och uppdatering av dina appar och innehåll.

  6. Rensa cache och data i Google Play Butik. Att rensa appens cache och data hjälper det att börja om och rensar ibland ett osynligt fel. För att göra detta, gå till inställningar > Appar och aviseringar > Se alla apparoch tryck sedan på Google Play Butik. Därifrån trycker du på Lagring > Rensa cache > Radera data. I stället för «Appar och aviseringar» kan du se «Appar» eller «Programhanterare».

  7. Avinstallera uppdateringar från Google Play Butik. Medan du inte kan ta bort och installera om Google Play Store-appen kan du avinstallera uppdateringarna, som tar din app tillbaka till den tidigare versionen. Detta kan ta bort buggar i den aktuella uppdateringen. Kom ihåg att starta om enheten när du har avinstallerat uppdateringarna. När enheten slås på igen uppdateras Google Play till den senaste versionen. Sedan kan du försöka använda Google Play igen.

  8. Kontrollera din lista med inaktiverade appar. Om du har inaktiverat en annan app som stör Google Play kan det orsaka problem med din app. För att hitta dina inaktiverade appar, gå till inställningar > Appar. Om något är inaktiverat, tryck bara på appen, aktivera den och försök sedan använda Google Play igen. Medan du är här, se till att nedladdningar eller nedladdningshanteraren är aktiverad. Om det inte är det kan du ha problem med att ladda ner appar från Google Play.

  9. Ta bort ditt Google-konto från din enhet. Du kan ta bort ditt Google-konto och lägga till det igen för att se om det finns ett underliggande problem med din kontoinformation. Du kommer inte att kunna komma åt Google Play eller andra tjänster som YouTube Music förrän du lägger till ditt konto igen. Se till att du känner till din kontoinformation innan du tar detta steg.

  10. Utför en fabriksåterställning. Om allt annat misslyckas kan du återställa din Android-enhet till fabriksinställningarna. Gör endast en fabriksåterställning som en sista utväg. Du förlorar all din data och allt nedladdat innehåll, så se till att göra en säkerhetskopia innan du går vidare med en återställning.