Saltar al contenido

Så här fixar du det om en Xbox Series X- eller S-kontroller hörlursuttag inte fungerar

27 de julio de 2021
xboxcontrollerheadphonejack 27a8eceddce24fe394412f7c05f51c01

Xbox Series X och S använder båda ett uttag i styrenheten som det primära sättet att ansluta ett headset, så när kontrolleruttaget slutar fungera kommer du inte att kunna chatta med vänner både i och utanför spel. Detta problem kan orsakas av både maskinvaru- och programvaruproblem, varav många du kan fixa själv. Xbox Series X och Xbox Series S använder samma styrenhet, så instruktionerna i den här artikeln gäller för båda konsolerna.

Vad orsakar att en Xbox Series X- eller S-hörlursuttag slutar fungera?

När hörlursuttaget i en Xbox-kontroller slutar fungera kan det bero på maskin- eller firmwareproblem. Själva hörlursuttaget kan misslyckas på några olika sätt, och korrupt eller föråldrad firmware för både konsolen och styrenheten kan också orsaka problemet. Dessutom har många ljudproblem skylts på hörlursuttaget när de faktiskt orsakas av något annat. Problem som en skadad kontakt för hörlursuttag, avstängt headset och felaktigt konfigurerade röst-, sekretess- eller föräldrainställningar på din Xbox kan alla förhindra att ditt headset fungerar precis som ett dåligt headsetuttag.

Så här fixar du ett Xbox Series X- eller S-hörlursuttag

Följ dessa anvisningar för att åtgärda hörlursuttaget på Xbox Series X eller S:

 1. Koppla bort och anslut headsetet igen. Du kanske bara har en dålig anslutning, vilket kan göra att det verkar som att jacken är dålig. Försök ta tag i hörlurskontakten ordentligt, dra ut den och sätt sedan i den igen. Se till att uttaget sitter ordentligt och kontrollera om headsetet fungerar.

 2. Undersök headsetet, sladden och kontakten. Om du kan se några synliga skador på någon av dessa komponenter, har du förmodligen att göra med ett defekt headset och inte ett dåligt headsetjack. Slitna eller trasiga ledningar kan fixas om du äger ett lödkolv och värmekrympning, eller så kan du bara köpa ett nytt headset. Om du ser skräp på kontakten, som smuts, mat eller rost, försök rengöra den med en bomullspinne som doppats i alkohol. Låt det torka och kontrollera om headsetet fungerar.

 3. Undersök headsetporten i styrenheten. Det kan vara svårt att se inuti denna lilla port, så använd en ficklampa och gör ditt bästa. Om du ser några hinder inuti porten, försök att ta bort dem med ett tunt redskap som en pincett eller en tandpetare. Var försiktig och var försiktig så att du inte skadar de inre komponenterna.

 4. Se till att headsetet inte är avstängt. Med headsetet inkopplat, kontrollera den fysiska mute-omkopplaren på headsetet och mute-knappen i partychatten. Det är också möjligt att din vän har stängt av dig, så låt dem också kontrollera det om de fortfarande inte kan höra dig.

 5. Prova med en annan handkontroll eller ett annat headset. Om du har flera kontroller och headset, prova dem i olika kombinationer. Testa först ett nytt headset med din befintliga kontroller. Om det fungerar är ditt hörlursuttag bra. Om du istället upptäcker att ditt befintliga headset fungerar med en annan styrenhet kan du ha ett dåligt hörlursuttag eller ett firmwareproblem. De flesta Xbox One-headset fungerar med Xbox Series X och S, så prova ett av dem om du har ett.

 6. Uppdatera firmware. Om du upptäckte att ditt headset fungerade med en annan handkontroll kan du försöka uppdatera den ursprungliga styrenhetens firmware. Så här uppdaterar du firmware för Xbox Series X eller S:

  1. Navigera till Profil & system > inställningar > Enheter & anslutningar> Tillbehör.
  2. Välj kontroller att uppdatera.
  3. Välj menyn med tre punkter.
  4. Om en firmwareuppdatering är tillgänglig installerar du den.
 7. Kontrollera dina sekretessinställningar. Om dina sekretessinställningar är felaktiga kan det förhindra att headsetet fungerar korrekt. Så här fixar du dina sekretessinställningar:

  1. Navigera till Profil & system > inställningar > konto > Sekretess och online-säkerhet.
  2. Välj Xbox nätverkssäkerhet.
  3. Välj Visa detaljer och anpassa.
  4. Välj Kommunikation och multiplayer.
  5. Välj vem du vill kunna kommunicera med.
 8. Byt ut eller reparera hörlursuttaget. Om hörlursuttaget fortfarande inte fungerar och du har provat en mängd olika styrenheter och hörlurar i olika kombinationer som alla tycks indikera ett problem med din handkontroll, så är uttaget förmodligen dåligt. Det här är något du kanske kan fixa själv om delar finns tillgängliga, men det är bättre att du kontaktar Xbox-support för att se om du kvalificerar dig för en garantireparation.