Saltar al contenido

Så här fixar du en flimrande telefonskärm

25 de junio de 2021
how to fix a flickering phone screen 1426ca7d79bc429da9801fa10f5a1509

Den här artikeln kommer att gå igenom vad du ska göra när du upplever smarttelefonfel och fel som orsakar telefonflimmer när du laddar eller när du använder appar. Dessa telefonflimrande skärmkorrigeringar kan också användas när skärmen blinkar grönt, blinkar längst ner eller uppåt eller slår på och av snabbt. Följande instruktioner gäller för iPhone- och Android-smartphones.

Hur fixar du problem med telefonens flimrande skärm

Här är en serie snabbkorrigeringar för flimrande skärmfel som fungerar på Apples iPhones och olika Android-smarttelefonmodeller.

 1. Starta om din Android-telefon eller starta om din iPhone. Att starta om din smartphone är en helt separat process från vänteläge eller viloläge som kan rensa bort alla operativsystem eller appfel som kan ligga bakom dina skärmflimmerproblem. Ja, det är det gamla: stäng av det och sätt på det igen.

 2. Uppdatera operativsystemet på din iPhone eller uppdatera operativsystemet på din Android-telefon till den senaste versionen. Telefonflimmer kan bero på ett föråldrat operativsystem som har problem med den aktuella hårdvaran. En snabb uppdatering kan fixa dessa buggar och hjälpa din smartphone att fungera smidigare.

 3. Uppdatera alla dina appar på din Android-enhet eller uppdatera apparna på din iPhone. En gammal version av en app kan också vara bakom din mobilskärm som flimrar. Om skärmen flimrar bara händer när du använder en specifik app, är orsaken mycket sannolikt relaterad till den appen.

 4. Kontrollera laddningskabeln för skador. Ett avbrutet strömflöde från din strömkälla till din enhet kan orsaka telefonflimmer. Det här problemet kan bero på en skadad eller sliten kabel, även om själva strömkällan också kan orsaka det. Försök ladda din smartphone från ett annat eluttag. Om du laddar telefonen medan du är ansluten till din dator kan du experimentera med att ansluta laddningskabeln direkt till ett uttag via en nätadapter.

 5. Stäng av automatisk ljusstyrka på iPhone eller adaptiv ljusstyrka på Android. Dessa funktioner justerar automatiskt skärmens ljusstyrka så att den blir ljusare i ljuset och mörkare i mörkret. Att inaktivera dem har varit känt för att fixa telefonflimmer efter vattenskador på en smart enhet eller ett hårt fall som knäckt eller försvagat skärmen.

  Du hittar det här alternativet på Visa inställningsskärmen på Android och via Tillgänglighet > Visnings- och textstorlek i Inställningar på iPhone.

 6. Inaktivera alla filterappar för blått ljus som du har installerat. Även om dessa appar hävdar att de hjälper dig att sova bättre kan de också vara orsaken till att telefonens skärm flimrar.

 7. Stäng av filterinställningarna för blått ljus. Apples iPhone har sin Night Shift-inställning, medan Android-smartphones har ett par olika filterinställningar för blått ljus som varierar beroende på din smartphones märke.

  Inställningar för iPhone Night Shift.

  Inaktivera dessa Night Light-inställningar på Android är väldigt enkelt. Stäng av Night Shift på iPhone via Display och ljusstyrka i Inställningar.

 8. Aktivera utvecklarläget på Android och slå sedan på det Inaktivera HW-överlägg i Systemet > Utvecklaralternativ. Det kan stoppa skärmflimmer genom att minska belastningen på Android-telefonens CPU.

  Utvecklarläge som körs på en Android-smartphone.

 9. Kör din Android-smartphone i felsäkert läge. Om ett operativsystem eller en app-glitch orsakar att telefonen flimrar kan det bara lösa problemet att byta till felsäkert läge när du kör det här läget. Om skärmflimmer fortfarande förekommer i felsäkert läge är orsaken sannolikt fysisk skada, vilket innebär att du måste reparera eller byta ut din telefon.

 10. Låt din smartphone inspekteras professionellt. Om allt annat misslyckas är det bäst att kontrollera din enhet av kundtjänst från första parten. iPhone-användare kan vanligtvis få detta gjort genom att besöka en Apple Store eller ringa Apple Support. Android-smarttelefonägare kan kontakta butiken de köpte den från, mobiloperatören eller nå ut via tillverkarens supportwebbplats.

Varför glider min telefonskärm?

Flera problem kan utlösa telefonflimmer. Här är några av de vanligaste orsakerna:

 • Betydande vattenskador.
 • En telefon som slås eller släpps.
 • En svag eller inkonsekvent strömkälla vid laddning.
 • Ett operativsystem- eller app-programvaruproblem.
 • Slitage på hårdvaran orsakad av ålder eller överanvändning.
 • Felaktig hårdvara på grund av ett tillverkningsfel.

Kan ett virus orsaka flimrande skärm?

Medan ett virus kan orsaka en flimrande telefonskärm, är den skyldige i de flesta fall nästan alltid ett hårdvaru- eller programvaruproblem. Långvariga Apple-fans kommer kanske ihåg den ökända iPhone Touch-sjukdomen som drabbade iPhone 6 Plus-smarttelefonen på dagen. Det orsakade en rad problem, inklusive pekskontroller som slutade fungera korrekt och, ja, skärmflimmer. Trots sitt namn var dock iPhone Touch Disease inte ett virus. Det var helt enkelt en fras som skapats av det stora antalet människor som upplever problem som Apple sa orsakades av upprepade droppar av enheten.

En tillfällig fix för skärmflimmer

Om du inte kan stoppa att din telefon flimrar av och på måste du så småningom byta ut den. Under tiden kan du fortfarande använda din smartphone genom att projicera den till en annan skärm, till exempel din TV. Både Android och iPhone har olika sätt att projicera och spegla sina skärmar, vilket kan vara en livräddare när du snarast behöver se innehållet i en app på din smartphone. Att spegla skärmen gör det lättare att säkerhetskopiera telefonens innehåll om det flimrande gör skärmen helt oläslig.