Saltar al contenido

Så här fixar du en svart skärm i Windows 10

21 de junio de 2021
GettyImages 177014604 8b6ec60af9744ec1999b7560fa777ef4

När en svart skärm i Windows 10-fel inträffar kan datorn fortfarande vara på och fungera, men den kan vara frusen och inte kunna acceptera ingångar, eller så kan den bara vara avstängd. En svart skärm i Windows 10 kan visas när som helst under användning, omedelbart efter start, efter eller under en uppdatering på grund av ett Windows-uppdateringsfel och praktiskt taget vid någon annan tidpunkt.

Orsaker till svart skärm i Windows 10

Till skillnad från Windows-fel som ger ett felmeddelande, som blåskärmsfel, ger svarta skärmfel dig inget att fortsätta. Denna situation kan orsakas av en mängd olika program- och hårdvaruproblem, inklusive:

 • Displayen är avstängd: Vissa skärmar stängs av automatiskt när ingen videoingång tas emot, vilket resulterar i en svart skärm om datorn slutar skicka en signal tillfälligt.
 • Trasig Windows-uppdatering: Om du försökte uppdatera Windows eller om det uppdaterades i bakgrunden kan något ha gått fel.
 • Uppdatering av drivrutin för skärmadapter: I stället för ett allmänt uppdateringsproblem inträffar detta fel när du specifikt försöker uppdatera drivrutinen för bildskärmsadaptern.
 • Anslutningsproblem: Om det finns ett problem med din HDMI-kabel eller de interna kablarna i din bärbara dator blir skärmen svart.
 • Trasig startapplikation: Om den svarta skärmen inträffar när du startar din dator kan det hända att ett program är inställt på att starta som stör din bildskärmsadapter.
 • Felaktig hårdvara: Ditt grafikkort, kablar, bildskärm, skärmpanel eller andra komponenter kan vara dåliga.

Så här fixar du en svart skärm i Windows 10

För att fixa en svart skärm i Windows 10 måste du begränsa varför skärmen är svart och sedan fixa orsaken. Många av dessa problem är ganska lätta att fixa utan specialverktyg eller kunskap, men vissa är mer komplicerade. Följande felsökningssteg går från det enklaste till det svåraste, så du kan börja högst upp och utföra varje steg tills din svarta skärm är fixad eller du når en procedur som du inte är bekväm med.

 1. Testa din bildskärm. Om du använder en extern bildskärm, stäng av den och sätt på den igen. Om monitorn inte slås på eller om den verkar död kan det hända att monitorn är fel. Om den har en lysdiod som indikerar när skärmen är påslagen, kontrollera om den lyser och har rätt färg. Om skärmen inte slås på, kontrollera strömkabeln. Du kan också testa det befintliga uttaget genom att ansluta en annan enhet till det eller prova ett annat eluttag.

 2. Försök att starta om datorn. Om din Windows 10-dator startar direkt till en svart skärm, särskilt efter installation av en uppdatering, kan du kanske fixa det med en enkel omstart. För att starta om:

  1. Tryck CTRL + ALT + DEL på tangentbordet.
  2. Klicka eller tryck på kraftikon längst ned till höger på skärmen.
  3. Klick Omstart.

  Om skärmen förblir svart när du trycker på CTRL + ALT + DEL, fortsätt bara till nästa steg. Den här lösningen fungerar inte för dig.

 3. Starta om datorn från ett helt avstängt läge. Din dator kan tyckas vara på när den faktiskt har fastnat och försöker återgå från viloläge eller vänteläge. Håll strömbrytaren intryckt i minst fem sekunder, leta efter tecken på att datorn har stängts av som att lamporna och fläkten stängs av och koppla sedan ur strömmen. Vänta några minuter, anslut den igen, sätt på den igen och se om skärmen fungerar.

 4. Kontrollera dina ljusinställningar. Om du använder en extern bildskärm, kontrollera ljusstyrkan med de inbyggda kontrollerna. Om du använder en bärbar dator använder du funktionsknapparna för ljusstyrka. Ljusstyrkan kan vara inställd för lågt för att se något på skärmen.

 5. Prova en annan videoutgång. Om din dator har flera HDMI-utgångar, prova en annan. Om den har USB-C kan du också försöka använda en USB-C till HDMI-adapter.

 6. Prova en annan bildskärm. Oavsett om du använder en stationär eller en bärbar dator, försök ansluta en annan skärm. Om du inte har en kan du ansluta till vilken TV som helst som har en HDMI-ingång. Om det löser problemet med den svarta skärmen är din skärm eller bärbara dator dålig. Om din bildskärm har flera ingångar, prova en annan ingång på bildskärmen. Dubbelkolla att du också har ställt in skärmen på rätt ingång.

 7. Prova en annan HDMI-kabel. Om du använder en extern bildskärm, byt till en annan HDMI-kabel. Använd en som du vet fungerar om möjligt, som en HDMI-kabel som du använder med ett videospelssystem eller Blu-ray-spelare.

 8. Uppdatera anslutningen till monitorn. Tryck Windows-tangent + CTRL + FLYTTA + B på tangentbordet. Den här genvägen gör att Windows 10 startar om din videodrivrutin.

 9. Väck displayen. Om du använder en surfplatta, till exempel en Surface Pro, trycker du på Höj volymen och Sänk volymen knapparna samtidigt tre gånger i rad. Om du gör det tillräckligt snabbt hörs ett pip och skärmen kommer att återaktiveras om detta var problemet.

 10. Ta fram projektmenyn och välj en skärm. Om din dator är på och Windows 10 är lyhörd och skärmen bara inte fungerar kan du trycka på Windows-tangent + P för att komma åt Projektmeny. Du kommer inte att se det eftersom skärmen är svart, men att trycka på Stiga på växlar till ett annat läge. Om du upprepar detta steg fyra gånger går du igenom alla alternativ. Om din skärm börjar fungera kan du stanna vid den punkten.

 11. Koppla bort dina kringutrustning. Prova att koppla bort alla kringutrustning som du har anslutit till din dator, inklusive flyttbara enheter, SD-kort, kameror, skrivare, hubbar och allt annat. Starta sedan om datorn och se om skärmen fungerar. Om det gör det ansluter du dina enheter en i taget tills du hittar den som orsakar problem. Enheten kan behöva en uppdatering av drivrutinen eller den kan behöva bytas ut.

 12. Starta om Windows Explorer-processen. Om din skärm är svart men du har en fungerande muspekare och kan komma åt Aktivitetshanteraren kan din Windows Explorer-process vara frusen. Det här problemet kan åtgärdas genom att öppna Aktivitetshanteraren och starta om Windows Explorer.

 13. Använd felsäkert läge för att felsöka. Starta om datorn i felsäkert läge genom att stänga av datorn och starta om den tre gånger. När du får Windows Recovery Environment väljer du Felsök > Avancerade alternativ > Startinställningar > Omstart. Vänta sedan på att din dator ska startas om och välj alternativ 5 för Säkert läge med nätverk. Om skärmen fungerar i återställningsmiljön och säkert läge, använd Felsäkert läge för att inaktivera startobjekt och tjänster tills du avgör vilken som är fel.

 14. Återställ grafikdrivrutinen. Om din skärm fungerar i felsäkert läge startar du sedan upp i felsäkert läge och rullar tillbaka grafikdrivrutinen. När du har återgått till en tidigare version, försök starta om.

 15. Inaktivera snabb start. Windows 10 har en snabb startfunktion som är utformad för att göra exakt vad namnet antyder, men det kan också orsaka ett svart skärmfel. Om du uppgraderade maskinvara som RAM innan du upplevde ett Windows 10-skärmfel, är det troligtvis orsaken.

  1. Så här inaktiverar du snabb start:
  2. Starta Windows i Säkert läge.
  3. Navigera till Kontrollpanel.
  4. Öppna System och säkerhet.
  5. Klick Strömalternativ.
  6. Välj Välj vad strömbrytaren gör från vänster ruta.
  7. Klick Ändra inställningar som för närvarande inte är tillgängliga.
  8. Ta bort rutan från Aktivera snabbstart låda.
  9. Klick Spara ändringar.
  10. Starta om din dator.
 16. Använd Systemåterställning. Åtkomst till systemåterställning på samma sätt som du öppnade felsäkert läge, men klicka på Systemåterställning istället för startinställningar. Använd Systemåterställning och rulla tillbaka till din senaste kända återställningspunkt. Du kan också söka efter berörda program samtidigt.

 17. Avinstallera Windows-uppdateringar. Återvinna återställningsmiljön, men välj Avinstallera uppdateringar. Därifrån väljer du avinstallera senaste funktionsuppdatering, logga in om du uppmanas till det och klicka på avinstallera funktionsuppgradering knapp.

 18. Om du fortfarande upplever en svart skärm efter att ha följt alla dessa steg kan du ha defekt maskinvara. Kontakta din hårdvarutillverkare eller Microsofts kundsupport för mer information.

Vad sägs om svart skärm under installationen av Windows 10?

Under installationsprocessen för Windows 10 är det normalt att skärmen ibland ser svart ut. Det kan faktiskt verka svart under en betydande tid även om installationsprocessen fortfarande körs i bakgrunden. Under normala omständigheter, med modern hårdvara, borde detta inte ta mer än ett par timmar. Om du fortfarande ser en svart skärm under Windows-installationen efter cirka sex timmar utan någon märkbar aktivitet kan det vara ett problem. Vid den här tiden kan du försöka stänga av datorn genom att trycka och hålla ned strömbrytaren. När den har stängts av kopplar du bort strömkabeln eller tar ut batteriet om du använder en bärbar dator. Med datorn helt avstängd och urkopplad, försök ta bort alla kringutrustning. Ta om möjligt bort allt utom en bildskärm, musen och tangentbordet, eftersom du behöver dessa objekt för att slutföra installationen. Koppla sedan in datorn igen och sätt på den med allt frånkopplat. Windows 10 bör återuppta installationsprocessen eller rulla tillbaka till den tidigare versionen av Windows. I båda fallen ska du försöka slutföra installationen med alla dina kringutrustningar frånkopplade och bara koppla upp dem igen efter installationen.