Saltar al contenido

Så här fixar du frysning och andra problem under Windows -start

13 de agosto de 2021
windows 7 install 13 crop 5968e3463df78c57f49e9f24

Ett särskilt frustrerande sätt som din dator kanske inte startar på är när du stöter på ett problem under Windows -startprocessen men inte har något att göra – ingen Blue Screen of Death eller annat felmeddelande. Kanske Windows 7 hänger vid start, vilket tvingar dig att titta på «Starta Windows» i en timme. Du tvingas starta om manuellt, bara för att se hur det fryser på samma plats igen. Eller kanske din Windows 10 -dator startar om automatiskt någon gång efter att den börjar laddas, vilket orsakar en så kallad «omstartslinga». Ibland kan datorn till och med stanna vid en punkt där du kan flytta musen men ingenting händer. Windows kan verka som om det fortfarande försöker starta, men så småningom måste du starta om datorn manuellt, bara för att se samma beteende igen! Om din dator faktiskt startar till Windows -inloggningsskärmen ser du någon form av felmeddelande, eller om du inte ens kommer förbi POST, se Så här fixar du en dator som inte slås på för ett bättre felsökningsguide för ditt specifika problem. Den här guiden gäller alla versioner av Windows, inklusive Windows 10 till Windows XP.

Så här åtgärdar du problem med stopp, frysning och omstart under Windows -start

 1. Stäng av datorn och slå på den igen. Tyvärr kan du inte starta om Windows ordentligt eftersom det inte är fullt laddat, så du måste göra det manuellt. Många saker händer i bakgrunden när Windows startar. Ibland fungerar saker inte exakt som de ska, särskilt efter att Windows har installerat uppdateringar eller om det skedde andra stora ändringar i operativsystemet förra gången det var igång. En omstart kan vara allt Windows behöver för att komma tillbaka på rätt spår. Om du ser en blå skärm full av information blinka på skärmen innan datorn startas om, är detta en blå skärm av döden och din dator råkar vara konfigurerad att starta om efter en. Du kan inaktivera denna automatiska omstart om du vill.

 2. Starta Windows i felsäkert läge, om du kan, och starta sedan om datorn ordentligt. Det stämmer – inte do allt i Säkert läge, bara gå in och starta om. Som du läste i den första idén ovan, hänger ibland uppdateringar eller andra saker på. Om en påtvingad total omstart inte fungerar, prova det från Säkert läge. Detta fungerar oftare än du tror.

 3. Reparera din Windows -installation. En vanlig orsak till att Windows fryser eller startar om automatiskt under Windows -startprocessen är att en eller flera viktiga Windows -filer är skadade eller saknas. Reparation av Windows ersätter dessa viktiga filer utan att ta bort eller ändra något annat på din dator. I Windows 10 kallas detta Återställ den här datorn. Windows 8 kallar det Återställ din dator eller Uppdatera din PC. I Windows 7 och Vista kallas detta för a Startreparation. Windows XP kallar det för en Reparationsinstallation. Reparationsinstallationen i Windows XP är mer komplicerad och har fler nackdelar än de reparationsalternativ som finns i de andra operativsystemen. Så om du är en XP -användare kanske du vill vänta tills du har provat steg 4 till 6 innan du ger detta ett skott.

 4. Starta Windows med Senast känd god konfiguration. Om du precis har gjort en ändring på din dator som du misstänker kan ha orsakat att Windows slutat starta ordentligt kan det hjälpa till med att börja med den senast kända goda konfigurationen. Detta kommer att återställa många viktiga inställningar till de tillstånd de var i förra gången Windows startade framgångsrikt, förhoppningsvis lösa detta problem och låta dig återgå till Windows.

 5. Starta Windows i felsäkert läge och använd sedan Systemåterställning för att ångra de senaste ändringarna. Windows kan frysa, stoppa eller starta om under startprocessen på grund av skador på en drivrutin, en viktig fil eller en del av registret. En systemåterställning kommer att återställa alla dessa saker till deras senaste fungerande ordning som helt kan lösa ditt problem. Beroende på anledningen till att Windows inte startar kanske du inte ens kan gå in i felsäkert läge. Lyckligtvis kan du också utföra en systemåterställning från avancerade startalternativ i Windows 10 eller Windows 8, eller systemåterställningsalternativ i Windows 7 eller Windows Vista, samt från din Windows installations -DVD. Observera att du inte kommer att kunna ångra en systemåterställning om det görs från felsäkert läge eller från systemåterställningsalternativ. Du kanske inte bryr dig eftersom du inte kan starta Windows normalt ändå, men det är något du bör vara medveten om.

 6. Skanna din dator efter virus, igen, från felsäkert läge. Ett virus eller annan typ av skadlig kod kan ha orsakat ett tillräckligt allvarligt problem med en del av Windows för att få det att sluta starta ordentligt. Om du inte kan komma in i felsäkert läge kan du fortfarande söka efter virus med en startbar malware -skanner. Se vår lista över gratis startbara antivirusverktyg för ett antal olika program som kan göra detta.

 7. Rensa CMOS. Om du rensar BIOS -minnet på moderkortet återgår BIOS -inställningarna till fabriksinställningarna. En felkonfiguration i BIOS kan vara orsaken till att Windows fryser under start. Om rensningen av CMOS löser ditt Windows -startproblem, se till att framtida ändringar i BIOS slutförs en i taget, så om problemet återkommer vet du vilken ändring som orsakade problemet.

 8. Byt ut CMOS -batteriet om din dator är mer än tre år gammal eller om den har varit avstängd under en längre tid. CMOS -batterier är mycket billiga och batterier som inte längre laddar kan säkert vara orsaken till att Windows fryser, stannar eller startar om vid start.

 9. Återställ allt du kan få tag på. Detta kommer att återupprätta de olika anslutningarna inuti din dator och är ofta en «magisk» lösning för startproblem som detta, särskilt omstart av loopar och fryser. Försök att återställa följande maskinvara och se om Windows startar korrekt:

  • Sätt tillbaka alla interna data- och strömkablar.
  • Sätt tillbaka minnesmodulerna.
  • Sätt tillbaka eventuella expansionskort.

  Koppla ur och anslut ditt tangentbord, mus och andra externa enheter också.

 10. Kontrollera orsakerna till elektriska shorts inuti datorn. En elektrisk kortslutning är ofta orsaken till omstartsslingor och hårda frysningar när Windows startar.

 11. Testa RAM -minnet. Om en av datorns RAM -moduler misslyckas helt kommer datorn inte ens att starta. För det mesta misslyckas dock minnet långsamt och kommer att fungera upp till en punkt. Om ditt systemminne misslyckas kan datorn starta men sedan frysa, stoppa eller starta om kontinuerligt någon gång under Windows -start. Byt ut minnet i din dator om det finns några problem i minnetestet.

 12. Testa strömförsörjningen. Bara för att din dator startar initialt betyder det inte att strömförsörjningen fungerar. Även om det kanske inte är vanligt att din dator kommer hela vägen till Windows -startprocessen med en skadad strömförsörjning, händer det och är värt en titt. Byt ut din strömförsörjning om dina tester visar ett problem med den.

 13. Byt ut hårddiskens datakabel. Om kabeln som ansluter hårddisken till moderkortet är skadad eller inte fungerar, kan du se alla typer av problem medan Windows laddas – inklusive frysning, stopp och omstart av loopar. Har du ingen extra datakabel för hårddisken? Du kan hämta en i vilken elektronikbutik som helst eller så kan du låna den som en annan enhet använder, som din optiska enhet, förutsatt att det är samma typ av kabel. Nyare enheter använder SATA -kablar och äldre enheter använder PATA -kablar. Se till att du har gjort ditt bästa för att slutföra felsökningsstegen fram till den här. Steg 14 och 15 involverar båda svårare och destruktiva lösningar för frysning, stopp och kontinuerliga omstartsproblem under Windows -start. Det kan vara så att en av nedanstående lösningar är nödvändig för att åtgärda ditt problem, men om du inte har varit flitig med din felsökning fram till denna punkt kan du inte säkert veta att en av de enklare lösningarna ovan inte är rätt ett.

 14. Testa hårddisken. Ett fysiskt problem med din hårddisk är verkligen en anledning till att Windows kan starta om kontinuerligt, frysa helt eller stanna i spåren. En hårddisk som inte kan läsa och skriva information ordentligt kan verkligen inte ladda ett operativsystem korrekt. Byt ut din hårddisk om dina tester visar ett problem. När du har bytt hårddisk måste du utföra en ny installation av Windows. Om din hårddisk klarar ditt test är det fysiskt bra, så orsaken till problemet måste vara med Windows, i så fall kommer nästa steg att lösa problemet.

 15. Utför en ren installation av Windows. Denna typ av installation kommer fullständigt radera enheten och installera Windows igen från början. I steg 3 rekommenderade vi att du försöker lösa Windows-orsakade startproblem genom att reparera Windows. Eftersom denna metod för att fixa viktiga Windows-filer är icke-destruktiv, se till att du har provat det innan den helt destruktiva, sista utväg rena installationen i det här steget.