Saltar al contenido

Så här fixar du Overscan i Windows 10 för att passa på skärmen

23 de junio de 2021
how to fix overscan in windows 10 to fit to screen 96f90070299c42db923a856d37f53885

Överskalning, även kallad överskanning, är när en dators skärm renderas utanför det synliga området på en bildskärm eller TV-skärm. Det är som att ha de yttre kanterna på ett foto delvis täckt av en bildram på grund av att bilden är för stor. «Hur fixar jag mitt skrivbord över skalning?» och «Hur får jag Windows 10 att passa min TV-skärm?» är två frågor som ställs av nya bildskärms- och TV-ägare. Lyckligtvis finns det beprövade lösningar som är relativt enkla och snabba att implementera.

Orsaker till Overscan på Windows 10

En enkel felkommunikation mellan Windows 10-datorn och den anslutna skärmen orsakar vanligtvis överskanning. Medan bildskärmar, TV-skärmar och Windows 10-enheter i allmänhet alla har funktioner som automatiskt kan upptäcka och implementera de bästa upplösnings- och bildskärmsinställningarna, ibland fungerar de inte. Användaren får justera inställningarna tills allt ser ut som det ska. Ibland kan ett föråldrat operativsystem eller en drivrutin också orsaka överskalning.

Så här fixar du skrivbordsöverskalning och överskanning

«Så hur fixar jag problem med överskärmskärm?» Oavsett om du upplever överskanning på Windows 10 eller om du misstänker att din TV kan vara problemet, finns det några beprövade lösningar som du kan prova. Här är alla de bästa sätten att fixa över skalning listade från snabbaste till mer avancerade.

 1. Koppla bort och anslut HDMI-kabeln igen. Ett problem kan ligga bakom din Windows 10-dators skärm, inte spegla eller projicera på din TV korrekt. Koppla bort HDMI-kabeln och sätt sedan i den igen för att se om det löser problemet.

 2. Justera TV: ns skärminställningar. När du har anslutit din Windows 10-dator till din TV använder du TV: ns inställningar för att justera bildförhållandet och det synliga skärmområdet. Namnen på dessa inställningar ändras beroende på tillverkare men kallas vanligtvis Visa, Skärm, eller Bild. Vissa smarta TV-apparater, som de som tillverkats av LG, Sony och Samsung, kan dölja dessa alternativ i en sekundär inställningsmeny på TV: ns hemskärm, inte inom de vanliga åtgärdsmenyerna eller popup-alternativen.

 3. Ändra skärmupplösningen i Windows 10. Efter att ha anslutit till TV-skärmen eller datorskärmen, experimentera med olika skärmupplösningar i Windows 10-inställningar tills du kommer till en som ser ut som du vill.

 4. Använd skärmskalning i Windows 10. Dessa visningsinställningar kan justera hur text, appar och andra aspekter av Windows 10 återges på bildskärmar. Om du ändrar dem kan du åtgärda skrivbordet över skalningsproblem som du upplever.

 5. Justera bildskärmsinställningarna manuellt. De flesta bildskärmar har fysiska knappar som visar en meny med olika skärminställningar. Du kan vanligtvis använda dessa inställningar för att ändra storlek eller ändra storlek på en Windows 10-dators skärm och ta bort beskuret innehåll på grund av överskanning.

 6. Uppdatera Windows 10. Uppdateringsprocessen kan fixa olika buggar och förbättra stödet för ett stort antal skärmtyper.

 7. Uppdatera dina drivrutiner. I likhet med uppdateringen av operativsystemet Windows 10 kan uppdatering av dina drivrutiner också krossa eventuella fel eller fel som du upplever. I det här fallet uppdaterar du drivrutinerna för dina skärmar och skärmadaptrar.

 8. Använd AMDs Radeon-programvaruinställningar. Om din dator har en AMD GPU kan du använda Radeon Software-appen för att åtgärda överskanningsproblem genom att öppna den och klicka inställningar > Visa, och justera skjutreglaget för HDMI-skalning.

 9. Använd Intel Graphics Control Panel. Har en Windows 10-dator som körs på en Intel-processor? Öppna Intel Graphics Control Panel och klicka på Visa. Experimentera med de olika alternativen tills förhandsgranskningen ser ut som du vill och klicka sedan på Tillämpa för att tillämpa inställningarna.

 10. Fixa skrivbordet över skalning med Nvidia Control Panel. Om din Windows 10-dator har en Nvidia GPU öppnar du Nvidia-kontrollpanelen och klickar på Visa > Justera skrivbordsstorlek och position, bocka av Aktivera storlek på skrivbordet och klicka sedan på Ändra storlek när du är ansluten till monitorn.

 11. Kalibrera din bildskärm. Windows 10 har ett inbyggt kalibreringsverktyg som du kan använda för att åtgärda olika visningsproblem som är associerade med din bildskärm. Det finns också kalibreringsappar från tredje part som kan laddas ner och användas.