Saltar al contenido

Så här fixar du problem med den trådlösa adaptern eller felmeddelandet för åtkomstpunkten

30 de junio de 2021
GettyImages 875247462 a495c84d2fee40b18ace180a637a656e

Få saker är mer frustrerande än att inte ha nätverksanslutning när du verkligen behöver det. En av de mest irriterande indikatorerna för detta är Windows «problem med trådlös adapter eller åtkomstpunkt» felmeddelande, främst för att det inte ger användarna någon tydlig plats att börja felsöka.

Orsaker till problem med trådlös adapter och felmeddelande om åtkomstpunkt

Även om det finns en mängd specifika orsaker till denna typ av anslutningsfel, som du måste bestämma genom en systematisk eliminationsprocess, har de i allmänhet att göra med antingen problem med ditt operativsystem som interagerar med åtkomstpunkten eller problem med åtkomst punkt som erbjuder nätverket till klientenheter (som din Windows-enhet). De flesta problem härrör från skrivbordets Windows-sida av anslutningen och kan vara allt från att programvaran misstolkar anslutningen på något sätt, eller hårdvara som det trådlösa kortet inte aktiveras ordentligt. Det finns mindre problem på åtkomstpunktsidan på grund av dess relativa enkelhet jämfört med en stationär enhet, men det kan fortfarande uppstå en uppdelning där, till exempel att nätverket inte sänds ordentligt.

Hur man löser problem med trådlös adapter och åtkomstpunktfel

Det finns ett enormt antal anslutningsproblem som kan orsaka detta fel, men här är några av de vanligaste orsakerna du troligen kommer att stöta på och hur du ska hantera dem.

  1. Se till att din trådlösa adapter är på. Att kontrollera om din trådlösa adapter är avstängd eller om du lämnade flygplansläge aktiverat är ett snabbt och enkelt första steg i felsökning. Det är inte bara bra att utesluta denna möjlighet tidigt, men du skulle bli förvånad över hur ofta det här blir källan till problemet.

  2. Koppla bort och återanslut till det trådlösa nätverket. Ibland behöver din enhet bara försöka ansluta sig till nätverket. Detta är särskilt vanligt när nätverket för åtkomstpunkten du är ansluten till har en målsida som kräver att användare loggar in, eftersom det är lätt för portalsidan att tappas eller inte laddas ordentligt. Att börja om ger det en ny chans att leverera målsidan så att du kan logga in och vara på väg.

  3. Kontrollera konfigurationen för den trådlösa nätverksanslutningen. Det är möjligt att åtkomstpunkten förväntar sig att din enhet ska hantera anslutningen på ett sätt, bara för att din enhet ska konfigurera anslutningen på ett annat sätt. Till exempel kan din enhets anslutningsprofil för nätverket ange fel säkerhetskryptering.

  4. Glöm det trådlösa nätverket och anslut igen från grunden. Detta är användbart, särskilt om du har sparat ett nätverk under lång tid, men det har sedan dess ändrat nätverkskryptering eller någon annan egendom.

  5. Starta om din åtkomstpunkt. Det kan vara så att din Windows 10-enhet fungerar som den ska, men routern eller åtkomstpunkten som är värd för nätverket har nått ett felläge någon gång. Din bästa insats för att åtgärda detta är att strömcykla routern, vilket ger din åtkomstpunkt den bästa chansen att börja på nytt och återställa sin korrekta konfiguration.

  6. Se till att alla dina drivrutiner är uppdaterade. Drivrutiner för trådlöst gränssnitt får ständigt uppdateringar för att lägga till funktionalitet eller reparera befintlig funktionalitet. Om du saknar dessa uppdateringar kan Windows 10 vara oförmögen att köra enhetens nätverksgränssnitt ordentligt och kommunicera med åtkomstpunktens nätverkshårdvara.