Saltar al contenido

Så här installerar du Windows Vista Service Pack 2 (SP2)

8 de agosto de 2021
serious businessman working at computer in office 595346543 57b60abd3df78c69096b2eca

Windows Vista, nu med SP2

Många avfärdade helt och hållet Windows Vista när det släpptes första gången 2007, men sanningen är att det fortfarande finns mycket Vista i de operativsystem som har följt. Speciellt Windows 7, som lånat mycket av Vista: s styrkor samtidigt som de tonade ner de mer irriterande aspekterna som användarkontokontroll (UAC). Även om Vista inte är allas favorit, blev operativsystemet mycket bättre med tiden, särskilt 2009 när Service Pack 2 (SP2) rullade ut. Den uppdateringen till Vista har lagt till flera viktiga nya funktioner, inklusive möjligheten att spela in data till Blu-ray-skivor, förbättrat Bluetooth- och Wi-Fi-stöd, bättre skrivbordsökning och bättre energieffektivitet. Om du laddar om Vista till en äldre maskin med pre-Service Pack 2-skivor vill du definitivt ladda ner och installera Vista SP2. Så här gör du.

Säkerhetskopiera, säkerhetskopiera och sedan säkerhetskopiera lite mer

Windows Vista Backup och återställningscenter

Windows Vista: s säkerhetskopierings- och återställningscenter.

Frågesport: Vad är det första du bör göra innan du installerar en större uppdatering till någon version av Windows? Om du sa, «säkerhetskopiera dina personliga filer.» Du har helt rätt. Det finns inget värre än att hantera en dålig uppdatering som förstör dina filer på grund av en skadad fil, ström eller mekaniskt fel. Om din dator går på tok under en uppdatering – och låt oss vara ärliga med en gammal Vista -maskin som är mycket, mycket möjligt – låt den inte ta dina foton, videor och dokument med sig. Vista har ett inbyggt backupverktyg som förmodligen är din mest pålitliga insats med tanke på operativsystemets ålder. För en steg-för-steg-uppdelning, kolla About: s handledning om hur du använder Vista: s inbyggda backupverktyg.

Utför kontroller före installationen

Windows Vista SP1

Windows Vista SP1 krävs innan du installerar SP2.

Nu när ni alla har säkerhetskopierat är det dags. Innan du installerar Vista SP2 -uppgraderingen, låt oss dock utföra följande kontroller. Se till att Windows Vista Service Pack 1 (SP1) är installerat innan du försöker installera Vista SP2. SP1 är en förutsättning för att installera dess efterträdare. Mer information om SP1 finns på Microsofts webbplats. Om du inte är säker på om du har SP1, fortsätt bara använda Windows Update för att söka efter nya uppdateringar genom att gå till Start> Kontrollpanelen. Skriv sedan Windows uppdatering in i Kontrollpanelen sökruta. När du landat på Windows Update klickar du på Kolla efter uppdateringar och installera sedan alla nödvändiga. Det fina med Windows Update är att det inte låter dig installera uppdateringar utan att först installera deras förutsättningar.

Slutkontroller

Windows Vista

Resten av våra kontroller före uppgradering är ganska enkla. Här är vad du behöver göra. Var säker:

  • Det finns en konstant strömförsörjning så att datorn inte stängs av under uppgraderingen.
  • Det finns tillräckligt med hårddiskutrymme. Vista SP2 kan använda upp till 2 GB utrymme.
  • För att göra en sista kontroll för att se till att alla viktiga filer säkerhetskopieras före uppgraderingen
  • Att ditt antivirusprogram är inaktiverat och alla program är stängda innan uppgraderingen påbörjas.

När uppgraderingen har börjat kommer du inte att kunna använda din dator. Det kan ta upp till en eller två timmar innan installationen är klar.

Installera Vista SP2 -uppgraderingen

installera vista sp2 -uppgradering

Nu är det dags att bli seriös. Låt oss uppgradera. Om du bara använder Windows Update för att uppgradera till SP2 gäller instruktionerna nedan inte. Om du däremot laddade ner Vista SP2 direkt från Microsofts nedladdningscenter för att installera det manuellt, så här är vad du behöver göra. 1. Starta Vista SP2-uppgraderingen genom att dubbelklicka på installationsfilen. 2. När Välkommen till Windows Vista Service Pack 2 fönstret visas, klicka Nästa. Följ nu bara instruktionerna på skärmen. Din dator kan starta om flera gånger som en del av installationen. Koppla inte ur eller stäng av datorn under installationen. När installationen av SP2 är klar visas ett meddelande på skärmen som informerar dig om att «Windows Vista SP2 körs nu». 3. Om du inaktiverade antivirusprogram innan du installerade Vista SP2, aktivera det igen. Om du har problem med installationen måste du besöka din lokala datorverkstad eftersom Microsoft inte längre erbjuder gratis support för Windows Vista Service Pack -problem.