Saltar al contenido

Så här kalibrerar du ditt Android-batteri

12 de julio de 2021
GettyImages 1145030948 683d5f88ad4d4c628ecbe84ea053d340

Ofta när en telefons batteri fungerar konstigt antar folk att det är dags för en ny telefon. Men så är inte alltid fallet. Istället kan du helt enkelt behöva kalibrera ditt batteri. Här är varför du ska utföra en Android-batterikalibrering och hur du gör det.

Varför behöver jag kalibrera mitt batteri?

Batterier kommer oundvikligen att minska prestanda över tid. Det är bara enkel fysik: När joner flyter mellan anoden och katoden på ett batteri slits katoden ut. Faktum är att detta händer även om du lämnar telefonen i en låda. Och det gäller alla batterier, från din bil till din telefon. Den här prestandanedsättningen är dock sällan så dramatisk som din telefon kanske gör. Du kan se uttalanden om att batterier räcker i «endast» 500 laddningscykler, men som alla produkter kan prestanda variera från batteri till batteri och till och med mellan enskilda batterier av samma typ. Det beror också på dina laddningsvanor; om du laddar din telefon till 100% och sedan inte använder telefonen så ofta, låter den laddas ur hela vägen till nästan tom, kommer du att uppleva en helt annan batteritid än en telefon du ständigt använder med skärmen på full kul.

Som ett resultat är telefonens verktyg för spårning av batterier och själva batteriet vanligtvis åtminstone något ur spel med varandra. Denna desynkronisering är vanligt eftersom batterierna tappar mindre prestanda. Ändå kan även små mängder desynkronisering utlösa förödelse; tänk om din bensintank angav att den var ”full” när den egentligen bara var 75% full. Du skulle antagligen ha det bra för det mesta, men när du trycker på är det där du stöter på problem. När du lägger till problemet, när din telefon kämpar för att förstå vad den får veta, staplas dåliga data upp, vilket orsakar fel och gör det svårare att få en korrekt läsning. Kalibrering kommer att «rensa däcken» och göra det lättare att göra genom att låta din telefon räkna ut vad som är 0% och vad som är 100%.

När ska jag kalibrera mitt batteri?

Helst bör du kalibrera ditt batteri varannan till var tredje månad, efter att din telefon har utsatts för extrem kyla eller extrem värme, eller om din telefon visar följande symtom:

 • Visar full laddning och tappar sedan plötsligt extremt lågt.
 • Att hålla sig fast på en laddningsprocent under långa perioder.
 • Visar samma laddningsprocent efter både laddning och urladdning.
 • Urladdning snabbare än väntat.
 • Vägrar att ladda.
 • Behöver ladda telefonen flera gånger om dagen eller behöva lämna den inkopplad under dagen.
 • Rapportera batteriproblem via popup även om telefonen fungerar bra annars.

Innan du kalibrerar batteriet

Om det är möjligt ska du visuellt inspektera batteriet före kalibrering. Om du ser utbuktningar eller läckage, eller om telefonens hölje börjar lossna eller spricka, är ditt batteri i sig skadat och måste bytas ut. Detta gäller särskilt om det uppstår en märkbar nedgång i batteriprestanda omedelbart efter att du tappat telefonen. Du bör också rensa din Android-telefons cache och, om tillgängligt, köra alla tillgängliga firmware- och operativsystemuppdateringar. Detta hjälper till med kalibreringsprocessen och kan ta itu med andra problem.

Behöver jag rota min telefon för att kalibrera mitt batteri?

Du kan läsa att rota din enhet och ta bort en viss fil, vanligtvis kallad batterystats.bin, är det enda sättet att verkligen kalibrera ditt batteri. Detta är inte korrekt. Vad exakt den här filen gör varierar från företag till företag, men i allmänhet lagras den databas som telefonens batteriindikator använder för att informera dig om telefonens laddning. Att radera den här filen kan vara något snabbare och det är vanligtvis ofarligt. Men såvida inte din enhet redan är rotad, är proceduren för kalibrering av batteriet tillräckligt enkelt för att det sannolikt är ett onödigt steg. Och om du inte är säker på hur din telefon använder den här filen eller någon fil, bör du lämna den i fred.

Så här kalibrerar du ditt Android-batteri

Du kanske vill samordna den här processen när du är nära en fast telefon, stannar hemma för dagen eller på annat sätt inte behöver din telefon. Lämna inte telefonen urladdad under långa perioder. Om du gör det kan det tvinga det till «djup urladdning», vilket sliter batteriet helt och kräver att det byts ut. Du kan använda telefonen normalt under urladdningsprocessen.

 1. Låt telefonen ladda ur batteriet tills den stänger av sig själv.

 2. Slå på telefonen och låt den stänga av sig själv igen.

 3. Lämna din telefon, anslut den till en laddare och lämna den ensam tills den visar att den är 100% laddad.

 4. Koppla ur telefonen och slå på den och kontrollera sedan batteriindikatorn för att se om batteriet är 100%. I så fall är du klar. Om inte, koppla in den igen tills den säger att den är laddad till 100%. Du kan behöva upprepa dessa steg flera gånger för att få din telefon så nära 100% som möjligt. Om din telefon inte laddas utöver den initiala procentsatsen du ser kan det vara en indikator på mer komplicerade batteriproblem. Ta den till en certifierad verkstad eller transportföretag.

 5. När du väl är nöjd är den så laddad som den blir, låt den köra tills den stänger av sig själv.

 6. Ladda telefonen helt när den är avstängd. Slå på den och ditt batteri ska kalibreras.