Saltar al contenido

Så här ställer du in Instagram-föräldrakontroll

21 de junio de 2021
GettyImages 925538654 e08a3a2cc516434d89bdf7cac87102d8

Instagram är en populär och rolig app för människor i alla åldrar, men det är också en plats där nästan vem som helst kan stöta på bedrägerier, tydligt innehåll, trakasserier, nätmobbning och missbruk. Det är därför det är viktigt att ställa in Instagram Parental Controls innan dina barn stöter på känsligt innehåll.

Ålderskrav för Instagram-konto

Många föräldrar undrar om de kan komma åt tonåringens Instagram-konto. Enligt Instagram förbjuder integritetslagar dem att ge någon, även en förälder, tillgång till ett konto som tillhör en auktoriserad kontoinnehavare. En auktoriserad kontoinnehavare är alla användare som är minst 13 år gamla. Om din tonåring är minst 13 måste du arbeta med dem för att vidta flera extra säkerhets- och sekretessåtgärder över hela deras konto för att skydda dem. Om en Instagram-användare är under 13 år måste det tydligt anges i profilbeskrivningen att kontot hanteras av en förälder eller chef. Om ditt barn är under 13 år och deras konto inte hanteras av en förälder eller chef kan du rapportera att kontot tillhör en mindreårig användare för att få bort det från Instagram.

Öka dina föräldrakontroll på Instagram

Instagram har inga förälderspecifika säkerhets- eller säkerhetsfunktioner inbyggda i plattformen för att hjälpa dem att övervaka tonåringens konto. Du och din tonåring kan dock arbeta tillsammans genom att utnyttja plattformens allmänna säkerhets- och säkerhetsfunktioner (liksom bästa praxis) för att förhindra att de utsätts för eller blir offer för något misstänkt eller kränkande.

  1. Ställ in din tonårs profil på privat så att bara följare kan se deras inlägg och berättelser. Nya användare som väljer att följa en privat profil måste godkännas först. Även om din tonåring taggar sina inlägg med en platstagg eller en hashtagg kan den inte ses av icke-följare.

  2. Ta bort okända följare. Detta blockerar dem inte; det tar helt enkelt bort dina tonårs inlägg och berättelser från deras flöde. Om en borttagen följare försöker följa om och din tonårs profil är inställd på privat kan de avvisas.

  3. Undvik att inkludera personlig information i profilens biobeskrivning. Ett privat konto visar fortfarande ett namn, profilbild, biobeskrivning och webbplats för icke-följare. Av denna anledning är det viktigt att se till att din tonåring avstår från att inkludera personlig information som deras adress, telefonnummer, sociala nätverkslänkar, skola, plats och mer.

  4. Filtrera bort oönskade kommentarer så att de inte visas i inlägg. Från din tonårs kommentarinställningar (Profil > Meny > inställningar > Integritet > Kommentarer), kan du slå på en general Dölj stötande kommentarer inställning eller använd Manuellt filter inställning för att ange nyckelord som du inte vill se. Alla kommentarer som fångas av dessa filter tas bort automatiskt av alla som försöker lägga upp dem.

  5. Blockera kommentarer från specifika personer. Du kan välja Blockera kommentarer från och sök sedan efter personer som ska läggas till i listan i tonåringens kommentarinställningar. Den som har lagts till kommer inte att meddelas att de är blockerade från att kommentera dina inlägg eller berättelser. När de försöker lämna en kommentar är det bara synligt för dem – inte för din tonåring eller för någon annan.

  6. Dölj berättelser från specifika följare. Berättelser kan döljas från alla individer eller flera följare så att de aldrig visas i deras berättelser flöde eller som en uppdatering på din tonåring profil. Detta är användbart om din tonåring delar berättelser som inte är lämpliga för eller tillämpliga på vissa följare.

  7. Använd nära vänner när du delar berättelser. Din tonåring kan använda Instagrams nära vänner-funktion för att skapa en lista över personer de vill dela sina berättelser med på en mer privat basis. Detta erbjuder en liknande lösning för att dölja berättelser från vissa Instagram-användare genom att uppmuntra din tonåring att bara dela berättelser med de mest relevanta personerna.

  8. Begränsa interaktionen med vissa användare. Tryck på tre prickar i det övre högra hörnet av en användares profil och välj Begränsa. Endast din tonåring och den begränsade användaren kan se kommentarer som den begränsade användaren lämnar på din tonårs inlägg (tills kommentaren godkänns). Direktmeddelanden visas också som meddelandeförfrågningar, som kan godkännas eller avvisas innan du läser dem.

  9. Blockera användare på Instagram. Det är nödvändigt att blockera en användare om du inte vill att de ska försöka följa din tonåring eller skicka dem direktmeddelanden. När din tonåring blockerar någon på Instagram är deras profil helt dold och otillgänglig för den blockerade användaren, även om de försöker söka efter dem.

  10. Prata med din tonåring om Instagram-bedrägerier. Det finns flera, som Instagram-bluffen, som kan misstas för legitim kontoaktivitet. Se till att du och din tonåring är medvetna om de senaste bedrägerierna på plattformen och rapportera alla konton som ser misstänkta ut. För att rapportera ett konto, tryck på tre prickar i det övre högra hörnet av användarens profil (eller direktmeddelandechatt) och tryck sedan på Rapportera.