Saltar al contenido

Så här ställer du in tal till text på Android

21 de junio de 2021
how to set up speech to text on android 0 928c48ab121248f9aa543a136d971f9a

Android-telefoner levereras med en praktisk tal-till-text-omvandlare som låter dig diktera textmeddelanden, e-postmeddelanden och annan text som du vanligtvis måste skriva med skärmtangentbordet. Det är aktiverat som standard, men det kanske inte är uppenbart hur man anpassar och använder den här kraftfulla funktionen. Här är vad du behöver veta för att få ut det mesta av tal-till-text på Android. Denna konvertering av tal till text skiljer sig från att använda din Android-telefon för att läsa text högt för dig.

Hur man använder röst till text på Android

Du kan börja använda din röst för att diktera text direkt, i vilken app du vanligtvis skriver med tangentbordet på skärmen.

 1. Starta vilken app du kan skriva in, till exempel e-post eller meddelanden, tryck sedan i ett textfält så att tangentbordet på skärmen visas.

 2. Tryck på Röstinmatning ikon som ser ut som mikrofon. På Gboard-tangentbordet (standard för många Android-telefoner) är det i det övre högra hörnet på tangentbordet. Om du använder ett annat tangentbord kan det vara någon annanstans. På det populära Swype-tangentbordet, till exempel, tryck och håll ned kommatangenten för att få mikrofonen.

 3. När du talar bör du se att ditt tal omvandlas automatiskt till text.

 4. När du är klar trycker du på Röstinmatning ikonen en andra gång för att redigera den översatta texten som vanligt, sedan Skicka eller Spara texten efter önskemål.

 5. Om du använder några tangentbord (som Swype eller Grammarly) kan du se ett fönster med en mikrofonknapp medan du dikterar. Tryck här för att växla mellan inspelning och paus.

 6. Om du har en Samsung-telefon kan du se några extra textredigeringsalternativ längst ner i röstinmatningsfönstret. Du kan lägga till skiljetecken som ett kommatecken eller en period eller använda backstegstangenten för att radera hela ord åt gången.

  Röstdiktat kontrollerar på en Samsung Galaxy S10.

Hur man anpassar tal till text på Android

Du kan börja använda telefonens tal till text-funktion direkt, men du kan också anpassa dess beteende.

 1. Gå till inställningar > Allmän förvaltning > Språk och inmatning.

 2. Knacka Skärmtangentbord.

  adsfadsf

 3. Knacka Googles röstskrivning.

 4. Om ditt föredragna språk inte redan är markerat, tryck på språk att välja det. Om du vill kunna diktera till din telefon när det inte finns någon internetanslutning, tryck på Offline taligenkänning. Tryck på om ditt föredragna språk inte redan är installerat Allt, ladda sedan ner det språk du väljer.

 5. Du kan också styra hur tal till textmotor reagerar på obscent språk. Om ett potentiellt stötande ord dikteras visas ordet som standard med asterisker. Du kan kontrollera detta genom att växla Dölj stötande ord på eller av.

  Välja tangentbordsinställningar på Android.

Tips för att få ut det mesta av tal-till-text

Att använda tal istället för att skriva är ett kraftfullt sätt att spara tid och arbeta mer effektivt, eftersom du nästan säkert kan diktera ett meddelande snabbare än du kan skriva det. Här är några tips för att få ut mesta möjliga av text till tal.

 • Tala tydligt och långsamt. Om du pratar snabbt eller slurpar ord tillsammans blir talöversättningen mindre exakt och du måste slösa tid på att redigera den efter att den har översatts.
 • Tala skiljetecken när du pratar. Det kanske låter konstigt i början, men du kan skapa polerade, läs-för-skicka meddelanden genom att säga skiljetecken som en del av meddelandet, till exempel genom att säga «Hej, hur mår du frågetecken jag är bra period.»
 • Lägg till poster i den personliga ordlistan. Du kan lägga till specialiserade ord som du använder ofta, liksom namn på personer och platser som Android har svårt att förstå. Lägg till ordboken genom att söka efter «lexikon«i appen Inställningar och tryck sedan på + för att lägga till ordlistan.
 • Undvik bullriga miljöer. Du får bättre resultat genom att diktera i tysta utrymmen.