Saltar al contenido

Så här startar du Windows XP i felsäkert läge

27 de junio de 2021
windows xp logo 5880e3675f9b58bdb36c0a91

Att starta din dator i Windows XP felsäkert läge kan hjälpa dig att diagnostisera och lösa många allvarliga problem, särskilt när det inte är möjligt att starta normalt. Inte en Windows XP-användare? Se Hur startar jag Windows i felsäkert läge? för specifika instruktioner för din version av Windows.

Tryck på F8 före Windows XP-skärmen

För att börja, sätt på datorn eller starta om den.

Precis innan Windows XP-skärmen visas ovan, tryck på F8 för att öppna Windows Avancerade alternativmenyn.

Välj ett Windows XP-felsäkert alternativ

Skärmdump av menyn Avancerade alternativ i Windows XP

Du bör nu se skärmen Windows Advanced Options Menu. Om inte, kanske du har missat det lilla fönstret att trycka på F8 från steg 1 och Windows XP fortsätter förmodligen nu att starta normalt om det kan. Om så är fallet startar du bara om datorn och försöker trycka på F8 om igen. Här presenteras tre olika varianter av Windows XP Safe Mode som du kan gå in i:

  • Säkert läge – Detta är standardalternativet och är oftast det bästa valet. Detta läge laddar endast de absoluta minimiprocesser som krävs för att starta Windows.
  • Säkert läge med nätverk – Det här alternativet laddar samma processer som Säkert läge men inkluderar även de som gör att nätverksfunktionerna i Windows fungerar. Detta är värdefullt om du kan behöva komma åt internet eller ditt lokala nätverk under felsökning.
  • Felsäkert läge med kommandotolk – Den här smaken i Säkert läge laddar också en minsta uppsättning processer men ger åtkomst till kommandotolken. Detta är ett värdefullt alternativ om mer avancerad felsökning är nödvändig. Det är dock lite annorlunda, så kolla in Windows XP felsäkert läge med kommandotolken för mer information.

Markera antingen med piltangenterna på tangentbordet Säkert läge eller Säkert läge med nätverk och tryck på Stiga på.

Välj det operativsystem som ska startas

Skärmdump av alternativet för operativsystemsval under en Windows XP-start i felsäkert läge

Windows behöver veta vilken operativsysteminstallation du vill starta. De flesta användare har bara en enda Windows XP-installation, så valet är vanligtvis klart. Markera rätt operativsystem med piltangenterna och tryck på Stiga på.

Vänta tills Windows XP-filer laddas

Skärmdump av Windows XP som laddar filer i säkert läge

Minsta systemfiler som krävs för att köra Windows XP laddas nu. Varje fil som laddas visas på skärmen. Du behöver inte göra någonting här, men den här skärmen kan ge ett bra ställe att börja felsöka om din dator har mycket allvarliga problem och felsäkert läge inte laddas helt. Till exempel, om Säkert läge fryser på den här skärmen, dokumentera den senaste Windows-filen som laddades och sök sedan i Lifewire eller resten av internet för felsökningsråd.

Logga in med ett administratörskonto

Skärmdump av Windows XP-inloggningsskärmen

För att använda Säkert läge måste du logga in med ett administratörskonto eller ett konto som har administratörsbehörighet. På datorn som visas ovan har både vårt personliga konto, Tim och det inbyggda administratörskontot, Administratör, administratörsbehörighet så att någon kan användas för att gå in i felsäkert läge. Om du inte är säker på om någon av dina personliga konton har administratörsbehörighet väljer du Administratör konto och ange sedan lösenordet. Är du inte säker på vad lösenordet är till administratörskontot? Se Så här hittar du Windows-administratörslösenordet för mer information.

Fortsätt till Windows XP felsäkert läge

Skärmdump av Windows XP-skrivbordsmodulen Felsäkert läge

När «Windows körs i säkert läge«dialogrutan som visas ovan visas, välj Ja för att gå in i felsäkert läge.

Gör nödvändiga ändringar i Windows XP felsäkert läge

Skärmdump av Windows XP i felsäkert läge

Det är allt! Du ska nu vara i felsäkert läge. Gör alla ändringar du behöver göra och starta sedan om datorn. Förutsatt att det inte finns några kvarvarande problem som förhindrar det, bör datorn starta till Windows XP normalt efter en omstart. Som du kan se på skärmdumpen ovan är det väldigt enkelt att identifiera om en Windows XP-dator är i felsäkert läge eftersom texten «Säkert läge» alltid kommer att visas i varje hörn av skärmen.