Saltar al contenido

Så här tar du bort leveransoptimeringsfiler i Windows 10

30 de junio de 2021
how to delete delivery optimization files in windows 10 4774878 1 b3b32beab1a1433b8aa19bd3de43f76b

Vad du ska veta

 • Start > Diskrensning > Leveransoptimeringsfiler > OK.
 • Så här inaktiverar du leveransoptimering: inställningar > Uppdateringar och säkerhet > Leveransoptimering och ställ in Tillåt nedladdningar från andra datorer till Av.

Leveransoptimering justerar bandbredden som ditt system använder för att installera och uppdatera filer. Du kanske vill ta bort filerna eller stänga av funktionen helt för att ha mer kontroll över nedladdningar och spara diskutrymme.

Hur man tar bort leveransoptimeringsfiler

Ta följande steg för att ta bort optimeringsfiler:

 1. Klicka på Start menyn och hitta Diskrensning Ansökan.

 2. Välj Leveransoptimeringsfiler kryssrutan för att inkludera dem i saneringen.

 3. Avmarkera andra typer av filer efter önskemål.

 4. Klicka på OK för att utföra.

När processen är klar återförs allt diskutrymme till dig.

Inaktiverar leveransoptimering

Om du inte vill ha någon del av denna leveransoptimeringsfel, kan du också inaktivera den helt.

 1. Tryck Vinn + x och Välj inställningar i menyn.

  Win + x-menyn med inställningar markerade

 2. Välj Uppdateringar och säkerhet.

  Windows-inställningar med uppdateringar och säkerhet markerade

 3. Välj Leveransoptimering i den vänstra panelen.

  Uppdaterings- och säkerhetsskärmen i Windows med leveransoptimering markerad

 4. Vänd på Tillåt nedladdningar från andra datorer växla till av.

  Skärmen för leveransoptimering i Windows-inställningar

Vad är leveransoptimeringsfiler?

När det ger uppgraderingar till Windows 10 publicerar Microsoft filerna som innehåller uppdateringarna till sina servrar. Eftersom många Windows-installationer är inställda på att uppdateras automatiskt blir resultatet miljontals förfrågningar om att ladda ner uppdateringsfilerna. Detsamma gäller appar som Microsoft serverar i Windows Store. Leveransoptimeringsfiler är kopior eller «cachar» av dessa filer på datorerna i användare, förutom Microsofts egna kopior. När din maskin hämtar uppdateringsfilerna kan den faktiskt ta tag i kopiorna som lagras på en annan användares Windows 10-dator. Detta innebär inte bara minskad belastning på Redmonds servrar, utan snabbare nedladdningar för dig. Precis som peer-to-peer-applikationer som BitTorrent kan din maskin hämta från den snabbaste källan. Detta kan inkludera andra källor i ditt närområde eller till och med ditt lokala nätverk.

Påverkar leveransoptimeringsfiler min säkerhet?

Tanken på att några främlingar lyfter filer från din dator kan verka skrämmande. Men det finns några anledningar till att detta inte är något att oroa sig för:

 • Microsoft har vidtagit extra åtgärder för att säkerställa att andra datorer bara kan komma åt uppdateringsfilerna själva. Den här funktionen är inbyggd på OS-nivå och har samma säkerhetsnivå som Windows.
 • Det finns också steg för att se till att din integritet är säker. Den här funktionen skickar eller tar bara emot samma filer som du får från Microsoft, aldrig några egna.
 • Slutligen har peer-to-peer-teknik funnits under en tid, så det här är inte mer riskabelt än BitTorrent-klienten som du använder för att ladda ner din favoritprogramvara med öppen källkod.