Saltar al contenido

Så här uppgraderar du Windows 8.1 till Windows 10

28 de junio de 2021
woman at home on computer bb58becb792640da8475f2f801c518ab

Windows 8.1 erbjuder en anständig upplevelse, men även om den har förbättrats avsevärt från lagerversionen finns det många anledningar att uppgradera Windows 8 till Windows 10. Den här guiden är särskilt avsedd för dem som uppgraderar från Windows 8.1 till Windows 10. Om du uppgraderar Windows 10 Home till Windows 10 Pro det finns en separat process för att göra det.

Varför ska du uppgradera till Windows 10

Windows 10 tvingar inte tunnelbanan eller kaklade menyer som dess föregångare gör. Det erbjuder också förbättringar av stabilitet och prestanda, bredare kompatibilitet med spel och applikationer, och ser mycket mer stöd på utvecklingsfronten. Dessutom kommer Microsoft att aktivera livets slut för Windows 8, vilket innebär att inga fler uppdateringar eller support finns.

Förberedelser för uppgradering från Windows 8.1 till Windows 10

Det finns flera sätt att uppgradera operativsystemet, det enklaste är att göra rätt i Windows. Om du har en installations-CD och din dator har en hårddisk kan du göra det på det sättet. Du kan också använda andra flyttbara medier – till exempel en flash-enhet – förutsatt att du har installationspaketet på enheten och det har tillräckligt med utrymme. Även om Windows försöker göra en säkerhetskopia av dina filer, finns det alltid chansen att du tappar innehåll. Gör alltid en säkerhetskopia av dina viktigaste filer och innehåll, antingen via molnlagring eller flyttbart media. Du kan också använda en separat intern eller extern hårddisk för att flytta innehåll, vilket är det rekommenderade alternativet. De flesta av dina applikationer kommer att installeras nya, så du bör säkerhetskopiera konfigurationsdata om du vill bevara din nuvarande installation. Du kanske till exempel vill säkerhetskopiera Plex-databasinnehåll för en mediaserver som du noggrant har anpassat med filmaffischer, kataloger och mer. Som en snabb referens, här är några filer som du bör överväga att säkerhetskopiera innan du startar uppgraderingsprocessen:

 • Allt viktigt i dokument
 • Familjefoton och videor
 • Sparade spel som lagras i dokument
 • Arbets- eller personliga filer, inklusive skattedokument, CV, kvitton och mer

När du är nöjd med att du har tillförlitliga säkerhetskopior av alla dina viktiga filer och appar kan du fortsätta.

Uppgradera Windows 8.1 till Windows 10 via Windows Update

Om du är redo att uppgradera är det troligt att du kan göra det med en befintlig Windows-uppdatering, även om du har inaktiverat automatiska uppdateringar på din dator. Du kan enkelt söka efter en Windows-uppdatering i Windows 8. Uppdateringen du letar efter – som bör vara valfri – är den Windows 10 maj 2019 uppdatera version 1903.

Om du inte ser det i listan måste du använda en annan metod för att uppgradera operativsystemet. Om du ser uppgraderingen bör du kunna välja den och följa upp uppgraderingsprocessen. Följ bara Windows Update-anvisningarna för att slutföra installationen.

Uppgradera från Windows 8.1 till Windows 10 med Windows Media Creation Tool

Om du redan har en produktnyckel, inklusive en för Windows 8 eller 8.1, bör du kunna uppgradera till Windows 10 gratis. Du måste dock använda Windows Media Creation Tool för att utföra uppgraderingen. Om du inte har en produktnyckel måste du köpa en från Microsoft.

 1. Besök Microsofts webbplats och ladda ner Windows Media Creation Tool genom att välja Nedladdningsverktyg. Det sparas som en fristående körbar eller EXE-fil. Var noga med att spara verktyget i en katalog du kommer ihåg. Du kan också använda det här verktyget för att skapa installationsmedia för en annan dator. Det är bra om du har en äldre bärbar dator eller stationär dator som inte är ansluten till internet och vill uppgradera.

 2. Högerklicka på Windows Media Creation Tool ikonen och välj Kör som administratör. Acceptera UAC-prompten som visas så ser du ett meddelande om att verktyget gör saker redo.

 3. När det är klart ser du licensvillkoren för att använda verktyget. Läs igenom dem om du måste, annars välj Acceptera.

  uppdatera Windows 8.1 till Windows 10 verktygslicensvillkor

 4. Välj på nästa sida Uppgradera den här datorn nuoch välj sedan Nästa.

  Windows 8 till Windows 10 uppdatering välj pc att uppgradera

 5. Verktyget förbereder nu uppgraderingen. Först kommer det att ladda ner det nödvändiga innehållet för Windows 10-uppgraderingen och du ser en framstegsindikator. Därefter kommer det att skapa Windows 10 Media, som kommer att visa en annan framstegsindikator innan den äntligen söker efter uppdateringar. När det är klart kommer du att presenteras med den nyaste Windows 10 Licensvillkor. Läs igenom dem och välj Acceptera när du är redo att gå vidare.

  windows 10 uppdatera tillämpliga meddelanden fönster

 6. Verktyget går igenom allt och visar exakt hur du uppdaterar Windows 8.1 till Windows 10, så följ bara anvisningarna. Vid något tillfälle kanske du har möjlighet att välja vilken version av Windows du vill installera, förutom Enterprise-versionen. Du kanske också måste välja mellan 32-bitars eller 64-bitarsversionen av Windows, och du kommer troligtvis att vilja ha den senare. Du måste besöka volymlicensieringscentret för att ladda ner Enterprise-utgåvan av Windows. För utbildningsutgåvor, besök sidan Ladda ner akademiska produkter.

 7. När allt är klart ser du Redo att installeras skärm. Den visar vilken version av Windows 10 som ska installeras och vilka filer som ska överföras.

 8. Om du väljer Ändra vad du ska behållahar du möjlighet att överföra både dina personuppgifter och appar, bara ditt personliga innehåll eller ingenting alls. Välj det alternativ som passar dig bäst. Så länge du säkerhetskopierade dina filer tidigare spelar det ingen roll vad du väljer. Om du inte har säkerhetskopierat dina personliga filer, vill du behålla dem för alla fall.

  Windows 10 uppdatering välj vad du vill behålla

 9. Välj Installera när du är redo och se till att låta din dator vara på. Din dator startar om flera gånger under installationen, var inte orolig.

  Windows 10-uppdatering redo att installeras

  Innan du väljer Installerakan du avsluta processen när som helst genom att helt enkelt stänga verktyget. Med detta sagt måste du starta processen helt från början när du äntligen bestämmer dig för att uppgradera.

 10. När installationen är klar laddas Windows 10 för första gången. Det kan ta ett tag, men var inte orolig om systemet verkar hänga. När den är klar blir du ombedd att ange din produktnyckel. Gör så och installationen är klar.