Saltar al contenido

Ska du stänga av en dator när den inte används?

11 de julio de 2021
computer on at night 58e256773df78c5162adc13b 33e6725f353448d594175531ebe42fda

Låt din dator vara på hela tiden eller stäng av den när den inte används; gör det verkligen en skillnad? Om du har ställt dig själv den här frågan kommer du gärna att höra att du kan välja vilket sätt du vill. Du behöver bara förstå vilka konsekvenser du väljer och vidta några försiktighetsåtgärder för att säkerställa att du får så lång livslängd som möjligt från din dator. Den viktigaste försiktighetsåtgärden är att lägga till en UPS (Uninterruptible Power Supply), oavsett vilken metod du väljer. En UPS kan skydda din dator från många av de faror som den sannolikt kommer att möta.

Saker som kan skada din dator

Alla delar som utgör din dator har en begränsad livslängd. Processorn, RAM och grafikkort upplever alla åldrande orsakade av bland annat värme och temperatur. Ytterligare fellägen kommer från stressen att cykla en dator på och av. Men det är inte bara datorns halvledare som påverkas. Mekaniska komponenter, som de som finns på hårddiskar, optiska enheter, skrivare och skannrar, påverkas alla av strömcykeln de kan genomgå när datorn stängs av eller på. I många fall kan kringutrustning, till exempel skrivare och externa enheter, ha kretsar som känner av när din dator slås på eller av och initierar samma tillstånd och slår på eller stänger av enheten efter behov. Det finns andra fellägen att tänka på som härrör externt till din dator. Den som oftast nämns är en kraftöverföring och strömavbrott, där det plötsligt ökar eller minskar spänningen på den elektriska kretsen som din dator är ansluten till. Vi associerar ofta dessa överspänningar med övergående händelser, såsom närliggande blixtnedslag eller enheter som använder mycket ström samtidigt (dammsugare, hårtork, etc.). Alla dessa feltyper måste övervägas. Att låta en dator vara påslagen kan minska exponeringen för några av feletyperna, medan stängning av datorn kan förhindra de flesta externa vektorer som kan orsaka felfunktioner i datorns komponenter.

Frågan blir då, vilken är bäst: på eller av? Det visar sig, åtminstone enligt vår åsikt, att det är lite av båda. Om ditt mål är att maximera livstiden finns det en tidsperiod när det är vettigt att sätta på och stänga av en ny dator; senare är det vettigt att lämna den 24/7.

Datorlivstestning och felnivåer

Det finns olika fellägen som kan leda till att din dator misslyckas. Datortillverkare har några knep i ärmarna för att minska slutfrekvensen hos slutanvändarna. Vad som gör detta intressant är att antaganden från tillverkaren om garantiperioder kan vara upprörda av beslutet att lämna en dator dygnet runt; låt oss ta reda på varför. Dator- och komponenttillverkare använder olika tester för att säkerställa kvaliteten på sina produkter. En av dessa är känd som livstestning, som använder en inbränningsprocess som accelererar åldringsgraden för en enhet som testas genom att cykla kraft, köra enheter vid förhöjd spänning och temperatur och utsätta enheterna för förhållanden utanför den miljö de var avsedda. att arbeta i. Tillverkare fann att enheter som överlevde sin spädbarn skulle fortsätta att fungera utan problem tills deras förväntade livslängd nåddes. Enheter under sina medelår misslyckades sällan, även om de utsattes för förhållanden strax utanför deras förväntade driftsområde.

Felpriser över tiden

Grafen som visar misslyckande över tid blir känd som badkarkurvan eftersom det såg ut som ett badkar sett från sidan. Komponenter som är färska från tillverkningslinjen visar en hög felfrekvens när de slås på först. Den felfrekvensen skulle sjunka snabbt, så att på kort tid en stadig men extremt låg felfrekvens skulle inträffa under de återstående förväntade åren. Nära slutet av komponentens livslängd skulle felfrekvensen börja stiga igen tills den snabbt nådde en mycket hög felfrekvens, som den som ses nära början av komponentens liv.

Badkarets kurva.

Grafen som visar misslyckande över tid kallas vanligtvis badkarkurvan.

Livstestning visade att komponenter var mycket tillförlitliga när de var längre än spädbarnsperioden. Tillverkare skulle sedan erbjuda sina komponenter efter att ha använt en inbränningsprocess som åldrade enheterna bortom spädbarnsperioden. Kunder som behövde hög tillförlitlighet skulle betala extra för dessa inbyggda enheter. Typiska kunder för denna tjänst inkluderade militären, NASA-entreprenörer, luftfart och medicinskt. Enheter som inte genomgick en komplex inbrännningsprocess såldes mestadels för konsumentbruk, men tillverkarna inkluderade en garanti vars tidsram vanligtvis matchade eller överskred spädbarntiden på badkarkurvan. Att stänga av datorn varje kväll eller när den inte används verkar som om det kan orsaka komponentfel, och det är sant att när din dator åldras kommer den troligen att misslyckas när den är avstängd eller på. Men det är verkligen lite kontraintuitivt att lära sig att det kan vara bra att sätta stress på ditt system när det är ungt och under garanti. Kom ihåg badkarkurvan, som säger att tidigt fel på enheten är mer sannolikt när komponenterna är mycket unga och att när de åldras sjunker felfrekvensen? Om du tar bort några av de förväntade typerna av stress genom att aldrig cykla din dator saktar du ner åldringsprocessen. I grund och botten förlänger du hur länge enheten förblir mottaglig för tidiga fel. När din dator är under garanti, kan det vara fördelaktigt att ge ett stressbelastning genom att stänga av datorn när den inte används, så att eventuella fel som uppstår på grund av att slå på / stänga av stress inträffar under garantin. Om du låter datorn vara påslagen dygnet runt kan du ta bort några av de kända spänningshändelserna som leder till komponentfel, inklusive strömström som kan skada vissa enheter, spänningssvängningar och störningar som uppstår när en dator stängs av. Detta gäller särskilt när din dator åldras och närmar sig slutet av dess förväntade livslängd. Genom att inte cykla strömmen kan du skydda äldre datorer från fel, åtminstone ett tag. För yngre datorer kan det emellertid vara mer en «inte bryr sig» -fråga, eftersom forskning har visat att komponenter i tonåren under vuxna år är mycket stabila och inte visar sannolikheten för fel genom konventionell kraftcykling (vändning stänga av datorn på natten). För nya datorer är det frågan om att ta bort stress som ett medel för att sakta ner åldrandet och därmed förlänga tidsramen för att tidigt misslyckande inträffar utöver den normala garantiperioden.

Använda båda alternativen: Stäng av datorn när den är ny och låt den vara med åldern

Gör vad du kan för att mildra miljöbelastningsfaktorer, t.ex. driftstemperatur. Detta kan vara så enkelt som att ha en extern fläkt (t.ex. en piedestal eller takfläkt) under de varma månaderna för att säkerställa luftrörelser runt ditt datorsystem. Använd en UPS för att hålla spänningsspänningar i avstånd och hålla spänningsnivåerna konstanta. Använd en normal på- och avstängningscykel; stäng av datorn när den inte används under den ursprungliga tillverkarens garantiperiod. Detta hjälper till att säkerställa att alla komponenter åldras under garantin till en tidsram när felfrekvensen sjunker till en låg nivå. Det hjälper också till att säkerställa att eventuella fel som kan inträffa inträffar under garantin, vilket sparar dig några allvarliga mynt. När du har gått längre än garantiperioden, bör komponenterna ha åldrats längre än spädbarnsdödsramen och gått in i tonåren, när de är tuffa och kan klara nästan vilken rimlig stress som helst. Vid denna tidpunkt kan du växla till ett driftläge 24/7 om du vill. Så, ny dator, slå på och av den efter behov. Tonårig till vuxen, det är upp till dig; det finns ingen verklig fördel på något sätt. Senior, håll den på dygnet runt för att förlänga sitt liv.

När du kör 24/7 Vilket är bättre, sömn eller viloläge?

Ett möjligt problem med att köra din dator dygnet runt, även om den inte används aktivt, är att du kanske upptäcker att din dator gick i viloläge som liknar att stänga av och sätta på datorn igen. Beroende på din dator och operativsystem som den kör kan den stödja flera typer av energisparalternativ. Generellt sett är viloläget utformat för att minska strömförbrukningen och samtidigt hålla datorn i halvoperativt tillstånd. I det här läget snurrar din dator ner hårddiskar och optiska enheter. RAM slås ner till lägre aktivitetstillstånd. Skärmarna är vanligtvis nedtonade, om inte helt avstängda. Processorer körs med en reducerad klockfrekvens eller i ett speciellt lågnivåläge. I viloläge kan datorn vanligtvis fortsätta att köra vissa grundläggande uppgifter, men inte lika snabbt som i normalt tillstånd. De flesta öppna användarappar är fortfarande laddade men är i vänteläge. Det finns undantag, beroende på ditt operativsystem, men du får idén. Viloläge sparar ström medan datorn är påslagen. Viloläge, en annan version för att minska energiförbrukningen, varierar lite mellan Mac, Windows och Linux-operativsystem. I viloläge sätts appar som körs i beredskapsläge och sedan kopieras innehållet i RAM till din dators lagringsenhet. Vid den tiden stängs RAM och lagringsenheter av. De flesta kringutrustning sätts i standbyläge, inklusive skärmen. När alla data har säkrats är datorn i princip avstängd. Att starta om från viloläge är inte mycket mer annorlunda, åtminstone lika upplevt av komponenterna som utgör din dator, än att sätta på datorn. Som du kan se, om du inte har försäkrat dig om att din dator inte kommer att gå i viloläge efter en viss tid, håller du inte din dator 24/7. Så du kanske inte inser vilken effekt du ville uppnå genom att inte stänga av datorn. Om din avsikt är att köra din dator dygnet runt för att utföra olika bearbetningsuppgifter, vill du inaktivera alla vilolägen utom skärmsläckning. Du behöver antagligen inte skärmen för att vara aktiv för att köra någon av uppgifterna. Metoden för att endast använda display-viloläge är annorlunda för de olika operativsystemen. Vissa operativsystem har ett annat viloläge som gör att angivna uppgifter kan köras medan alla återstående uppgifter placeras i vänteläge. I detta läge sparas strömmen men processer som måste köras får fortsätta. I Mac OS kallas detta App Nap. Windows har en motsvarighet som kallas Connected Standby eller Modern Standby i Windows 10. Oavsett vad det heter, eller vilket operativsystem det körs på, är syftet att spara ström samtidigt som vissa appar kan köras. När det gäller att köra din dator 24/7 uppvisar denna typ av viloläge inte den typ av strömcykling som ses i viloläge, så det kan tillgodose behoven hos dem som inte vill stänga av sina datorer.

Lämna datorn på eller stäng av den: Slutliga tankar

Om du frågar om det är säkert att slå på och av din dator efter behov är svaret ja. Det är inte något du bör oroa dig förrän datorn når ålderdomen. Om du frågar om det är säkert att lämna en dator dygnet runt, skulle vi säga att svaret också är ja, men med några försiktighetsåtgärder. Du måste skydda datorn från yttre stresshändelser, såsom spänningsflöde, blixtnedslag och strömavbrott. du får idén. Naturligtvis borde du göra detta även om du planerar att sätta på och stänga av datorn, men risken är något större för datorer kvar 24/7, bara för att det är troligt att de slås på när en allvarlig händelse inträffar, som ett åskväder sommar som rullar genom ditt område.