Saltar al contenido

Ska du vara orolig över att din iPhone exploderar?

29 de julio de 2021
iStock 527054768 58bd7c393df78c353c3c1808

När det gäller något så allvarligt och potentiellt farligt som att en iPhone exploderar är det viktigt att du har alla fakta och förstår hela situationen. Ingen vill äventyra deras säkerhet för en pryl. Den goda nyheten är att det är mycket liten chans att din iPhone exploderar.

Vad hände med Samsung Galaxy Note 7?

Det har förekommit några fall under åren av telefoner som exploderat, men de verkade alltid slumpmässiga och isolerade. Bekymmerna för att telefoner exploderade ökade kraftigt 2017 efter att Samsung hade en serie problem med sin Galaxy Note 7. Dessa problem fick företaget att återkalla den enheten. US Federal Aviation Administration förbjöd till och med att bära enheten på amerikanska flygningar. Även efter Samsungs officiella fix kan enheterna fortfarande inte tas med i flygplan. Men vad hände? Det var inte spontan förbränning. Det fanns två problem med enhetens batterier som introducerades under tillverkningen. Båda frågorna ledde till kortslutningar som slutligen fick enheterna att ta eld. Batteriet är det viktigaste här. Varje gång en smartphone eller annan enhet exploderar är batteriet troligtvis den skyldige. Faktum är att alla enheter med ett litiumjonbatteri som de som används av Samsung, Apple och de flesta andra företag kan explodera under rätt omständigheter. Lyckligtvis är dessa omständigheter verkligen sällsynta. Att förstå vad som menas med «explodera» är också viktigt. Det ordet kan få dig att tänka på en bombliknande explosion från en Hollywood-film. Det är inte vad som händer med telefoner. Även om det tekniskt sett är en explosion (eller kortslutning), händer det faktiskt att batteriet tar eld eller smälter. Så även om ett felaktigt batteri är farligt är det inte som att granatsplinter flyger över hela rummet.

Kan min iPhone explodera?

Det har rapporterats genom åren att iPhones har exploderat. Dessa fall orsakades sannolikt också av problem med batteriet. Här är de goda nyheterna: det är inte troligt att din iPhone exploderar. Visst, det är teoretiskt möjligt att det händer. Och ja, när det händer är det en händelse som gör nyheterna, men känner du någon som det har hänt med? Känner du någon som känner någon som det har hänt med? Svaret för nästan alla är nej. Eftersom det inte finns någon central plats att rapportera dessa incidenter, finns det ingen officiell räkning av hur många iPhones som har exploderat hela tiden. Och det finns verkligen inget sätt att skapa en omfattande lista över alla iPhone-batterier som har haft katastrofala incidenter. Istället måste vi bara basera vår känsla för problemet på nyhetsrapporter. Tyvärr är det inte särskilt pålitligt. Det är säkert att säga att antalet iPhones vars batterier har exploderat är minimalt jämfört med det totala antalet sålda hela tiden. Kom ihåg att Apple har sålt över 1 miljard iPhones. Som vi noterade finns det ingen officiell lista över dessa frågor, men om det var något som till och med en av en miljon människor upplevde, skulle det vara en stor skandal. En jämförelse kan vara till hjälp vid bedömningen av faran. Dina odds för att bli slagen av blixt under ett visst år är ungefär en av en miljon. Din iPhones batteri exploderar är förmodligen ännu mindre troligt. Om du inte regelbundet oroar dig för blixtar behöver du inte heller vara orolig för att din telefon ska explodera.

Vad orsakar att smarttelefoner exploderar?

Explosioner i iPhone och andra smarttelefonbatterier orsakas vanligtvis av saker som:

  • Hårdvarufel: Även om det inte är mycket vanligt kan tillverkningsfel i enheten, särskilt relaterat till batteriet, leda till en explosion.
  • Överhettning: Apple säger att iPhone inte ska bli varmare än 113 grader F (45 grader C). Om din telefon blir så varm och förblir så varm under en tidsperiod kan dess interna hårdvara skadas (du kan se en temperaturvarning på telefonens skärm). Den skadan kan leda till att iPhones batteri tar eld. Du bör särskilt se upp för telefonväskor som inte tillåter ordentligt luftflöde och orsakar att iPhone blir för varm.
  • Använda tillbehör av låg kvalitet: Många människor går igenom många USB-laddningskablar eller tappar väggadaptern för att ladda telefonen. Många vill också spara pengar när de köper ersättare och inte köper officiella Apple-produkter. I motsats till urbana myter kommer det inte att få din telefon att explodera om du använder telefonen medan den laddas.

Frågan med tillbehör av låg kvalitet är särskilt viktig. Gräva i skillnaderna mellan officiella Apple-tillverkade och Apple-godkända laddare och tredjeparts knock-offs, och det blir tydligt att billiga laddare är ett hot mot din telefon. För ett bra exempel på det, kolla in den här nedbrytningen som jämför en officiell $ 30 Apple-laddare med en $ 3-version. Titta på skillnaden i kvalitet och i antalet komponenter som används av Apple. Det är inte konstigt att den billiga, luddiga versionen orsakar problem. När du köper tillbehör till din iPhone, se till att de är antingen från Apple eller bär Apples MFi-certifiering (Made for iPhone).

Tecken på att telefonens batteri kan ha problem

Det finns inte många tidiga varningssignaler om att din iPhone kan vara på väg att explodera. De tecken du mest sannolikt ser är:

  • En utbuktning på baksidan av telefonen. Innan batterierna exploderar börjar de ofta bula och svälla.
  • Ett väsande ljud som kommer nära batteriet.
  • Telefonen blir mycket varm och svalnar inte.

Om din iPhone visar något av dessa tecken är det dåligt. Anslut inte den till en strömkälla. Lägg den på en icke brännbar yta ett tag för att se till att den inte tar eld. Ta det sedan direkt till en Apple Store och låt experterna inspektera det.