Saltar al contenido

Starta om vs Återställ: Vad är skillnaden?

16 de julio de 2021
restart code blackboard 611887614 5aa2085531283400371ed9b8

Vad betyder det för starta om? Startar om samma sak som startar om? Vad sägs om återställer en dator, router, telefon etc.? Det kan verka dumt att skilja dem från varandra men bland dessa tre termer finns faktiskt två helt separata betydelser! Anledningen till att det är viktigt att känna till skillnaden mellan omstart och återställning är att de gör två mycket olika saker trots att de låter som samma ord. En är mycket mer destruktiv och permanent än den andra, och det finns gott om scenarier där du behöver veta vilken åtgärd du ska utföra för att slutföra en viss uppgift. Allt detta kan låta kryptiskt och förvirrande, speciellt när du kastar in variationer som mjuk omstart och hård återställning, men fortsätt läsa för att lära dig vad som egentligen menas med dessa termer så att du vet exakt vad som blir ombedd av dig när en av dessa termer dyker upp i en felsökningsguide eller någon i teknisk support ber dig göra det ena eller det andra.

Starta om medel för att stänga av något

Omstart, omstart, strömcykel och mjuk återställning betyder alla samma sak. Om du blir tillsagd att «starta om din dator», «starta om telefonen», «starta din router» eller «soft reset din bärbara dator», får du veta att du ska stänga av enheten så att den inte längre får ström. från väggen eller batteriet och sedan slå på den igen. Omstart av något är en vanlig uppgift som du kan göra på alla typer av enheter om de inte fungerar som du förväntar dig. Du kan starta om en router, ett modem, en bärbar dator, en surfplatta, en smart enhet, en telefon, en stationär dator etc. I mer tekniska ord betyder det att starta om eller starta om något att cykla strömtillståndet. När du stänger av enheten får den inte ström. När den slås på igen får den ström. En omstart / omstart är ett enda steg som innebär att både stänga av och sedan sätta på något. När de flesta enheter (som datorer) stängs av stängs också alla program under processen. Detta inkluderar allt som är laddat i minnet, som alla videor du spelar, webbplatser som du har öppnat, dokument du redigerar osv. När enheten är påslagen måste dessa appar och filer öppnas igen. Men trots att den program som körs stängs av tillsammans med strömmen raderas varken programvaran eller programmen du öppnat. Applikationerna stängs helt enkelt av när strömmen går förlorad. När strömmen har återställts kan du sedan öppna samma program, spel, filer etc. Att sätta en dator i viloläge och sedan stänga av den helt är inte samma sak som en normal avstängning. Detta beror på att minnesinnehållet inte spolas ut utan istället skrivs till hårddisken och sedan återställs nästa gång du startar det igen. Att dra en strömkabel från väggen, ta bort ett batteri och använda programvaruknappar är några sätt att starta om en enhet, men det är inte nödvändigtvis bra sätt att göra det. Lär dig hur du startar om en Windows-dator för ett exempel på rätt sätt.

Återställ medel för att radera och återställa

Att förstå vad «återställning» betyder kan vara förvirrande mot bakgrund av ord som «omstart», «omstart» och «mjuk återställning» eftersom de ibland används omväxlande trots att de har två helt olika betydelser. Det enklaste sättet att uttrycka det är detta: återställning är detsamma som att radera. Att återställa en enhet är att sätta tillbaka den i samma tillstånd som den var när den först köptes, ofta kallad återställning eller fabriksåterställning (även en hård återställning). Det är bokstavligen en rensning och återinstallation av ett system eftersom det enda sättet för en riktig återställning att ske är att den nuvarande programvaran tas bort helt. Säg till exempel att du har glömt lösenordet till din router. Om du helt enkelt skulle starta om routern skulle du vara i samma situation när den startar igen: du vet inte lösenordet och det finns inget sätt att logga in. Om du skulle göra det återställa routern ersätter den ursprungliga programvaran som den levererades med den programvara som kördes på den precis före återställningen. Detta innebär att alla anpassningar du gjort sedan du köpte det, som att skapa ett nytt lösenord (som du har glömt) eller Wi-Fi-nätverk, kommer att tas bort när den nya / ursprungliga programvaran tar över. Förutsatt att du faktiskt gjorde det skulle det ursprungliga routerns lösenord återställas och du skulle kunna logga in med routerns standardlösenord. Eftersom det är så destruktivt är en återställning inte något du vill göra på din dator eller annan enhet om du inte behöver det. Du kan till exempel återställa din dator för att installera om Windows från grunden eller återställa din iPhone för att radera alla dina inställningar och appar. Kom ihåg att alla dessa termer hänvisar till samma handling för att radera programvaran: återställning, hård återställning, fabriksåterställning och återställning.

Här är varför det är viktigt att känna skillnaden

Vi pratade om detta ovan, men det är viktigt att förstå konsekvenserna av att förväxla dessa två vanliga termer: Till exempel om du blir tillsagd att ”Återställ datorn när du har installerat programmet, ”Vad du tekniskt blir instruerad att göra är att radera all programvara på datorn helt enkelt för att du installerade ett nytt program! Detta är uppenbarligen ett misstag och den mer korrekta riktningen skulle ha varit att omstart datorn efter installationen. På samma sätt helt enkelt startar om din smartphone innan du säljer den till någon är verkligen inte det bästa beslutet. Om du startar om enheten stänger den bara av och på och kommer inte att återställa / återställa programvaran som du verkligen vill, vilket i det här fallet skulle radera alla dina anpassade appar och ta bort all kvarvarande personlig information. Om du fortfarande har svårt att förstå hur du kommer ihåg skillnaderna, överväg detta: omstart är att göra om en start och Återställning är att ställa in ett nytt system.