Saltar al contenido

Tillåter mindre säkra e-postprogram åtkomst till Gmail

28 de junio de 2021
GettyImages 858422784 96c03bd74f9841e7beeb9258024e0e57

Googles Gmail tillåter andra e-postklienter att komma åt ditt konto med POP och IMAP, två protokoll som de flesta klienter och e-postsystem stöder. Av säkerhetsskäl blockerar Google dock anslutningar från e-postklienter som inte uppfyller sina minimikrav på säkerhet. Om ditt e-postprogram är lägre än dessa minimum har du ett par alternativ. En möjlighet är att uppdatera din e-postklientprogramvara. Till exempel är Mail-appen på iPads och iPhones med iOS version 6 eller tidigare inte tillräckligt säker för att komma åt Gmail. Uppdatera enhetens programvara till den senaste versionen, som innehåller en uppdaterad Mail-app som är kompatibel med Gmail-säkerhet. Den säkraste och säkraste lösningen är att uppdatera din app eller e-postprogramvara om dess senaste version uppfyller Googles säkerhetskrav. Ett annat alternativ – vilket Google gör inte rekommenderar eftersom det försämrar säkerheten för ditt konto – är att ändra inställningarna i ditt Gmail-konto för att ge mindre säkra appar åtkomst till det. I vissa situationer kan detta steg vara nödvändigt, så att ha det här alternativet är bekvämt om det är lite riskabelt. Gmail-konton med tvåstegsverifiering kan inte ställas in på grundläggande autentisering som gör att mindre säkra appar kan ansluta.

Hur man ger mindre säkra appar tillgång till Gmail

Följ dessa enkla steg för att ställa in ditt Gmail-konto till grundläggande autentisering, vilket gör att mindre säkra appar och e-postklienter kan ansluta till ditt Gmail-konto via IMAP eller POP.

  1. Klicka på din profilbild högst upp till höger på Gmail-sidan.

  2. Klick Google-konto.

  3. Klick säkerhet.

    En skärmdump av en Google-kontosida med fliken Säkerhet markerad

  4. Bläddra ner till Mindre säker appåtkomst och klicka Aktivera åtkomst.

    En skärmdump av Googles säkerhetssida med "Aktivera åtkomst" kommandot markerat

Gmails säkerhet

Gmail tillåter e-postprogram och tillägg att få åtkomst till dina meddelanden, etiketter och kontakter säkert genom att använda OAuth. Denna metod säkerställer att e-postklienten aldrig tar emot eller lagrar ditt Gmail-lösenord. OAuth låter dig också begränsa åtkomst till viss data eller helt återkalla åtkomst till enskilda appar som du vill och när som helst. Att byta till de grundläggande säkerhetsinställningarna och låta mindre säkra appar få åtkomst till ditt Gmail-konto ger traditionell lösenordsautentisering i vanlig text, vilket i sig är mindre säkert. Du ger ditt lösenord till e-postappen (som kan lagra det på ett oskyddat sätt, även om de flesta appar tar hand om att spara lösenord säkert), och ditt lösenord kan skickas över internet i klartext; detta gör det sårbart för utomstående som får lösenordssnurr. Grundläggande autentisering ger dig inte heller möjlighet att kontrollera åtkomst på det finjusterade, appspecifika sätt som Gmails förbättrade säkerhet tillåter.